Retningslinjer for gjennomføring og vurdering av praksisstudier ved Bachelor i sykepleie

Vedtatt av dekan 28.06.23
Sist endret 06.12.23
Gjeldende fra: 01.01.24
  • Retningslinjene gjelder for praksisstudier ved Bachelor i sykepleie (heltid og deltid), Fakultet for sykepleie og helsevitenskap (FSH). Praksisstudier skal gjennomføres i samsvar med universitetets godkjente studieprogram. Alle praksisstudier er obligatorisk.

    Læringsutbytte (LUB) og innhold i praksisstudiene er beskrevet i studieplanen for studieprogrammet.

    Praksisstudie er en eksamen, og som vurderingsuttrykk for praksisstudier benyttes: Bestått/Ikke Bestått.

    Studentens krav, plikter og rettigheter ved praksisstudier

    • Studenter skal ved oppstart i studiet levere politiattest og egenerklæringsskjema for MRSA og tuberkulose. Studenter som ikke har levert politiattest og egenerklæringsskjema har ikke rett til å delta i praksisstudier eller klinisk undervisning.
    • En student kan ikke påbegynne et nytt praksisstudium før forutgående praksisstudier er fullført med bestått resultat, med mindre annet fremgår av emne- eller studieplan. Ved ikke bestått praksisstudie kan praksis tas om igjen én gang. Ved andre gangs ikke bestått til samme praksis skal studieretten inndras, jf. Forskrift om studier og eksamen ved Nord universitet § 7-5 (8).
    • Student som får innvilget permisjon eller har annet avbrudd i studiet må påregne endringer i tildelt praksissted/praksisregion.
    • Student kan trekke seg fra praksisstudiene inntil to uker før oppstart. Praksisperioden vil da ikke bli registrert som et brukt forsøk, jf. Forskrift om studier og eksamen ved Nord universitet § 7-7 (7).
    • Dersom student er oppmeldt, men ikke møter til praksisstudier, regnes dette som et brukt forsøk, jf. Forskrift om studier og eksamen ved Nord universitet, § 8-6.
    • Dersom student avbryter praksis må dokumentasjon fra lege eller annen offentlig godkjent behandler leveres innen 1 uke etter avbrutt praksis, jf. Forskrift om studier og eksamen ved Nord universitet § 8-6 (2).
  • Studenten må dokumentere en tilstedeværelse på minst 90 prosent i hver enkelt praksisperiode. Krav om tilstedeværelse gjelder også ved egenmeldt sykefravær. Det er studentens ansvar å sørge for nok tilstedeværelse i praksis til at praksisperioden kan vurderes.

    Dokumentert legemeldt sykefravær mellom 11 og 20 prosent kan, etter avtale med fagansatt og praksissted/praksisveileder, tas igjen med nye studievakter i løpet av praksisstudiets periode. Fravær ut over 20 prosent medfører at studenten må gjennomføre hele praksisperioden på nytt.

    Oppdrag i studentorganer

    Studenter kan delta på oppdrag i studentorganisasjon under praksisstudiene. Studenten må selv orientere faglærer og praksisstedet, og påse at man kan dokumentere en tilstedeværelse på minst 90 prosent i praksisperioden.

  • Skikkethetsvurdering

    Løpende skikkethetsvurdering skal foregå gjennom hele studiet både i den teoretiske og den praktiske delen av studiet, og skal inngå i en helhetsvurdering av studentens forutsetninger for å kunne fungere i yrket, jf. Forskrift om skikkethetsvurdering i høyere utdanning.

    Studenter ved master- og videreutdanninger ved FSH er ikke underlagt skikkethetsvurdering under studiene.

    Midt- og sluttvurdering i praksisstudiene

    Læringsutbyttene beskriver hva studenten skal ha lært etter gjennomført emne. Ved både midt- og sluttvurd​​​ering skal studenten vurderes med bakgrunn i beskrivelsene kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse, slik det fremgår av den enkelte emnebeskrivelse. Studenten skal i vurderingssituasjonen synliggjøre hvordan hen vurderer seg selv i forhold til oppnåelse av læringsutbyttene. Momenter i midtvurderingen som studenten bør arbeide grundigere med, skal presiseres skriftlig i vurderingsskjema. Midtvurderingen skal finne sted senest 3 uker før sluttvurdering.

