Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2019/20)
Bærekraftig akvakulturernæring
AK320F
Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2019/20)
Bærekraftig akvakulturernæring
AK320F
Slik søker du opptak som enkeltemnestudent
Søknadsfrist
Emnet omfatter: Betydning av fôr og ernæring for en bærekraftig utvikling av akvakulturnæringen. Metoder for å studere fôr og næringsbehov. Fordøyelsesfysiologi, metabolisme av næringsstoffer og omsetning av energi. Ulike grupper av næringsstoff funksjon og behov av individuelle næringsstoffer. Ernæring i forhold til helse. Alternative fôrråvarer, fordøyelighet og tilgjengelighet. Akvatisk fôr - formulering og teknologi. Fôr i forhold til kvalitet på oppdrettsfisk. En oversikt over ernæring og fôr til fiskelarver. En oversikt over ernæring og fôr til skalldyr. Ny kunnskap og framskritt i akvakulturernæring.
For studenter tatt opp på Master i biovitenskap eller Nordisk master i bærekraftig produksjon og utnyttelse av marine bioressurser.
KJ301F Laboratoriesikkerhet må være bestått før labarbeidet starter.
Kunnskap
Studenten skal ha:
- Få en generell forståelse for betydningen av fôr og fôring for en bærekraftig utvikling i havbruksnæringen
- Oversikt over fordøyelsesfysiologi og energiomsetning, behov for makro og mikronæringsstoffer til fisk, næringsbehov til fiskelarver
- Få innsikt i betydningen av næringsstoffer, fôr og tilsetningsstoffer for å sikre god helse hos oppdrettsfisk
- Få g kunnskap om fôrråvarer, fôrteknologi og kvalitet på fisk som mat
- Få kunnskap om utviklingstrender i fôrindustrien og behov for forskning innen ernæring hos akvakulturarter
Ferdigheter:
- Fra et akademisk ståsted skal studentene få kunnskap om ulike aspekter av fiskeernæring, herunder design av ernæringseksperimenter, samt optimalisering og produksjon av forsøksdietter
- Sett fra et industriperspektiv forventes det at studentene skal være kjent med ulike typer fôr, produksjonsteknologi, og fôring i praksis
- Fra et miljømessig perspektiv forventes det at studentene skal være i stand til å vurdere ulike alternative bærekraftige fôrressurser
Generell kompetanse:
- Studenten skal kunne gjøre bruk av kunnskap ervervet gjennom dette emnet, enten til å gjennomføre videre studier i akvakulturernæring, arbeid i fôrindustrien, eller anvendt kunnskap i forbindelse med produksjon av fisk
- Være i stand til å diskutere profesjonelle diskusjoner knyttet til fôr og fôring i oppdrettsnæringen
Ingen kostnader utover semesteravgift og litteratur.
Valgemne: Master i havbruk
Samlingsbasert undervisning. Fire samlinger med cirka 12timers undervisning over to dager hver gang.
I tillegg er det laboratorieøvelser cirka 8 timer.
I tillegg er det laboratorieøvelser cirka 8 timer.
Hvert semester foretas minst én muntlig midtevaluering (dialogmøte med referat) og en elektronisk sluttevaluering i henhold til høgskolens kvalitetssikringssystem. Tilbakemeldingene fra disse evalueringene legger grunnlaget for eventuelle endringer.
På bakgrunn av Covid-19 epidemien blir en rekke vurderinger og eksamener ved Nord universitet endret.
Endringer gjøres ih.h.t Midlertidig forskrift om tillegg til forskrift. 310.12019 nr 63 om studier og eksamener ved Nord universitet- Ekstraordinære tiltak som følge av koronaepidemien jmf § 2, Vurderingsformer ledd 1-3
For å imøtekomme dette, endres vurderingsform våren 2020 til sammensatt vurdering med oppgave vektet 30/100 og muntlig eksamen vektetn 70/100. Bokstavkarakter.
Emnet bygger på emnet AK220F Fiskeernæring og fôring eller tilsvarende. Det er forventet at studentene skal ha grunnleggende kunnskap om biokjemi og metabolisme. Informasjon om egnet undervisningsmateriale og internettressurser egnet til selvstudie på disse temaene vil bli lagt ut på fronter i forkant av undervisningen.