Åpen publisering (open access)
Åpen tilgang (open access) innebærer at vitenskapelige publikasjoner gjøres gratis, umiddelbart og permanent tilgjengelig for alle via internett.
En forfatter som publiserer open access (OA), beholder opphavsretten til publikasjonen, men gir brukere tillatelse til å lese, laste ned, kopiere, distribuere, skrive ut, søke i eller lenke til fullteksten uten å forlange vederlag. Rettigheter for gjenbruk fastsettes ved at publikasjonen utstyres med en åpen lisens, vanligvis fra Creative Commons.
Hvorfor publisere åpent?
Det er mange gode grunner til å publisere åpent:
- Forskning som er offentlig finansiert, bør være tilgjengelig for alle. Samfunnet skal ikke behøve å betale for tilgang til denne forskninga.
- Åpen tilgang gir alle lik mulighet for tilgang til forskningsresultater (solidaritetsprinsipp). Bruk av åpne lisenser fører til at arbeidet kan deles og brukes med færre begrensninger.
- Ny kunnskap blir oppdaget raskere når den er åpent tilgjengelig. Fjerning av rettighetsbarrierer fører til at flere kan bruke og bygge videre på denne kunnskapen. Åpne publikasjoner blir lastet ned, lest og sitert oftere enn andre publikasjoner.
- Publikasjoner som arkiveres og gjøres tilgjengelig i åpne, institusjonsbaserte eller nasjonale arkiv, vil være tilgjengelige også i framtida.
- Mange finansiører krever åpen tilgang til resultater av forskning som de helt eller delvis har finansiert. Les mer på egen side «krav om åpen publisering».
Hvordan publisere med åpen tilgang?
Publiser i et tidsskrift der alle artiklene gjøres åpent tilgjengelig ved publisering, uten embargoperiode/sperrefrist for tilgjengeliggjøring (umiddelbar åpen tilgang). Vanligvis beholder forfatter opphavsretten, og publikasjonene blir tilgjengelige med en åpen lisens.
Diamant OA: Mange fagfellevurderte rene OA-tidsskrift krever ikke noen publiseringsavgift (gratis publisering).
Gull OA: En del rene OA-tidsskrift krever at forfattere betaler en publiseringsavgift (article processing charge, APC) når artikler antas for publisering. Publiseringsavgiften kan etter søknad (og dersom alle kravene iht. retningslinjene er oppfylt) dekkes av Nord universitets OA-fond.
NB: Flere tidsskrift/forlag bruker betegnelsen gull-OA om det som egentlig er hybrid OA (se info om hybrid lenger ned på sida). For å vite om et tidsskrift er gull-OA, sjekk www.doaj.org, hvor majoriteten av gull-OA-tidsskrift er registrert.Publiser en "lukket" artikkel (ikke OA, ikke med en åpen lisens) i et abonnementstidsskrift og gjør artikkelens fagfellevurderte, aksepterte versjon tilgjengelig i institusjonens vitenarkiv (egenarkivering / grønn OA). Akseptert versjon er den siste manusversjonen forfatteren sender til forlaget (etter fagfellevurdering), men ikke den endelige, publiserte versjonen. Det er vanligvis heller ikke lov å gjøre proof-versjoner åpent tilgjengelig.
Egenarkivering omfatter også åpne vitenskapelige publikasjoner. Nord universitets OA-policy (PDF) krever egenarkivering av Nord ansattes vitenskapelige artikler og ph.d.-avhandlinger, samt oppfordrer til å arkivere vitenskapelige bokkapitler/bøker. Se veiledning om hvordan du kan egenarkivere artiklene dine.
Betal ei ekstra publiseringsavgift (article processing charge, APC) når du publiserer i et abonnementstidsskrift, for å frikjøpe din artikkel (som blir åpent tilgjengelig umiddelbart), mens de fleste andre artiklene i tidsskrift fortsatt publiseres bak betalingsmur. Hybrid OA er vanligvis den mest kostbare veien mot åpen tilgang og støttes verken av Nord universitets OA-fond eller finansiører som Norges forskningsråd, EU og Helse Nord.