    Ved sluttvurderingen vil de samme punktene bli vurdert. Sluttvurdering skal gjennomføres i løpet av siste uke av praksisstudiet.

    Eventuelle studieoppgaver i praksisperioden inngår som en del av vurderingsgrunnlaget. Alle delområder må være vurdert til bestått for at praksisperioden samlet sett kan vurderes til bestått.

    Egenvurdering ved midt- og sluttvurdering

    Studenter ved Bachelor i sykepleie skal levere egenvurdering til fagansatt og praksisveileder innen 48 timer før midt- og sluttvurderingsmøte. Egenvurderingen skal synliggjøre hvordan studenten vurderer egen utførelse i praksisstudie i forhold til oppnåelse av læringsutbyttene (LUB).

    Prosedyre ved «fare for ikke bestått»

    Dersom studenten står i fare for å få ikke bestått som endelig karakter, og det oppstår tvil om praksisstudiet kan godkjennes, skal studenten halvveis i praksisstudiene eller senest 3 uker før avsluttet periode få en skriftlig melding fra fagansatt ved fakultetet.

    Meldingen skal inneholde varsel om at studenten står i fare for «ikke bestått» i praksisstudier, hva studenten ikke mestrer og hva studenten må gjøre for å ha mulighet til å oppnå læringsutbyttene. Meldingen gis i vurderingsskjemaet ved midtvurderingen eller sendes som eget dokument til studenten.

    Om studenten i slutten av praksisstudie viser handling og/eller atferd som åpenbart ikke gir grunnlag for å bestå praksisstudie, kan studenten likevel få karakteren ikke bestått selv om forutgående varsel ikke er gitt. Student skal gis skriftlig tilbakemelding på grunnlaget for ikke bestått praksisstudie fra fagansatt ved fakultetet.

    Eksempler på slike handlinger kan være at studenten:

    • bryter taushetsplikten
    • går utover grensene for egen kompetanse i utøvelse av yrket
    • viser betydelig svikt i faglig skjønn
    • bevisst unnlater å følge veiledning fra praksisveileder​

    Prosedyre ved «Ikke bestått» i praksisstudier

    Dersom student får «ikke bestått» ved sluttvurdering skal hen få et skriftlig brev fra studieadministrasjonen etter at sluttvurdering er gjennomført.

    Brevet skal inneholde informasjon om:

    • Videre studieforløp, evt. vedtak om endring av kull.
    • Kontaktinformasjon for spørsmål og veiledning.
    • Informasjon om klageadgang.

    Vedtaket skal undertegnes av representant fra Nord universitet, og sendes studenten via post/digital postkasse.

    Arbeidstid og turnusplan

    • Vakter regnes time for time.
    • Praksisstudiene skal utgjøre gjennomsnittlig 30 timer per uke, minimum 3 vakter per uke.
    • Det gis ikke anledning til å samle fridager for å få en lengre friperiode i praksisstudiene.
    • I tillegg til studier i praksisfeltet beregnes 10 timer pr. uke til selvstudier.
    • Studenten må være forberedt på å ha minst ei helg (to vakter) og minst ei nattevakt i løpet av praksisperioden, samt jevnlige kveldsvakter.
    • Helligdager i praksisperioden gir ikke rett til redusert tid i praksisstudiene. Student har rett til å be om fri på helligdager, men den totale tiden i praksisstudiene skal likevel utgjøre gjennomsnittlig 30 timer per uke (eksempelvis 8 uker praksis = 240 timer).

    Studenten må enten sette opp egen turnus, eller få utlevert ferdig turnusplan, som leveres til fagansatt ved fakultetet og praksisveileder i løpet av første praksisuke. Turnusplanen skal tilpasses praksisstedets vaktordning og praksisveileders turnus/vakter. Turnusplan er en bindende avtale mellom studenten og praksisstedet.

    Klageadgang

     Vurdering av praksisstudier kan ikke påklages, jf. Lov om universitet og høyskoler § 5-3 (5).

    Studenten har rett til å klage på formelle feil i forbindelse med vedtak om ikke bestått praksisstudier, jf. Lov om universitet og høgskoler § 5-2. Informasjon om klage, formelle feil og saksgang i klagesaker finner du på våre nettsider under Nemda for studentsaker.

    Klage på formelle feil sendes til postmottak@nord.no eller eDialog.