Rettigheter og lisenser
Ved tradisjonell publisering er det vanlig at forfatter overfører rettigheter til utgiver. Ved åpen publisering (open access) beholder forfatter rettigheter til eget arbeid og velger en åpen lisens for gjenbruk.
Se mer informasjon om opphavsrett og dine rettigheter til eget arbeid.
Nord universitet har innført en rettighetspolitikk gjeldende for vitenskapelige tidsskriftsartikler publisert f.o.m. 01.09.2023. Rettighetspolitikken sikrer at forskere ved Nord universitet alltid kan gjøre minimum akseptert versjon tilgjengelig umiddelbart (ved utgivers publisering, dvs. uten forsinkelse/sperrefrist/embargo) i Nord universitets vitenarkiv, Nord Open Research Archive.
Overføring av rettigheter til utgiver
Ved tradisjonell publisering (dvs. i abonnementsbaserte tidsskrift) er det vanlig at forfatter overfører rettigheter til utgiver, mens forfatter oftest beholder opphavsrett ved åpen publisering. Publikasjoner som ikke er publisert åpent, må derfor rettighetsklareres før videre bruk, også av forfatteren selv (se avsnitt "Rettighetsklarering").
Ved tradisjonell publisering beholder forfatter retten til å bli navngitt og gjengitt på en måte som ikke er krenkende (ideelle rettigheter), mens andre rettigheter vanligvis overføres til utgiver. Hvis forfatter har skrevet fra seg rettigheter, må han/hun søke utgiver om tillatelse til å gjenbruke eget materiale. I de fleste forlagskontrakter beholder forfatter likevel noen rettigheter til bruk av eget arbeid. Dette gjelder for eksempel retten til egenarkivering av en versjon av artikkel i et åpent arkiv, eller retten til å bruke artikkelen i en trykt utgave av forfatters doktorgradsavhandling. Opplysninger om hvilke rettigheter forfatter beholder finnes i publiseringskontrakten eller på utgivers nettsider, ofte under overskrifter som Author guidelines, Permissions eller Copyright.
Ved åpen publisering brukes det vanligvis en lisens der forfatter beholder opphavsretten selv, og der brukerne får utvidede rettigheter til kopiering, deling, bearbeiding og videre tilgjengeliggjøring. Vanligvis brukes Creative Commons-lisenser – et standardisert sett med åpne lisenser som gir ulik grad av rett til gjenbruk. Merk at forfatterens rettigheter kan overstyres av tilleggs-/lisensavtaler ("Licence to Publish"), særlig for restriktive lisenser (se også nederst på sida).
Forfatter overfører vanligvis rettigheter til utgiver ved publisering av bøker. Forfatter kan ha rett på royalties så lenge boka utgis og, for norske bøker, vederlag fra Kopinor så lenge kopier fra boka brukes i kompendier.
Ved bokpublisering kan forfatter ofte få tilbake rettigheter hvis boka går ut av produksjon. Dette vil enten være spesifisert i kontrakten, eller det kan være mulig å søke om i ettertid.
Rettighetsklarering
Når forfatter fraskriver seg rettigheter til utgiver, må publikasjonen rettighetsklareres før den brukes videre. Dette gjelder også når en forfatter ønsker å gjenbruke sin egen publikasjon, f.eks. dele en artikkel i et sosialt forskernettverk som ResearchGate, Academia og Mendeley. Ofte vil kontrakten eller utgivers nettsider inneholde informasjon om hvilke rettigheter som beholdes av forfatteren. For mange tidsskrift er informasjon om retningslinjene for deling av ulike artikkelversjoner tilgjengelig i databasen Sherpa/Romeo.
Forfattere er selv ansvarlige for å rettighetsklarere materiale de ønsker å bruke i publikasjoner, presentasjoner m.m. Dette gjelder også for egne publikasjoner som skal inkluderes i en trykt ph.d.-avhandling. Ved opplasting av vitenskapelige publikasjoner og ph.d.-avhandlinger i Cristin for digital tilgjengeliggjøring i Nord universitetets åpne vitenarkiv, Nord Open Research Archive, har Universitetsbiblioteket (UB) ansvar for rettighetsklarering. Les mer om hvordan UB rettighetsklarerer vitenskapelige publikasjoner og ph.d.-avhandlinger.
