Emnebeskrivelse for 2024/25
Bacheloroppgave
GEO2003
Emnebeskrivelse for 2024/25

Bacheloroppgave

GEO2003

Emnet består i hovedsak av arbeidet med en bacheloroppgave. Bacheloroppgaven er et selvstendig arbeid hvor du behandler et tema vitenskapelig, under veiledning av vitenskapelig ansatte. Dette gir deg muligheten til å dokumentere fagkunnskap og innsikt fra ditt 3-årige bachelorstudium.

I tillegg vil det være en introduksjon til vitenskapsteori og en fordypning i sentrale geografiske teorier og metodiske tilnærminger.

Emnet skal gi studenten en dypere forståelse for geografifagets "røde tråd"; det kritiske samspillet mellom menneske, samfunn og natur. Det legges vekt på kunnskap i det å skrive bacheloroppgave som vitenskapelig arbeid. Spesielt vektlegges arbeidet med temavalg, problemstilling, teoretisk og metodisk posisjonering i forhold til analyse av et relevant samfunnsfenomen.

Bacheloroppgaven er et selvstendig forskningsarbeid, hvor relevante faglige teorier og perspektiver skal anvendes på et selvvalgt tema. Oppgaven gjennomføres som en mindre empirisk undersøkelse eller som et avgrenset litteraturstudium. Bacheloroppgaven skrives med utgangspunkt i et eller flere av de emnene som inngår i bachelorprogrammet. Temaet skal registreres og godkjennes av faglærer ut fra en kortfattet prosjektskisse (1-2 sider) hvor det også foreslås en problemstilling, disposisjon og oversikt over det empiriske materialet. Faglærer/veileder vil være behjelpelig med å finne fram til en egnet problemstilling. Dersom en har vansker med å finne et egnet tema, bør en snarest mulig ta kontakt med faglærer.

Bacheloroppgaven er en individuell oppgave, og skal ha et maksimalt omfang på omtrent 10 000 ord. Litteraturliste og eventuelle vedlegg kommer i tillegg. Linjeavstanden skal være 1,5 og det skal brukes 12 punkts skrift. Det settes krav til presise referanser av litteratur og anvendt materiale, .

Fullført og bestått minimum 90 studiepoeng av studieplanen for bachelor i geografi og samfunnsplanlegging.

Etter å ha fullført emne skal studenten ha oppnådd følgende læringsutbytte:

Kunnskap:

  • har kunnskap om sentrale geografiske teorier og begreper, og kan anvende dette i egen bacheloroppgave
  • kjenner til ulike vitenskapsteoretiske retninger og kan anvende disse i egen bacheloroppgave.

Ferdigheter:

  • kan skrive en vitenskapelig bacheloroppgave
  • kan velge vitenskapelig metode og anvende denne opp imot en konkret problemstilling.

Generell kompetanse:

  • har innsikt i vitenskapsteoretisk tenkning som grunnlag for kritisk refleksjon og egen posisjonering
  • har forståelse for geografifagets egenart og det kritiske samspillet mellom menneske, samfunn og natur.
Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin. Kost og losji ved samlinger betales av studentene. Eventuelle kostnader til transport på ekskursjoner blir betalt av Nord universitet.
Obligatorisk for studenter på bachelor i geografi og samfunnsplanlegging.
Undervisningen gis i forbindelse med en samling som vil bestå av forelesninger, gruppearbeid og studentpresentasjoner. Videre vil det bli arrangert individuell eller gruppevis veiledning og webinarer etter behov.
Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneundersøkelser (midtveisevaluering og sluttevaluering). Evalueringen inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.

Sammensatt vurdering, karakterregel Bokstavkarakterer

  • Obligatorisk deltakelse på samling, teller 0/100 av karakteren, karakterregel Godkjent / Ikke godkjent.
  • Bacheloroppgave, teller 100/100 av karakteren, karakterregel Bokstavkarakterer.