Emnebeskrivelse for 2024/25
Helsevitenskap
HEL5006
Emnebeskrivelse for 2024/25

Helsevitenskap

HEL5006
I dette første emnet i master i helsevitenskap og tverrfaglig videreutdanning i psykisk helse-, rus- og avhengighetsarbeid får du utvidet innsikt teorier og begreper som er sentrale i helsevitenskap. De teoretiske perspektivene som legges til grunn i dette emne baserer seg på ulike forståelsesmåter og teorier om helse og deltakelse. Fokus rettes spesielt mot å anvende disse perspektivene for å belyse studentenes egen praksis som forankres i positiv helseforståelse og aktiv deltakelse fra pasienter/brukere og borgere. Emnet er heldigitalt.

Emnet fokuserer på forståelsen av helse og deltakelse som sentrale begreper i helsevitenskap. Helse anses som et gode både for den enkelte og samfunnet. Emnet gir fordypet innsikt i hvordan ulike forståelser av helse og deltakelse påvirker utøvelse og utforming av tjenester. Helse og deltakelse tematiseres på individ-, gruppe- og samfunnsnivå generelt og spesielt i relasjon til kropps- og sykdomsforståelser.

Emnet gir grunnlag for å arbeide kunnskapsbasert og kritisk med helsevitenskapelige problemstillinger. Vitenskapsteori og akademisk skriving vektlegges i emnet for at studentene aktivt skal kunne bidra aktivt i faglig formidling, debatter og prioriteringer som fremmer helse, deltakelse og likeverdige tilgang til helsetjenester.

Emnet er obligatorisk på Master i helsevitenskap. Det kreves opptak til studiet for å kunne delta på emnet. Opptak skjer på bakgrunn av bachelorgrad eller tilsvarende innen helse- og sosialfag.

Kunnskap:

  • har avansert kunnskap om ulike forståelser av begrepene helse, kropp og sykdom og deltakelse, og sammenhenger mellom begrepene.
  • har inngående kunnskap om hvordan faktorer som makt, kultur og organisering av tjenester virker inn på muligheter for deltakelse, helse og tilfriskning.
  • Har inngående kunnskap om begrepet kunnskapsbasert praksis og implikasjoner for arbeid med helse og deltakelse
  • kan analysere faglige problemstillinger med utgangspunkt i prinsippene for kunnskapsbasert praksis og kunnskaper om vitenskapsteori

Ferdigheter:

  • kan analysere kulturelle, historiske og globale forhold som fremmer og hemmer helse og deltakelse for enkeltindivider og grupper.
  • kan analysere sammenhenger mellom helse, kropp og sykdom og kritisk vurdere implikasjoner for praksisutøvelse og planarbeid.
  • kan analysere og reflektere over helsefaglig praksis gjennom bruk av ulike kilder til helsevitenskapelig kunnskap og kunnskaper om kvalitetsvurdering av vitenskapelig arbeid

Generell kompetanse:

  • kan anvende forskning for å drøfte faglige og etiske problemstillinger knyttet til helse og deltakelse
  • kan kritisk vurdere kompleksiteten ved å arbeide med helse og deltakelse på ulike nivå for å utvikle tjenester på tvers av profesjoner og sektorer
Ingen kostnader utover semesteravgift og pensumlitteratur.
Obligatorisk for studenter på studieprogrammene Master i helsevitenskap og Tverrfaglig videreutdanning i psykisk helse-, rus- og avhengighetsarbeid.

Studentaktive undervisningsformer benyttes slikt som forelesninger, ulike typer seminarer, og gruppearbeid samt veiledning, skriftlige oppgaver og selvstudier.

Undervisningen foregår digitalt og er organisert i to bolker à en uke.

Evalueres årlig av studentene gjennom emneundersøkelser. Evaluering inngår som en del av universitetets kvalitetssikringsystem.

Individuell skriftlig hjemmeeksamen med gitt oppgave over 1 uke. Sensorveiledning for eksamen er utarbeidet.

Eksamensbesvarelsen kan leveres på et skandinavisk språk eller på engelsk.

Eksamensbesvarelsen skal alltid utarbeides av kandidaten selv. For mer informasjon om ChatGPT eller lignende kunstig intelligens - samt kildehenvisning, ureglementert samarbeid og plagiering: Se Retningslinjer for eksamenskandidater ved Nord universitet- rektorvedtak 16.05.23 https://www.nord.no/student/eksamen

Eksamenskommisjon består av en intern og en ekstern sensor. Vurderingsuttrykk A-F.

Alle hjelpemidler er tillatt.