Praksis i lærerutdanningene
Her finner du retningslinjer og informasjon om praksis ved fakultetet.
Det er Nord universitet som tildeler praksisplasser, og studentene har ikke anledning til å skaffe tilveie egne praksisplasser. For PPU og yrkesfaglærerutdanningen gjelder egne regler, se nettsidene for disse utdanningene.
Praksis i skole gjennomføres fortrinnsvis i gruppe på to til fire studenter. For studenter i barnehage, PPU og yrkesfaglærerutdanningen gjennomføres praksis individuelt eller i gruppe på to studenter.
Praksisplasser fordeles ut fra faglige og pedagogiske krav. Studentene skal i god tid før praksis svare på et spørreskjema hvor de kan legge inn informasjon som er relevant for praksisplasseringen.
Praksisplasslistene publiseres i Canvas. Eventuelt bytte av praksisplass skjer kun i helt spesielle tilfeller og bare i samråd med praksisadministrasjonen.
Følgende forhold spiller inn ved tildeling av praksisplass:
Geografi: For studenter ved nett- og samlingsbaserte studier vil semesterregistrert adresse bli tatt hensyn til ved tildeling av praksisplass, så langt det lar seg gjøre. Studenten må påregne en reiseavstand fra semesterregistrert adresse til praksissted på inntil 100 km én vei. Reise til praksisstedet kan gi rett til reise- og botilskudd. Se vedtatte retningslinjer for nærmere informasjon.
Objektivitet: Praksis skal som hovedregel gjennomføres på en praksisplass der studenten ikke har nære relasjoner. Studenten er selv pliktig til å gi opplysninger om nære relasjoner og/eller tilsettingsforhold til praksiskoordinator. Studenter som ikke overholder reglene, kan bli tatt ut av praksis og tildelt ny praksisplass.
Praksis på egen arbeidsplass: Det er særbestemmelser om praksis på egen arbeidsplass for nett- og samlingsbaserte utdanninger. Se praksissidene for den enkelte utdanning for mer informasjon.
Variasjon: Studentene skal få erfaring fra ulike praksissteder og bli veiledet og vurdert av ulike praksislærere gjennom studiet.
Forsørgeransvar: Studenter som har forsørgeransvar for barn under tolv år prioriteres i tildeling av praksisplass. Aleneforsørgere har høyest prioritet.
Nord universitet kan, etter søknad, tilrettelegge praksis for studenter med særlige behov, så langt det er mulig, rimelig og faglig forsvarlig, jf. § 10-5 i lov om universiteter og høyskoler. Tilrettelegging kan gis på følgende grunnlag:
- Egen sykdom, egne barns og ektefelle/samboers sykdom. All sykdom må dokumenteres med legeattest eller attest fra annen sakkyndig. Attest kan ikke være eldre enn tre måneder.
- Ved tildelt toppidrettsstatus ved Nord universitet, og dokumentert behov for tilrettelegging. Les mer om toppidrettsstatus ved Nord.
For studenter som er i utdanningsløp er frist for å søke om tilrettelegging 1. april.
For førsteårsstudenter er fristen 1. september. Etter disse fristene vil kun søknader som følge av uforutsette/akutte omstendigheter bli behandlet. Tilrettelegging innvilges for ett studieår av gangen. Begrunnede søknader dokumenteres og sendes til postmottak@nord.no. Søknader som inneholder sensitive opplysninger skal sendes via eDialog på nord.no.
Ved endringer underveis i studieåret er studenten selv ansvarlig for å informere praksisadministrasjonen om dette.
- Egen sykdom, egne barns og ektefelle/samboers sykdom. All sykdom må dokumenteres med legeattest eller attest fra annen sakkyndig. Attest kan ikke være eldre enn tre måneder.
Når praksisplass er tildelt, er det studentens ansvar å ta kontakt med praksisstedet og avtale tid for oppmøte første dag i praksis. Dersom det i forkant av praksisperioden gjennomføres et obligatorisk møte på Campus for studenter og praksislærere, avtales oppmøtetidspunkt her.
Praksis er obligatorisk for alle studenter. Det vises til praksishåndbok/emneplan for praksis for den enkelte utdanning. Det kreves 100 % deltakelse i praksis, inkl. deltagelse på møter knyttet til praksis (praksisforberedende møter, refleksjonsseminar, adopsjonsdager etc.)
