Geografi

Se studieprogram

Høst 2017 (1. semester)

Vår 2018 (2. semester)

Høst 2018 (3. semester)

GEO1111
15 sp
GEO1042
5 sp

Vår 2019 (4. semester)

GEO1005
10 sp

Vår 2020 (6. semester)

GEO2003
20 sp
Bachelorgradsstudiet i geografi gir studentene en generell innføring i geografifagets arbeidsområder, problemstillinger, teorier, begreper og forskningsmetoder. Studiet gir en oversikt over norske og nordlige samfunns- og miljøforhold, og knytter relevant teori og forskning til omfattende endringsprosesser. Studiet gir også grunnleggende innføring i kvalitativ og kvantitativ samfunnsvitenskapelig metode, gjør studentene kjent med ulike forskningsfelt innenfor geografifaget, og gir studentene mulighet til å fordype seg innenfor et område av geografifaget. Bachelorgradsstudiet gir kunnskap om tema som regional utvikling og globalisering, naturbasert næringsutvikling, miljø- og klimautfordringer, samfunnsentreprenørskap og geografiske informasjonssystemer.

Etter fullført studium skal studenten ha oppnådd følgende læringutbytte:

Kunnskap:

  • Grunnleggende geografiske teorier og begreper
  • Geografifagets sentrale perspektiver og problemstillinger
  • Kvalitativ og kvantitativ samfunnsvitenskapelig metode
  • Vitenskapsteori og geografifagets forskningsfelt
  • Teori og forskning innenfor et spesialområde av geografifaget

Ferdigheter:

  • Anvende geografiske teorier og begreper relatert til natur- og samfunnsmessige sammenhenger på lokalt, regionalt og globalt nivå
  • Gjøre rede for viktige endringsprosesser innenfor befolkning, mobilitet, miljø, arbeidsliv, økonomi og globalisering
  • Vurdere bruken og kvaliteten av ulike forskningsmetoder relatert til egen problemstilling
  • Tilrettelegge og gjennomføre en geografisk ekskursjon i fagdidaktisk sammenheng

Generell kompetanse:

  • Forstå og reflektere selvstendig over natur- og samfunnsmessige utfordringer og endringer på ulike geografiske nivå
  • Formidle geografiske perspektiver i ulike sammenhenger
 Opptak skjer på bakgrunn av generell studiekompetanse eller realkompetanse etter gjeldende regler.

Studiet legger grunnlaget for yrkesmuligheter innenfor privat næringsliv, offentlig planlegging, forvaltning, kartfaglig arbeid (krever fordypning i kart/GIS), skoleverk og FoU. I dag jobber geografer innenfor et bredt fagfelt. For eksempel innen miljø- og bærekraftig byplanlegging, næringsselskap, arealplanlegging, reiseliv og undervisning. Studiet kvalifiserer til undervisning i geografi og samfunnslære i videregående skole.

Studenter med fullført bachelor i geografi vil kunne være kvalifisert for opptak på master i samfunnsvitenskap ved Nord universitet, og for opptak på master i geografi eller andre samfunnsvitenskapelige program ved UiO, UiB og NTNU. Utover dette vil de være kvalifisert for opptak på master i geografi ved andre universitet i Norden og internasjonalt. Også Nord universitet sine internasjonale samarbeidsinstitusjoner tilbyr relevante masterprogram innen blant annet geografi, areal- og ressursplanlegging, byplanlegging.

Studiet er samlingsbasert, og samlingene er lokalisert til ulike steder, fortrinnsvis i Trøndelag. I det følgende gis en oversikt over antall samlinger som det legges opp til hvert semester. Det tas forbehold om at eventuelle endringer i den skisserte planen vil kunne forekomme.

Det første semesteret; dannelsessemesteret, er det totalt 4 samlinger. Disse finner sted på Steinkjer, og varer fra mandag til fredag. Det er krav om obligatorisk oppmøte på deler av samlingene.Samlingene på geografistudiet høsten 2017 er lagt til uke 34, 38, 42 og 46.

I semester 2 vil det være to samlinger; 10-12 januar (Trondheim) og 11-13 april (Steinkjer og Flatanger). Begge samlingene foregår fra onsdag til fredag.

I semester 3 er det også to samlinger fra onsdag til fredag. De som ønsker å inkludere emnet GEO220 Geografiske informasjonssystemer i sitt bachelorløp må også delta på samlinger for dette emnet.

Semester 4: To samlinger for de som skal ta GEO220 Geografiske informasjonssystemer. I tillegg vil det være en samling for emnet GEO1005 Naturbasert reiseliv.Samlingen vil finne sted på Steinkjer i uke 4, mandag 21. januar til onsdag 23. januar.Undervisningen suppleres med faste webinarer.

Semester 5: En samling på Island, varighet 4 dager, medio september. Samlingen anbefales fordi erfaringene fra møtet med lokalbefolkning, næringsliv og naturen på Island gir unik innsikt i geografien og svært godt læringsutbytte. Samlingen er ikke obligatorisk og et alternativt studieopplegg for de som eventuelt ikke deltar vil bli gitt.

Semester 6: Informasjon kommer senere.

Deltagelse på samlingene er, dersom det ikke er spesifisert noe annet, obligatorisk. Geografi er et praksisnært fag der kunnskap og forståelse for samspillet mellom menneskelig aktivitet og ressursgrunnlaget forutsetter at teorien kan anvendes i feltarbeid, ekskursjoner o.l.

Fritak fra samling kan innvilges ved særskilte årsaker som akutt sykdom, innvilget toppidrettsstatus el.a. Søknad med dokumentasjon sendes til studieprogramansvarlig så snart det er aktuelt. Studiearbeid som alternativ for samlingen må påregnes.

Aktuelt semester for utveksling på bachelor i geografi vil være i 4. semester i studieplanen. Dersom du ønsker å studere et semester i utlandet har vi per i dag tre aktuelle utvekslingsavtaler. Vi har nylig inngått en Erasmus-avtale med Mittuniversitetet i Sverige. I tillegg har Fakultet for samfunnsvitenskap en utvekslingsavtale med med University of Northern British Colombia (NBCU). Fakultet for biovitenskap og akvakultur ved Nord universitet har en utvekslingsavtale med College of Food, Agricultural and Natural Resource Sciences ¿ CFANS ved University of Minnesota. Det vil være mulig for geografistudenter å benytte seg av denne avtalen. Ta kontakt med studieveileder dersom du er interessert i å ta et semester i utlandet.

Det må påregnes kostnader til semester- og kopinoravgift og pensumlitteratur. Studentene må selv dekke utgifter til kost og losji i forbindelse med samlingene. Reiseutgifter til og fra samling er det studentene selv som dekker. Dersom det er utgifter til transport i forbindelse med ekskursjoner på samling, vil dette dekkes av Nord universitet.

I 5. semester vil det være en samling som finner sted på Island. Kostnader som må påregnes for denne er estimert til ca. 7000 kr. Deltagelsen er frivillig, og det tilbys et alternativt opplegg for de som ikke har anledning til å delta.

Se de enkelte emnebeskrivelser
Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneundersøkelser og av studieprogramansvarlig. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitets sikringssystem.