Nord universitet deltar i nasjonalt forhandlede avtaler om åpen publisering med flere akademiske forlag. Publiseringsavtalene dekker enten publiseringsavgift (article processing charge, APC) i sin helhet eller gir våre forskere rabatt på APC. På vår nettside om tidsskriftavtaler om åpen publisering finner du mer informasjon og en oversikt over tilgjengelige avtaler.
OA-bøker
Hovedfokus for åpen publisering har hittil vært på vitenskapelige tidsskriftartikler, og OA-status dokumenteres i dag kun for publikasjoner i vitenskapelige tidsskrift. Samtidig kan også bøker publiseres med åpen tilgang, og flere finansiører (bl.a. EU og Norges Forskningsråd, NFR) har innført OA-krav for bøker.
Publisering av ei enkelt OA-bok kan ha svært høy kostnad. Forskere som søker prosjektfinansiering fra EU eller NFR, skal inkludere kostnader for bokpublisering i søknaden. Flere universitet og høgskoler - inkl. Nord universitet - har publiseringsfond som også dekker (kapitler i) rene OA-bøker. Støttebeløpet er oftest begrenset (maks. beløp); støtte gis kun for den andelen av boka som er skrevet av institusjonenes forfattere (les mer om Nord universitets OA-fond). Hybrid OA (frikjøp av enkeltkapitler) dekkes ikke.
Directory of Open Access Books (DOAB) har oversikt over seriøse forlag som gir ut åpne bøker (merk at DOAB ikke er komplett). Registrering i Kanalregisteret til Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) på nivå 1 eller 2 er en ytterligere kvalitetssikring. Nettsida OA Books Toolkit har gode tips til åpen publisering av bøker.
Noen utgivere har retningslinjer for egenarkivering (grønn OA) av kapitler i antologier som ikke er publisert med åpen tilgang. På lik linje med artikler tillates oftest akseptert versjon av et bokkapittel tilgjengeliggjort i åpne vitenarkiv.
Open access-policy for Nord universitet
- Som forsker skal du publisere i rene OA-tidsskrifter der det er faglig forsvarlig
- Alle artikler der Nord universitet er kreditert, skal arkiveres i Nord Open Research Archive. Se info og veiledning om egenarkivering
Vil du vite om Nord universitet støtter åpen publisering i ditt valgte tidsskrift?
Veiledningen gjelder dersom du er korresponderende forfatter på artikkelen (den som har sendt inn manuskriptet) og krediterer Nord universitet.
- Finn tidsskriftet i Kanalregisteret til HK-dir. Er tidsskriftet godkjent på nivå 1 eller 2?
- Under overskrifta «Åpen tilgang»: Er tidsskriftet registrert i DOAJ? Hvis ja, kan publiseringsavgiften etter søknad dekkes av Nord universitets OA-fond.
- Inngår tidsskriftet i en av de nasjonale tidsskriftavtalene om åpen publisering (merket med «A»), og er Nord universitet en av deltakerinstitusjonene? Hvis ja, kan du publisere åpent gjennom avtalen uten kostnader for deg. For detaljer, se egen nettside om OA-publiseringsavtalene.
- Dersom tidsskriftet verken er registrert i DOAJ eller inngår i en nasjonal tidsskriftavtale, kan du likevel publisere i tidsskriftet (ikke OA / lukket). Artikkelen kan gjøres åpent tilgjengelig ved at du laster opp akseptert versjon av artikkelen i Cristin (egenarkivering).
Kontaktperson
Wiebke Kallweit
Seniorrådgiver
Forskning og utvikling
Kontor: Bodø, Hovedbygning 1503
E-post: wiebke.kallweit@nord.no
Telefon: +47 75 51 71 72
Kristin Alvsvåg
Seniorrådgiver
Forskning og utvikling
Kontor: Bodø, Hovedbygning 1502
E-post: kristin.alvsvag@nord.no
Telefon: +4775517016