Hvis opphavsrettigheter ikke er overført til utgiver eller arbeidsgiver, vil forfatter eie alle rettigheter til egne publikasjoner. Dette gjelder for eksempel masteroppgaver, avhandlinger, rapporter, notatserier, konferansebidrag o.l. Publikasjoner som er utstyrt med åpen (Creative Commons-)lisens kan oftest deles; det kan forekomme begrensninger mht. bearbeidelse eller kommersiell bruk. Merk at deling på ResearchGate er definert som kommersiell bruk.
Beholde rettigheter til eget arbeid
Ved å publisere åpent (open access) med en åpen lisens kan du som forfatter beholde rettigheter til eget arbeid og gi andre mulighet til å bruke arbeidet ditt. Du beholder dermed retten til å gjenbruke/formilde eget arbeid uten å måtte be utgiver om tillatelse. Ved å merke arbeidet med en åpen lisens, gir du brukere utvidede rettigheter til å bruke materiale under visse betingelser. Du kan også bruke åpne lisenser når du tilgjengeliggjør annet materiale som fotografier, illustrasjoner og undervisningsmateriell.
Creative Commons (CC)
Målsettinga med open access-publisering er å gjøre vitenskapelige publikasjoner åpent tilgjengelig for alle. Lisenser sier noe om hva brukere har lov å gjøre med en ressurs. Creative Commons (CC)-lisenser blir brukt fordi de tilbyr en internasjonalt etablert juridisk struktur. Creative Commons erstatter ikke opphavsretten, men er et sett med lisenser som opphavspersonen kan bruke for å tillate bestemte former for bruk og gjenbruk.
Det er verdt å merke seg at en forfatter vanligvis beholder opphavsretten når han/hun publiserer med åpen tilgang. Dersom forlaget likevel krever at opphavsretten blir overført og/eller en forfatter signerer en lisensavtale som inkluderer at rettigheter overføres til forlaget, vil enkelte av disse reglene ikke gjelde.
Det fins seks ulike CC-lisenser; alle lisensene krever at opphavspersonen blir navngitt ved bruk av et lisensiert verk. Publikasjoner med CC-lisens kan alltid tilgjengeliggjøres i ikke-kommersielle vitenarkiv, f.eks. Nord universitets institusjonsarkiv Nord Open Research Archive, uavhengig av valgt lisens. Ved valg av mer restriktive lisenser kan annen gjenbruk være begrenset av lisensen. Dette gjelder særlig for lisenser som ikke tillater bearbeidelse eller kommersiell bruk. Noen definisjoner:
- Bearbeidelse: Bruk av utvalgte deler av teksten eller én figur, eller kombinasjon av ulike verk (remix). Eksempel: Oversettelse av tekst til et annet språk
- Kommersiell bruk: Om noe defineres som kommersiell bruk, avhenger av hensikten med bruken, og ikke av hvem gjenbrukeren er. Når formålet er å tjene penger og i forbindelse med reklame, gjelder det alltid som kommersiell bruk. Merk at ResearchGate er en kommersiell plattform, og at deling av publikasjoner på ResearchGate kan være begrenset av CC BY-NC-lisenser.
Universitetsbiblioteket har også laget en kort video som gir oversikt over de ulike lisensene.
Lisens Norsk navn Engelsk navn Beskrivelse CC BY Navngivelse Attribution Opphavspersonen må krediteres.
Kopiering, deling, bearbeidelse,
remiksing og bygging på materialet
er tillat, også til kommersiell bruk.
Endringer må indikeres.CC BY-SA Navngivelse
Del på samme vilkårAttribution
ShareAlikeSom CC BY.