Studenter må melde eventuelt fravær i praksisperioden direkte til praksisstedets rektor/styrer eller praksislærer. Alt fravær må tas igjen som restpraksis. Restpraksis tilbys bare til studenter med gyldig fravær. Gyldig fravær er sykdom, sterke velferdsgrunner, amming og verv i studentpolitiske eller folkevalgte organer.
Gyldig fravær over tre dager skal bekreftes med legeattest eller attest fra annen sakkyndig. Studenten laster opp dokumentasjonen i eDialog på nord.no innen 14 dager etter første fraværsdag.
Praksislærere/praksiskoordinator kan i særskilte tilfeller innvilge gyldig fravær deler av en enkelt dag i praksis uten at studenten må ta igjen dette fraværet (eksempelvis i forbindelse med legebesøk, begravelse, o.l.). Dersom enkeltfraværet eller samlet fravær i en praksisperiode utgjør en praksisdag eller mer, skal det legges til rette for at restpraksis tas igjen.
Tidspunkt for eventuell restpraksis avtales direkte mellom student og praksislærer. Regelen er at restpraksis skal gjennomføres i en periode uten undervisningsaktiviteter eller eksamensgjennomføring i samme semester, slik at vanlig studieprogresjon er mulig. Ved særlig stort fravær vurderer faglig leder for praksis eller studieprogramansvarlig, sammen med praksislærer, om hele praksisperioden skal tas på nytt. Studenten må da som hovedregel fremstille seg til ny praksis ved neste ordinære gjennomføring.
Studenter med ugyldig fravær vil få Ikke bestått i praksis. Dette vil medføre forsinkelser i videre studieløp.
Studenten kan selv trekke seg fra praksis innen to uker før oppstart av praksisperioden. Studenten plikter å gi beskjed til praksiskoordinator. Forsøk vil da ikke bli registrert. Dersom studenten er oppmeldt til praksis, men unnlater å møte uten gyldig grunn, regnes dette som et forsøk.
Hvert praksisemne/periode vurderes til bestått/ikke bestått. Grunnlaget for vurdering er nærmere beskrevet i praksishåndbok og kompetanseguide for praksis, eller i den enkelte utdanning sin emneplan for praksis.
For å sikre studentens progresjon i praksis skal ny praksislærer lese forrige praksislærers sluttvurdering.
Ved tvil om praksis kan vurderes til bestått, vises det til rutiner beskrevet på nettsiden eller i praksishåndbok for den enkelte utdanning. Praksislærer gir skriftlig tilbakemelding til studenten om hva som må forbedres i løpet av praksisperioden.
Bestemmelser knyttet til ikke bestått praksis reguleres av forskrift om studier og eksamen ved Nord universitet.
Det gis ikke adgang til mer enn to tellende forsøk til samme praksis. Dersom en student har benyttet to forsøk til samme praksis uten å bestå jf. forskrift om studier og eksamen ved Nord universitet § 7-5 (8), skal studieretten inndras.
Ved andre gangs forsøk kan universitetet gi praksislærer ved nytt praksissted opplysninger om at studenten tidligere har fått Ikke bestått i praksis og årsaken til dette, jf. forvaltningslovens §13b (2) og §13b (5). Ny praksislærer kan også få tilgang til vurderingsskjema fra alle tidligere praksisperioder. Studenten skal ha informasjon om opplysninger som gis.
All praksis skal være veiledet og vurdert. Dette innebærer at dersom praksislærer er fraværende, må det settes inn kvalifisert vikar for praksislærer. Studenter i praksis skal ikke være vikarer ved sin praksisskole.
Lov om universiteter og høgskoler § 4-6. Studentenes taushetsplikt:
En student som i studiesammenheng får kjennskap til noens personlige forhold, har taushetsplikt etter de regler som gjelder for yrkesutøvere på vedkommende livsområde. Institusjonen skal utarbeide taushetsplikterklæring som må underskrives av de studenter dette er aktuelt for.
Skjema for taushetsplikt leses og signeres som del av semesterregistreringen og oppmelding i Studentweb ved oppstart av studiet. Dersom det enkelte praksisstedet vil innhente særskilt skjema gjeldende for dem, er studenten forpliktet til å skrive under på dette.
Studenter må ha godkjent politiattest for å kunne delta i praksisopplæring. Politiattesten skal være levert ved studiestart, og denne skal ikke være eldre enn tre måneder.
Skikkethetsvurdering skal foregå gjennom hele studiet, og skal avdekke om studenten har de nødvendige forutsetninger for å kunne utøve yrket.
Her kan du lese mer om skikkethetsvurdering.