Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2023/24)
Kritiske perspektiv på bærekraft
SAM5012
Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2023/24)

Kritiske perspektiv på bærekraft

SAM5012
Emnet gir analytiske perspektiver på forutsetninger og hindre for en grønn og bærekraftig omstilling. Gjennomgangstemaer i emnet er utfordringer knyttet til iverksettingen av bærekraftmålene, partnerskap, samskaping og institusjonelle nyvinninger innen og mellom offentlig, privat, sivil og frivillig sektor.
Emnet gir studentene teoretiske og analytiske verktøy og perspektiver som fanger sentrale deler av de utfordringer, dilemmaer og paradoksene relatert til det grønne skiftet og økologisk bærekraft i Antropocen. Ved bruk av ulike analytiske, teoretiske og begrepslige innganger og perspektiver vil studentene få en brei, helhetlig og interdisiplinær forståelse av problemene og utfordringene knyttet til denne store samfunnsendringen. Emnet legger vekt på de store og nye utfordringene det grønne skiftet skaper for politikkutvikling og planlegging både mht. horisontal og vertikal koordinering og problemenes og endringenes utstrekning i tid og rom. Kunnskapens rolle og betydning for og i politikkutformingen og beslutningsfatningen, samt betydningen av medvirkning og rettferdighet for prosessers, tiltaks og styringsordningers legitimitet tas opp. Både nasjonale og internasjonale styringsproblemer og styringsfeller beskrives og analyseres, men mange av de konkrete eksemplene tar utgangspunkt i lokale og regionale forhold. Når det er praktisk og relevant vil eksemplene bli forsøkt hentet fra nordlige og arktiske områder. Utveksling av kunnskap om og erfaringer med lokale løsninger på globale utfordringer er en del av emnets forskningsmessige forankring.

Studenter må som hovedregel ha studierett på master i samfunnsanalyse (heltid) eller master i HRM (erfaringsbasert).

Det er også mulig å søke opptak til emnet som enkeltemne. Det tas forbehold om ledig kapasitet på emnet. Følgende opptakskrav gjelder:

Enkeltemnestudenter må møte følgende opptakskrav:

  • Søker må ha en bachelorgrad på 180 studiepoeng eller tilsvarende utdanning av minimum tre års varighet.
  • Søker må ha fullført en emnegruppe på minimum 80 studiepoeng innenfor samfunnsvitenskap med et vektet gjennomsnitt på C eller bedre.

Mer informasjon om enkeltemneopptak og frister

Læringsutbyttebeskrivelse

Kandidaten...

  • har avansert kunnskap innenfor helhetlig bærekraftig samfunnsplanlegging, tverrfaglig syntetisering, samskaping og medvirkning.
  • Har kunnskaper om noen av de barrierer, komplekse sammenhenger, dilemmaer og paradokser som bidrar til at økologisk bærekraft og klimaproblemet er blant de vanskeligste oppgavene menneskeheten noen gang har stått overfor.
  • kan anvende kunnskap på nye områder innenfor helhetlig bærekraftig samfunnsplanlegging, tverrfaglig syntetisering, demokratisering av kunnskap, samskaping og medvirkning, informasjonsinnhenting og caseanalyser.
  • kan kritisk reflektere over hvordan ulike former for kunnskapsproduksjon former forståelsen av prosesser i samfunnet, og se sammenhenger mellom vitenskap, kunnskapssyn og politikkutforming.

Kandidaten...

  • kan analysere bærekraftutfordringer i lys av eksisterende teorier, metoder og fortolkninger innenfor samfunnsvitenskap, samfunnsplanlegging med en tverrfaglig tilnærming
  • kan arbeide selvstendig både praktisk og teoretisk med konkrete bærekraftutfordringer
  • kan selvstendig bruke relevante metoder og innovative analyseredskaper til forskning og faglig utviklingsarbeid
  • kan analysere og forholde seg kritisk til informasjonskilder og teoretiske bidrag, og anvende disse for å strukturere og formulere faglige resonnementer i både forskning og praktisk problemløsning.

Kandidaten...

  • kan analysere relevante fag-, yrkes- og forskningsetiske problemstillinger, forstå disse i et helhetlig bærekraftperspektiv og arbeide med disse selvstendig og i team.
  • kan sammenfatte og formidle omfattende selvstendig arbeid og behersker ulike fagområders uttrykksformer og er i stand til å bygge bro mellom disse
  • kan kommunisere om faglige problemstillinger, analyser og konklusjoner innenfor fagområdet, både med spesialister og til allmennheten
  • kan anvende sine kunnskaper og ferdigheter på nye områder, bidra til nytenking der evnen til tverrfaglighet og helhetstenkning er essensiell.
Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin.
Teoriemne. Valgemne for studenter på Master i samfunnsanalyse (heltid).

Emnet er organisert i seks moduler. Læringsaktivitetene organiseres som samlinger. Samlingene kan være på studiested Bodø, digitalt eller en blanding. Læringsaktivitetene vil være forelesninger, seminarer, diskusjonsgrupper, eller praktisk arbeid tilknyttet eventuelle caseoppgave.

Samlinger følges av obligatoriske arbeidskrav. Hver student deltar i forelesninger, seminarer og diskusjonsgrupper, men arbeidskrav skrives og leveres individuelt.

*Emnet undervises under forutsetning av at tilstrekkelig antall studenter melder seg opp i emnet.

Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneevalueringer og studieprogramevaluering. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.

Følgende må være gjennomført og godkjent før studenten får karakter i emnet:

Arbeidskrav: To arbeidskrav på ca. 5 sider hver. Vurderes godkjent/ikke godkjent.

Hjemmeeksamen: Individuell hjemmeeksamen over en uke (7 dager). Lengde maksimum 10 sider (standard oppsett med 12 pkt skrift og linjeavstand 1,5). Vurderes med karakter A-F.

Alle hjelpemidler.