Kulltillitsvalgt

Kulltillitsvalgte har en aktiv rolle i studentenes mulighet for medvirkning i sin utdanning.
Tre studenter ved Nord-logo.

Om rollen

Det skal velges én kulltillitsvalgt (KTV)​ og vara fra hvert kull i et studieprogram og hvert studiested. Dersom kullet er stort og inndelt i grupper eller klasser, kan det velges KTV fra hver av disse. KTV og vara er valgt for ett studieår. Det bør velges KTV og vara fra studieprogram på 60 studiepoeng eller mer.​

Oppgaver som kulltillitsvalgt

Kulltillitsvalgte har en aktiv rolle i studentenes mulighet til medvirkning i sin utdanning. Sentrale oppgaver er:

  • Delta i møter med universitetet om kvalitetsforbedring i forbindelse med evalueringer (emneevaluering, studieprogramevaluering, Studiebarometeret, SHoT osv.)
  • Være en kobling mellom klassen og foreleser.
  • Være en kobling mellom klassen og studieprogramansvarlig/emneansvarlig.

Alle studenter har et ansvar for å bidra til å skape et godt studentmiljø. Det er ikke KTV sin oppgave å være pådriver for studentsosiale tiltak.​

Prosess for valg av kulltillitsvalgt

Prodekan for utdanning er ansvarlig for at valg av KTV og vara blir gjennomført. Valget skal være gjennomført innen 17. september hvert studieår. 

Studieprogramansvarlig (SPA) har ansvar for at studentene får informasjon om valget senest 7 dager før det gjennomføres. 

SPA har ansvaret for å legge til rette for at valget kan gjennomføres. Dette kan skje i forbindelse med undervisning eller i forlengelse av en undervisningsøkt. Valget gjennomføres på den måten som er mest hensiktsmessig for klassen.

Når KTV og vara er valgt, registrerer disse seg selv på et nettskjema. Skjemaet er å finne i faktaboksen. Registreringen må være gjort innen 19. september for å få innkalling til webinaret, men nettskjemaet vil fremdeles være åpen for registrering også etter 19. september. Fakultetet har ansvar for å bidra til å få KTV til å registrere seg.

Kull som skal fortsette neste studieår kan gjennomføre valg allerede på vårsemesteret, slik at det kun vil være valg hos førsteåret på høsten.

Når vervet som kulltillitsvalgt/vara er over kan du gi beskjed til studieprogramansvarlig om at du ønsker en attest på vervet ditt.

Opplæring av kulltillitsvalgt ​

Opplæringen vil foregå digitalt ved at KTV og vara går inn på denne ressurssiden til Nord for tillitsvalgte. Her er ulike ressurser tilgjengelig fra universitetet, studentorganisasjonene, Studentombudet og samskipnaden

Utdanningsavdelingen vil invitere kulltillitsvalgte til et webinar utpå høsten, hvor studentorganisasjonene, Studentombudet og samskipnaden også deltar.

Opptak fra webinar høsten 2023

Det anbefales at du som kulltillitsvalgt og vara tar en god kikk gjennom denne siden, slik at dere er litt forbedret på deres rolle.

I faktaboksen med oversikt over kontaktinformasjon finner du lenker til nettsider med god informasjon om de respektive samarbeidspartene.

Det er også en link med ofte stilte spørsmål og svar som kan være greit å lese gjennom.

Skulle det likevel være spørsmål kan disse sendes til malin.b.olsen@nord.no.

Ofte stilte spørsmål

  • Spørsmål

    Klassen ønsker forandring eller er misfornøyd med noe faglig, hva gjør jeg?

    Svar

    Det første som bør gjøres er å samle inn tilbakemeldinger fra studentene eller kullet. Det kan være lurt å komme med et konkret forslag til forandring, da er det større mulighet for å få gjennomslag. Forslaget bør tas opp med emneansvarlig i emnet det gjelder enten muntlig eller skriftlig.

  • Spørsmål

    Kulltillitsvalgte opplever det som vanskelig å komme med konstruktiv kritikk til fagansvarlig og/eller opplever at fagansvarlig ikke tar tilbakemeldingene på alvor og ikke gir tilbakemelding på innspill. Dette kan for eksempel handle om kritikk rettet mot kvaliteten på undervisningen.

    Svar

    Hvis en ikke lykkes med å få svar på muntlige henvendelser til fagansvarlig, kan det være hensiktsmessig å henvende seg mer formelt gjennom en skriftlig henvendelse. Hvis en fortsatt sliter med å få til en konstruktiv dialog vil neste steg være å henvende seg til studieprogramansvarlig. I tillegg kan man søke råd hos studentrådsleder, regionleder i studentorganisasjonen, studentombudet eller studentrådgiveren for råd og veiledning.

  • Spørsmål

    Kulltillitsvalgte som trenger generell støtte, veiledning og tilbakemelding på hvordan de tolker rollen og løser oppgavene sine.

    Svar

    Både fagansvarlig, studentrådsleder, regionleder i studentorganisasjonen, studentombudet og studentrådgiverne kan gi råd og veiledning om forhold som berører din rolle som kulltillitsvalgt.

