This article is more than one year old.
Roksana Majewska var ikke gamle jenta før hun bestemte seg for å bli havforsker.
Hun holdt fast i drømmen, og da hun ble gammel nok dro hun fra hjemplassen i innlands-Polen, til kystbyen Gdansk for å utdannet seg til marinbiolog. Deretter reiste hun dit hun fikk jobb. Først Italia, deretter Sør-Afrika. Tidligere i år fikk hun jobb ved Fakultet for biovitenskap og akvakultur (FBA) ved Nord universitet i Bodø.
En karrierereise helt i tråd med planen hun hadde.
– De første årene sa jeg ja til det meste for å lære mest mulig, slik at jeg jobbet meg opp til en grad. Etter hvert begynte jeg å se meg om etter en jobb og et liv jeg ønsket meg. Og jeg har alltid ønsket meg til et mindre universitet i Arktis, forteller hun.
Målrettet
Hun har drømt om å jobbe med havet.
– Jeg har alltid ønsket å bli forsker. Jeg ville bli marinbolog og valgte derfor å studere oseanografi i Gdansk. Havet fascinerer meg på grunn av de mange livsformene og miljøene, og det faktum at mange områder fortsatt ikke er oppdaget, eller kartlagt. Jeg pleier å fortelle studentene mine at marin forskning er som romforskning, bare at marin forskning er billigere og mer nyttig for menneskeheten, sier Majewska.
Hun har i dag stillingen postdoc ved FBAs faggruppe Alger og mikrobiell bioteknologi. Målet er bli professor.
Jeg pleier å fortelle studentene mine at marin forskning er som romforskning.
Roksana Majewska
Prisvinner
Det er åpenbart at hun allerede har gjort en god jobb. Dette ble tydeliggjort tidligere i år da hun mottok to internasjonale priser.
Prisene hun nå er tildelt hjelper henne på veien. Disse er: Marie Sklodowska Curie Fellowship. I tillegg er hun utnevnt som den neste Norma J. Lang Fellow.
Prisene kommer med penger – og åpner karrieredører.
– Det er viktig å vinne disse prisene. De kommer med prestisje og penger, både for meg og for universitetet. Forskere er vant med å feile og bli kritisert. Det er også skarp konkurranse i akademia. Derfor er slike utmerkelser alltid overraskende, forteller hun.
Med forventning og glede dro hun i juni til USA for å motta prisen:
God match
Det var ikke tilfeldig at hun valgte Nord universitet.
– Som marinbiolog trenger jeg tilgang til avansert teknologi og utstyr. Blant annet avanserte mikroskoper. De fleste mindre universitetene har ikke slikt utstyr. Men forskerne ved Nord universitet i Bodø driver topp forskning på mikrober, og Blått bygg er under bygging. Jeg ser potensiale for at jeg kan bli her lenge takket være interessant forskning, sier hun og smiler.
Hun jobber gjerne en hel arbeidsdag med å se på de små algene som ellers ikke kan sees.
– Feltarbeid er morsomt, men når det kommer til mikrober skjer oppdagelsene i et laboratorium. Jeg blir litt stiv i nakken, men jeg elsker det, sier hun – og røper at hun fikk velge mellom kontor i hovedbygget ved campus – eller i Mørkvedbukta.
– Jeg ønsker å være nær havet, så jeg valgte bukta slik at jeg både kan høre og lukte havet.
– Elsker naturen her
Hun stortrives i Bodø.
– Forskere har en tendens til å tro at den beste utdanningen for oss er Cambridge, Harvard eller noen av de andre høyt ansette universitetene. Men der finner du også så mye stress, konkurranse og konstant press for å vise til resultater, at det neppe kan kalles inspirerende eller motiverende.
– Jeg er eldre nå og har gjennom mine reiser og opphold også gjort en del feil. Jeg har lært av mine erfaringer, og valgte Bodø og Nord universitet fordi engasjement for arbeidet alene ikke beskytter deg mot å bli utbrent. Du trenger også tid til å tenke for å være kreativ, og ved Nord føler jeg at dette forstås. Derfor tror jeg dette stedet er bra for meg, sier hun.
Den særegne norske arbeidsmiljøloven er også kjærkommen, da den sikrer et visst minimum av både fritid og ferie.
– Å gå turer i naturen hjelper deg også å tenke. Ikke bare har du fritid til å gå tur. Det er også så trygt at du faktisk kan gå alene, noe enhver introvert person vil sette pris på. Jeg føler meg veldig takknemlig og glad over å være her, sier hun.