Emnebeskrivelse for 2024/25
Innføring i internasjonale relasjoner som akademisk disiplin
STA1006
Emnebeskrivelse for 2024/25

Innføring i internasjonale relasjoner som akademisk disiplin

STA1006
Dette emnet gir studentene en innføring i internasjonale relasjoner som akademisk disiplin, herunder fagets utvikling, sentrale tema, problemstillinger, teorier og debatter. Studentene vil også få kompetanse i hvordan man leser, analyserer og skriver akademiske tekster.

Dette emnet består av to deler: 1) Tekstseminar og 2) Fagspesifikk del, med innføring i internasjonale relasjoner som akademisk disiplin. På tekstseminar skal studentene arbeide i grupper à fem studenter med hver sin artikkel som skal analyseres i ulike trinn i løpet av semesteret. Studentene skal levere ulike deler av analysen, og gi tilbakemeldinger til hverandre i grupper på seminar. I tillegg vil emneansvarlig gi tilbakemelding på innleveringene, som skal resultere i en sammenhengende oppgave med alle analysedelene som leveres som mappeeksamen på slutten av semesteret.

Den fagspesifikke delen av emnet er organisert som forelesninger og seminar, hvor studentene gis en innføring i internasjonale relasjoner som akademisk disiplin. Herunder, utviklinger i faget, samt sentrale tema, problemstillinger, teorier og teoretiske debatter. Studentene vil også bli kjent med sentrale internasjonale organisasjoner og institusjoner, med spesiell vekt på FN, folkeretten og menneskerettighetene, herunder også FNs bærekraftsmål og implementeringen av disse.

Må være tatt opp på studieprogrammet Bachelor i internasjonale relasjoner

Kunnskap

Studenten:

  • Kjenner til den historiske framveksten av det internasjonale samfunn
  • Kjenner til internasjonale relasjoners egenart, utvikling som fag og disiplin
  • Kjenner til sentrale teorier, perspektiver og begreper innenfor faget internasjonale relasjoner
  • Kjenner til sentrale aktører innenfor internasjonal politikk
  • Har kunnskap om akademiske tekster og skrivemåte
  • Har kunnskap om betydningen av kommunikasjon og relasjon med andre for å løse globale utfordringer mellom stater og selv kunne anvende det.

Ferdigheter:

  • Kan beherske og identifisere standpunkter, argumenter og strukturer i ulike teksttyper med tema relatert til internasjonale relasjoner
  • Kan beherske og fremføre faglige synspunkter i debatter relevant for faget internasjonale relasjoner
  • Kan finne, vurdere og henvise til fagstoff, og presentere det strukturert, skriftlig og muntlig
  • Kan beherske og arbeide både selvstendig og i gruppe

Generell kompetanse:

  • Ha innsikt i hva som kjennetegner internasjonale relasjoner som fag, og hvordan teorier og perspektiver i fagfeltet kan anvendes til å analysere dagsaktuelle fenomen i internasjonal politikk.
  • Ha innsikt i betydningen av overnasjonalt samarbeid i den internasjonale arena, herunder FNs bærekraftsmål.
  • Ha innsikt i hva som kjennetegner faglige tekster, og hvordan slike tekster kan påvirke både politiske aktører og samfunnet mer generelt både på nasjonalt og internasjonalt nivå
  • Kan sette seg inn i og kommunisere ulike faglige ståsteder og roller i internasjonal politikk
  • Kan planlegge og gjennomføre arbeidsoppgaver som strekker seg over tid, alene og som deltaker i gruppe, og gjennom dette bidra til egen og andres faglige utvikling
Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin.
Obligatorisk for bachelor i internasjonale relasjoner.
Forelesninger, seminarer og gruppearbeid.
Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneevalueringer og studieprogramevaluering. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.

Sammensatt vurdering.

Obligatorisk deltakelse (80%) for å kunne gå opp til eksamen. Karakterregel: Godkjent/Ikke godkjent.

Det forutsettes også godkjent arbeidskrav (Deltakelse - Karakterregel: Godkjent/Ikke godkjent) for å kunne gå opp til eksamen.

Mappeeksamen som består av to oppgaver: en tekstanalyse og en fagspesifikk oppgave. Mappen teller 100/100 av karakteren, Bokstavkarakterer A-F hvor F er stryk.