  • Spørsmål

    Kulltillitsvalgte har medstudenter som ønsker å se tidligere emneevalueringsrapporter.

    Svar

    Om det er ønskelig å se på tidligere emneevalueringsrapporter kan man kontakte Kompetansesenter for læring og teknologi (KOLT).

  • Spørsmål

    Hvordan kan jeg komme i kontakt med studentdemokratiet?

    Svar

    I Trøndelag og på Nesna er det lokale studentråd som jobber for å bedre studentenes hverdag, imens det i Bodø er studentforeninger på hvert fakultet.

    Dersom du som tillitsvalgt ønsker å be om råd eller hjelp, kan du kontakte disse først.

    Over studentråd og studentforeninger er studentdemokratiet er organisert i tre regioner: Trøndelag, Helgeland og Bodø, med hver sin tilhørende Studentorganisasjon.

    Samleorganisasjonen for disse er Studentorganisasjonen Nord, hvor alle universitetets studenter er representert. Les mer om studentdemokratiet.

  • Spørsmål

    Kulltillitsvalgte har studenter i klassen som ønsker å klage på en eksamensoppgave eller sensur.

    Svar

    Til deg som kulltillitsvalgt er dette informasjon du kan gi til studenter som ønsker å klage på eksamensoppgaver elles sensur:

    Informasjonen om begrunnelse og klage på eksamen, klagefrist, hvordan studenter går fram for å klage, hvordan klagen behandles, saksbehandlingstid m.m. finner du her: Begrunnelse og klage på eksamen

    Studenten klager på karakter i Studentweb, under «resultater». I utgangspunktet trenger ikke studenter henvende seg til noen for å gjøre det.

    Gjelder det spørsmål om klage på karakter skal studenten henvende seg til seksjon for eksamen og vitnemål på e-post: eksamen@nord.no

    Dersom det gjelder faglige spørsmål rettes disse til emneansvarlig, mens studieadministrative spørsmål rettes til fakultetsadministrasjonen eller seksjonen for eksamen og vitnemål.

  • Spørsmål

    Kulltillitsvalgt kan få melding fra studenter om uenigheter mellom studenter/grupper av studenter i klassen for eksempel i forbindelse med gruppearbeid.

    Svar

    En nyttig tommelfingerregel er å forsøke å løse konflikten på lavest mulig nivå. Nyttige spørsmål kan handle om hvilke avtaler/avklaringer som er gjort, og i noen tilfeller kan det være et godt råd å ta en ny runde med forventningsavklaringer. Hvis en ikke lykkes med dette er fagansvarlig den som de berørte studentene bør henvende seg til.

  • Spørsmål

    Kulltillitsvalgte har medstudenter som opplever at det er et dårlig psykososialt miljø i klassen.

    Svar

    Emneansvarlig/fagansvarlig/studieprogramansvarlig har et overordnet ansvar for det psykososiale læringsmiljøet. Dette skal være tema i emneevalueringene og dermed et tema som diskuteres mellom emneansvarlig og kulltillitsvalgte. Det psykososiale læringsmiljøet skapes i samhandlingen mellom undervisningsansvarlig og studentene, men underviser har det formelle ansvaret for å legge til rette for et godt læringsmiljø i klassen og ta ansvar for at det gjøres tiltak hvis det psykososiale læringsmiljøet er dårlig. I mange sammenhenger vil det være naturlig at kulltillitsvalgte og/eller studentene involveres i arbeidet med å finne gode tiltak for å bedre miljøet i klassen.

  • Spørsmål

    Kulltillitsvalgte kan få henvendelser fra studenter i klassen/gruppen som er bekymret for en medstudent som for eksempel ikke møter opp til undervisning, gir uttrykk for ulike vansker i livet eller studiene, har et bekymringsfullt rusbruk, ofte kommer i konflikt med andre i klassen eller som opptrer skremmende eller krenkende på ulike vis.

    Svar

    Hvis årsakene til bekymringene er av en slik art at du som kulltillitsvalgt tenker at vedkommende sliter med psykiske vansker, rusbruk, studiene og/eller sosiale relasjoner er det viktig å huske på at det ikke ditt ansvar som kulltillitsvalgt å hjelpe vedkommende. Nord studentsamskipnad (Studentinord) har studentrådgivere som tilbyr individuelle samtaler om personlige, sosial og studiemessige forhold. Det er fint at du kan informere om dette tilbudet og eventuelt vise vedkommende hvordan hen kan bestille samtale via studentinord.no.

    Hvis studenter henvender seg til deg og beskriver at de har tanker om å skade seg selv eller andre kan du kontakte råd og helse og be om råd og veiledning hvis faren ikke er akutt. Hvis atferden er slik at det bidrar til at medstudenter blir skremt eller krenket er det viktig at du kontakter fagansvarlig og/eller studieprogramansvarlig. I alvorlige saker der medstudenter opptrer skremmende, krenkende eller bidrar til uønskede hendelser kan Nord universitet sitt system for varsling brukes. I slike saker kan Studentombudet, Skikkethetsansvarlig og studentrådgiver gi informasjon om hvordan de kan gå fram og bidra med hjelp til å vurdere om dette er alvorlig nok til at dette er relevant reaksjonsmåte.