Emnebeskrivelse for 2025/26
Logopedisk rådgivning
PED5003
Emnebeskrivelse for 2025/26

Logopedisk rådgivning

PED5003
Hva kjennetegner rådgivning i det logopediske fagfeltet? Hva sier teorien og hva gjør jeg i praksis? Emnet fokuserer på rådgivning som integrert del av logopeders praksis og profesjonelle og personlige vekst.

Emnet gir innsikt i rådgivning i møte med barn, unge og voksne med kommunikasjonsvansker og tilgrensende vansker. Rådgivning er en integrert del av logopedisk profesjonsutøvelse og av logopeders yrkesetiske plattform. Emnet skal gi inngående kunnskaper og ferdigheter relatert til planlegging, gjennomføring og evaluering av logopedisk rådgivning i møte med personer, familier og fagpersoner, på individ- og systemnivå.

Temaer vil være: Aktuelle teorier og modeller innen rådgivning. Rådgivning som innovativt arbeid med samtalen som verktøy. Rådgivning som didaktisk prosess. Personlig kompetanseoppbygging gjennom kunnskap om rådgivning og øving i rådgivningsferdigheter.

Det kreves ingen forkunnskaper utover opptakskravet til master i logopedi.
Opptak til master i logopedi. Det kreves ingen forkunnskaper utover opptakskravet til master i logopedi.

Kunnskaper

Studenten har

  • inngående kunnskap om aktuelle begreper, teorier og modeller med relevans for rådgivningsarbeid i det logopediske fagfeltet, nasjonalt og internasjonalt
  • utførlig kjennskap til arbeidsmåter og strategier i logopedisk rådgivning
  • oversikt over relevante arbeidsmåter for planlegging og evaluering av logopedisk rådgivning

Ferdigheter

Studenten kan

  • reflektere kritisk over egen praksis som rådgiver i det logopediske fagfeltet
  • anvende samtalen som verktøy i sitt rådgivningsarbeid som logoped
  • evaluere logopedisk rådgivning på individ-, gruppe- og systemnivå

Generell kompetanse

Studenten kan

  • anvende sine rådgivningsferdigheter til personlig og profesjonell kompetanseoppbygging
Ingen kostnader utover semesteravgift og pensumlitteratur
Obligatorisk
Emnet er i vesentlig grad rettet inn mot kandidatens faglige og personlige utvikling. Det legges stor vekt på aktiv deltakelse på samlingene, blant annet i form av pedagogiske rollespill, selvrefleksjon og andre øvinger. Teoretiske temaer vil bli belyst gjennom forelesninger, aktuelle eksempler og praksisfortellinger, samt gruppe- og plenumsdiskusjoner. Det forutsettes stor grad av selvstudium, oppgaveløsning og egenrefleksjon mellom samlinger.
Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneundersøkelser. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.

Sammensatt vurdering (SV): Alle delene må være godkjent/bestått for å få endelig karakter i emnet.

  • Obligatorisk deltakelse (OD): 80% oppmøte. Karakterregel godkjent/ikke godkjent. Teller 0/100 av karakteren. Forutsettes fullført for å få gå opp til eksamen.
  • Oppgave (OP): Individuell. Karakterregel A-F, beste karakter: A, ikke bestått: F. Teller 100/100.

Alle hjelpemidler.

Unntak: Å generere besvarelse ved hjelp av ChatGPT eller lignende kunstig intelligens og levere den helt eller delvis som egen besvarelse er å regne som fusk.

Generell informasjon om hjelpemidler til eksamen finner du her.

Informasjon om ChatGPT/kunstig intelligens mm. finner du her.

Med overlapp menes en faglig likhet mellom emner med samme faginnhold. Du vil derfor få følgende reduksjon i studiepoeng om du har tatt emner som er angitt under:

PE311L - Rådgiving - 10 Studiepoeng