Bearbeidelser må deles på samme
vilkår.CC BY-ND Navngivelse
Ikke bearbeidelseAttribution
NoDerivativesOpphavspersonen må krediteres.
Kopiering og deling av materialet er
tillat, også til kommersiell bruk.
Ingen bearbeidelser.CC BY-NC Navngivelse
Ikke kommersiellAttribution
NonCommercialOpphavspersonen må krediteres.
Kopiering, deling, bearbeidelse,
remiksing og bygging på materialet
er tillat, så lenge bruken er ikke-
kommersiell.
Endringer må indikeres.
Ingen kommersiell bruk.CC BY-NC-SA Navngivelse
Ikke kommersiell
Del på samme vilkårAttribution
NonCommercial
ShareAlikeOpphavspersonen må krediteres.
Kopiering, deling, bearbeidelse,
remiksing og bygging på materialet er
tillat, så lenge bruken er ikke-kommersiell.
Ingen kommersiell bruk.
Bearbeidelser må deles på samme vilkår.CC BY-NC-ND Navngivelse
Ikke kommersiell
Ikke bearbeidelseAttribution
NonCommercial
NoDerivativesOpphavspersonen må krediteres.
Kopiering og deling av materialet er tillat, så lenge bruken er ikke-kommersiell.
Ingen bearbeidelser.
Ingen kommersiell bruk.Fordeler ved å velge CC BY-lisens ved åpen publisering:
- Lisensen sikrer at publikasjonen blir åpen i videst mulig forstand til beste for brukere og samfunnet for øvrig
- Lisensen legger få restriksjoner på bruk av omarbeiding og sikrer at forskninga kan spres og deles så vidt som mulig
- Lisensen er blitt en «standard»-lisens innen åpen publisering og blir brukt av de store open access-forlagene som Public Library of Science (PLOS), BioMed Central (BMC), Frontiers og MDPI. Store forskningsfinansiører som Wellcome Trust, EU og NFR krever også bruk av denne lisensen
Selv om Nord universitet anbefaler bruk av en CC BY-lisens, står forfattere fritt til å velge en annen, mer restriktiv Creative Commons-lisens (dersom finansiør ikke krever bruk av en bestemt lisens). Vær oppmerksom på at selv om mer restriktive lisenser kan forhindre uønsket bruk, kan de også avgrense det du som forfatter oppfatter som legitim bruk.
Noen forlag krever at du signerer en lisensavtale ("Licence to Publish") når du velger en mer restriktiv lisens (f.eks. CC BY-NC-ND). Selv om du beholder opphavsretten, kan du miste rettighetene til å dele bearbeidete versjoner av ditt eget materiale eller til å bruke ditt eget materiale kommersielt (inkluderer deling på kommersielle servere som ResearchGate). Vi anbefaler derfor at du leser nøye gjennom avtaleteksten før signering, og ev. velger en annen (mer åpen) lisens dersom du mener avtalen krever at du fraskriver deg for mange rettigheter.
Creative Commons: Hvilken lisens skal du velge?
- Stiller din finansiør krav om bruk av en bestemt lisens?
Mange finansiører, bl.a. EU og NFR, krever at du velger CC BY-lisensen. Dette kravet må følges. - Nord universitet anbefaler at du bruker CC BY
Nord anbefaler at du velger den mest åpne lisensen, CC BY. Les mer om fordelene med CC BY i hovedteksten. - Ingen krav fra finansiør?
Da kan du fritt velge lisens. Men husk: Mer restriktive lisenser kan også begrense det du kaller for legitim gjenbruk.
Kontaktperson
Wiebke Kallweit
Seniorrådgiver
Forskning og utvikling
Kontor: Bodø, Hovedbygget, 1503
E-post: wiebke.kallweit@nord.no
Telefon: +47 75 51 71 72
Kristin Alvsvåg
Seniorrådgiver
Forskning og utvikling
Kontor: Bodø, Hovedbygget, 1502
E-post: kristin.alvsvag@nord.no
Telefon: +4775517016