Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2019/20)
Bærekraftig akvakulturernæring
AK320F
Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2019/20)

Bærekraftig akvakulturernæring

AK320F
Emnet omfatter: Betydning av fôr og ernæring for en bærekraftig utvikling av akvakulturnæringen. Metoder for å studere fôr og næringsbehov. Fordøyelsesfysiologi, metabolisme av næringsstoffer og omsetning av energi. Ulike grupper av næringsstoff funksjon og behov av individuelle næringsstoffer. Ernæring i forhold til helse. Alternative fôrråvarer, fordøyelighet og tilgjengelighet. Akvatisk fôr - formulering og teknologi. Fôr i forhold til kvalitet på oppdrettsfisk. En oversikt over ernæring og fôr til fiskelarver. En oversikt over ernæring og fôr til skalldyr. Ny kunnskap og framskritt i akvakulturernæring.
For studenter tatt opp på Master i biovitenskap eller Nordisk master i bærekraftig produksjon og utnyttelse av marine bioressurser.
KJ301F Laboratoriesikkerhet må være bestått før labarbeidet starter.

Kunnskap

Studenten skal ha:

  • Få en generell forståelse for betydningen av fôr og fôring for en bærekraftig utvikling i havbruksnæringen
  • Oversikt over fordøyelsesfysiologi og energiomsetning, behov for makro og mikronæringsstoffer til fisk, næringsbehov til fiskelarver
  • Få innsikt i betydningen av næringsstoffer, fôr og tilsetningsstoffer for å sikre god helse hos oppdrettsfisk
  • Få g kunnskap om fôrråvarer, fôrteknologi og kvalitet på fisk som mat
  • Få kunnskap om utviklingstrender i fôrindustrien og behov for forskning innen ernæring hos akvakulturarter

Ferdigheter:

  • Fra et akademisk ståsted skal studentene få kunnskap om ulike aspekter av fiskeernæring, herunder design av ernæringseksperimenter, samt optimalisering og produksjon av forsøksdietter
  • Sett fra et industriperspektiv forventes det at studentene skal være kjent med ulike typer fôr, produksjonsteknologi, og fôring i praksis
  • Fra et miljømessig perspektiv forventes det at studentene skal være i stand til å vurdere ulike alternative bærekraftige fôrressurser

Generell kompetanse:

  • Studenten skal kunne gjøre bruk av kunnskap ervervet gjennom dette emnet, enten til å gjennomføre videre studier i akvakulturernæring, arbeid i fôrindustrien, eller anvendt kunnskap i forbindelse med produksjon av fisk
  • Være i stand til å diskutere profesjonelle diskusjoner knyttet til fôr og fôring i oppdrettsnæringen
Ingen kostnader utover semesteravgift og litteratur.
Valgemne: Master i havbruk
Samlingsbasert undervisning. Fire samlinger med cirka 12timers undervisning over to dager hver gang.

I tillegg er det laboratorieøvelser cirka 8 timer.
Hvert semester foretas minst én muntlig midtevaluering (dialogmøte med referat) og en elektronisk sluttevaluering i henhold til høgskolens kvalitetssikringssystem. Tilbakemeldingene fra disse evalueringene legger grunnlaget for eventuelle endringer.

På bakgrunn av Covid-19 epidemien blir en rekke vurderinger og eksamener ved Nord universitet endret.

Endringer gjøres ih.h.t Midlertidig forskrift om tillegg til forskrift. 310.12019 nr 63 om studier og eksamener ved Nord universitet- Ekstraordinære tiltak som følge av koronaepidemien jmf § 2, Vurderingsformer ledd 1-3

For å imøtekomme dette, endres vurderingsform våren 2020 til sammensatt vurdering med oppgave vektet 30/100 og muntlig eksamen vektetn 70/100. Bokstavkarakter.