Emnebeskrivelse for 2024/25
Samfunnsvitenskapelig teori og tenkning
SAM5010
Emnebeskrivelse for 2024/25

Samfunnsvitenskapelig teori og tenkning

SAM5010
Her vil du lære hvordan sentrale samfunnsvitenskapelige spørsmål og tema kan belyses ved hjelp av samfunnsvitenskapelig teori. Emnet gir deg innsikt i sentrale teoritradisjoner med særlig vekt på kunnskapsteori. Teori er tett vevd sammen med analytisk praksis; et hjelpemiddel til å undersøke spennende samfunnsmessige utfordringer og sammenhenger.
Emnet gir studentene innsikt i sentrale samfunnsvitenskapelige teoritradisjoner med særlig vekt på kunnskapsteori. Teorier er analytiske perspektiv som er avgjørende for problemstillingene forskeren tar opp og måten forskeren tilnærmer seg disse; det vil si grunnperspektiver på samfunnet, på kunnskapens vesen og de analytiske grep forskeren tar. Det inkluderer aktørperspektiver, strukturorienterte perspektiver og ulike koblinger mellom disse to samt kunnskapsteoretiske likheter, forskjeller og konfliktlinjer og forsøk på å forene ulike posisjoner. Det vil legges vekt på presentasjon av ulike teorier, hvilke retning de tilhører, skillelinjer og hvordan de utfyller hverandre. Emnet skal gi grunnlag for å forstå hvordan sentrale samfunnsvitenskapelige spørsmål og tema kan belyses ved hjelp av teori.

Studenter må som hovedregel ha studierett på master i samfunnsanalyse (heltid).

Det er også mulig å søke opptak til emnet som enkeltemne. Det tas forbehold om ledig kapasitet på emnet. Følgende opptakskrav gjelder:

Enkeltemnestudenter må møte følgende opptakskrav:

  • Søker må ha en bachelorgrad på 180 studiepoeng eller tilsvarende utdanning av minimum tre års varighet.
  • Søker må ha fullført en emnegruppe på minimum 80 studiepoeng innenfor samfunnsvitenskap med et vektet gjennomsnitt på C eller bedre.

Mer informasjon om enkeltemneopptak og frister

Kunnskap

  • har avansert kunnskap om samfunnsvitenskapelige teoritradisjoner
  • har spesialisert innsikt i kunnskapsteoretiske tradisjoner

Ferdigheter

  • kan reflektere kritisk, selvstendig og innovativt over samfunnsvitenskapelige teorier
  • kan arbeide med nyskapende teoretisk problemløsning
  • kan koble avanserte samfunnsvitenskapelige teoritilnærminger til analytiske perspektiver

Generelle ferdigheter

  • kan analysere avanserte teoretiske problemstillinger og kunnskapsteoretiske dilemmaer i tverrfaglig samfunnsvitenskapelig forsknings- og utviklingsarbeid
  • kan arbeide med flerdimensjonale teoretiske utfordringer i sosiale innovasjonsprosesser
  • kan kritisk og selvstendig reflektere rundt egen og andres teoretiske innretninger
Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin.
Teoriemne. Obligatorisk emne for studenter på Master i samfunnsanalyse (heltid).
Undervisningen er langsgående gjennom semesteret med forelesninger, seminarer og gruppearbeid. I forbindelse med arbeidskravet gis det gruppebasert veiledning før innlevering.
Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneevalueringer og studieprogramevaluering. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.

Sammensatt vurdering:

  • Arbeidskrav: Består i å finne 150 sider selvvalgt pensum i relevant teori og skrive en begrunnelse for valget av tekster. Individuelle arbeidskrav skal være på minimum 600 og maksimum 800 ord, og gruppearbeid mellom 1300-1500 ord. Merk at antallet ord er eksklusiv litteraturlisten. Arbeidskravet vurderes som godkjent/ikke godkjent.
  • Hjemmeeksamen: 3 dagers individuell hjemmeeksamen. Vurderes med karakteren A-F.

Å generere besvarelse ved hjelp av ChatGPT eller lignende kunstig intelligens og levere den helt eller delvis som egen besvarelse er å regne som fusk.