Friluftsliv

Se studieprogram

Høst 2017 (1. semester)

Vår 2018 (2. semester)

FRI440
10 sp

Studiet i Friluftsliv kan tas som selvstendig studium eller inngå i bachelorstudium. 30 av 60 studiepoeng kan inngå i grunnskolelærerutdanning.

Studiet kan tas som to separate enheter i henholdsvis høst- og vårsemesteret, hver på 30 studiepoeng. Høstsemesterets emner består av FRI410 og FRI420, vårsemesterets emner består av FRI4301 og FRI440.

Studiet skal gi studentene grunnlag for å veilede og undervise ulike målgrupper i friluftsliv.

Studiet har som mål å bidra til personlig utvikling, i møte med andre mennesker, i nære relasjoner og i møte med levende natur til årstidenes vekslinger. Gjennom ferdsel og opphold i naturen vil studentene kunne videreutvikle et personlig forhold til ulike sider ved naturmøter.

Personlig utvikling skal gi større handlingskompetanse og sikrere lederskap i friluftsliv.

Følgende emner inngår i studiet:

  • Friluftsliv; fjell skog og vann
  • Natur, kultur og samfunn
  • Friluftsliv; vinter, fjære og sjø
  • Friluftslivspedagogikk

KUNNSKAP

Studenten:

  • kan reflektere, analysere og videreutvikle undervisning og egenutvikling i friluftsliv
  • har kunnskap og handlingskompetanse for å tilrettelegge friluftslivsaktiviteter for barn og unge

FERDIGHETER

Studenten:

  • kan gi tilpasset opplæring i friluftsliv relatert til barn og unge
  • har evne til å arbeide selvstendig og kritisk med friluftslivsfaglige problemstillinger
  • kan drive faglig utviklingsarbeid i friluftsliv

GENERELL KOMPETANSE

Studenten:

  • har kunnskap om å lede grupper av mennesker i naturen
  • kan analysere praksiserfaringer i lys av teori
  • har erfaringer i ulike praksisfelt

Generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Det kreves godkjent politiattest.

Du får et praktisk og teoretisk grunnlag for å arbeide i barnehage, grunnskole, vidaregående skole, leirskole og folkehøgskole, innen forebyggende helsearbeid og rehabilitering, innen friluftslivsorganisasjoner, innen reiseliv og turisme og innen natur- og friluftslivsforvaltning.

Studiet kan også tas som en selvstendig enhet, inngå som en del av en selvvalgt bachelorgrad ved Nord universitet eller kan være grunnlag for masterstudier i kroppsøving ved Nord universitet. Det kan også være grunnlag for videre studier i friluftsliv ved andre høgskoler/universitet.

Det kan forventes utgifter til reiser, studiemateriell og utstyr på minimum kr 10 000 avhengig av bla nyinnkjøp og valgte turområder. For krav til utstyr, se under "Tekniske og andre forutsetninger".

Semesteravgift og kopinoravgift.

Utstyr studenten må disponere:

Ved studiestart må studenten disponere sykkel.

Det kreves turutstyr for ferdsel og overnatting i fjellet. Til vinterferdsel kreves spade og fjellski med stålkanter. Det er en fordel at studenten disponerer telt, primus og kokesett.

Det forutsettes at studentene disponerer egen bærbar PC. Ved behov for digital kommunikasjon i studiet, inngår webkamera og hodetelefoner som del av standard tilbehør. Studentene må selv dekke kostnader til dette. Se gjeldende kravspesifikasjoner på Nord universitets nettsider.

Læringsutbyttene danner grunnlag for vurdering av studentens kunnskaper, ferdigheter og generelle kompetanse. Det benyttes ulike former for vurdering i studiet. Se emnebeskrivelser for mer informasjon om vurderingsformene i hvert emne.

Hvert emne har avsluttende vurdering. Emnebeskrivelsene gir detaljert informasjon.

Eksamen reguleres av Forskrift om studier og eksamen ved Nord universitet.

Det gjennomføres både ekstern og intern evaluering av studiet. Den eksterne evalueringen gjennomføres av ekstern sensor i form av sensors rolle som oppgavekonsulent og utarbeidet sensorrapport etter eksamener. Den interne evalueringen utføres av en gruppe bestående av studenter og faglærere. Evalueringen omfatter forventningsavklaring (ved studiestart), midtevaluering og sluttevaluering. Rapport fra evaluering oversendes studieleder. Studieevalueringene er et sentralt grunnlag i utvikling av studiet generelt og studiekvaliteten spesielt (revisjon av studie- og emnebeskrivelser, organisering, undervisnings- og arbeidsformer).

Det kreves godkjent politiattest av alle som skal starte på Friluftsliv, årsstudium, jf. "Forskrift om opptak til høyere utdanning, kapittel 6. Politiattest ved opptak til høyere utdanning". Attesten kan ikke være eldre enn 3 måneder når den leveres inn. Man får ikke ut i praksisopplæring før man har levert godkjent politiattest.Vi viser til gjeldende forskrift og tilhørende retningslinjer