Emnebeskrivelse for 2024/25
Ledelse, medvirkning og samarbeidsrelasjoner i velferdstjenestene
SOA5005
Emnebeskrivelse for 2024/25

Ledelse, medvirkning og samarbeidsrelasjoner i velferdstjenestene

SOA5005
Emnet har fokus på sentrale temaer om samarbeid, medvirkning og tjenesteutvikling. I emnet lærer studentene om ledelse i velferdstjenestene, særlig knyttet til det å lede profesjonsutøvere i et spenningsfelt mellom politikk og praksis. Videre gir emnet kompetanse om både medvirkning og samarbeidsrelasjoner mellom brukere, pårørendes og profesjonelle. Emnet er felles for fordypning sosialt arbeid og barnevernsarbeid, noe som muliggjør å utnytte kunnskap og erfaringer knyttet til ulike deler av velferdstjenestefeltet, og å bidra til å styrke samarbeidskompetanse.
Studenten må ha studierett på Master i sosialvitenskap, fordypning sosialt arbeid eller fordypning barnevernsarbeid.

Kunnskap

Studenten:

  • Har inngående kunnskap om ledelse i sosialfaglige virksomheter.
  • Har avansert kunnskap om barnevernets og andre relevante samarbeidspartneres samfunnsmandat, rolle og utvikling i en samfunnsmessig kontekst.
  • Har avansert kunnskap om barns rett til informasjon og medvirkning
  • Har inngående kunnskap om hvordan tverrfaglig og tverrprofesjonelt samarbeid kan gi god hjelp, og spesialisert innsikt i samspillet mellom deltakere i samarbeidsprosesser
  • Har avansert kunnskap om rettskilder om samarbeid, opplysnings- og taushetsplikt.

Ferdigheter

Studenten:

  • Kan analysere etiske problemstillinger relatert til medvirkning, ledelse og samarbeid.
  • Kan analysere juridiske problemstillinger og anvende juridiske rettskilder og juridisk metode for å sikre barn og foreldres rettigheter og medvirkning i hjelpe- og samarbeidsprosesser.
  • Kan forholde seg kritisk til ulike informasjonskilder og anvende disse i utrednings- og tiltaksarbeid i samarbeid med andre.
  • Kan analysere komplekse saksforhold og samarbeidsrelasjoner og lede beslutningsprosesser der ulike informasjonskilder og kunnskaps- og verdisyn kan være motsetningsfylt.

Generell kompetanse

Studenten:

  • Kan kommunisere om faglige problemstillinger, analyser og konklusjoner med barn, unge og foreldre og profesjonelle samarbeidspartnere.
  • Kan bidra til å lede og koordinere tverrfaglig samarbeid i komplekse situasjoner sammen med barn, unge og foreldre.
Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin.

Teoriemne

Obligatorisk emne for studenter ved master i Sosialvitenskap, fordypning sosialt arbeid og fordypning barnevernsarbeid.

Undervisningene foregår primært på campus, bolkbasert (for å tilpasse de som har jobb ved side av studien), men kan kombineres med enkelte digitale undervisninger. Organiserte læringsaktiviteter vil være forelesninger, seminarer og egenstudier.

Seminarer i gruppe for å oppøve ferdigheter i samarbeidsdynamikk, ledelse og løsning av ulike problemstillinger.

Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneevalueringer og studieprogramevaluering. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.

Sammensatt vurdering (SV) bestående av:

  • HJ, Hjemmeeksamen. 1 uke, individuell. Vurdering A-F. Teller 100/100.
  • OD, Obligatorisk deltakelse. Deltakelse i seminarer med ferdighetstrening i samarbeidsdynamikk, ledelse og løsning av ulike problemstillinger. Vurdering Godkjent/Ikke godkjent. Teller 0/100.
Ved hjemmeeksamen er det i utgangspunktet tillatt med alle hjelpemidler. Det er imidlertid ikke tillatt å samarbeide ved individuell innlevering. Eksamenskandidatene må derfor være varsomme med diskusjon om oppgavetekst som kan gi seg utslag i likhet i innhold, oppbygning, språk, tolkning og vurderinger i besvarelsen. Besvarelsen skal være utformet av den enkelte kandidat alene, og likhet kan være et utrykk for ikke tillatt samarbeid som kan bli betraktet som fusk. Å generere besvarelse ved hjelp av ChatGPT eller lignende kunstig intelligens og levere den helt eller delvis som egen besvarelse er å regne som fusk dersom ikke annet er opplyst for den enkelte eksamen. Se utfyllende bestemmelser i Retningslinjer for eksamenskandidater ved Nord (rektorvedtak av 16.05.23).