
Geografi
Ved å studere årsstudium i geografi bygger du kompetanse til å jobbe med spennende tema som bærekraftig samfunnsplanlegging, regional utvikling, globale og regionale befolkningsspørsmål, undervisning og digitale kart (GIS).
Om studiet
Dette er studiet passer perfekt for lærere i jobb og som ønsker å undervise i geografi og samfunnsfag i videregående skole. Vi har mange lærere på studiet og som møter og deltar på samlingene. Er du nysgjerrig på hvordan samfunnet fungerer og ønsker å spille en rolle i å forme en bærekraftig fremtid? Årsstudiet i geografi gir deg anledning til å utvikle forståelsen av samspillet mellom natur og samfunn og introduserer deg til samfunnsplanlegging og geografiske informasjonssystemer (GIS). Du bygger kompetanse til å jobbe med spennende tema som bærekraftig samfunnsplanlegging, regional utvikling, globale og regionale befolkningsspørsmål, undervisning og digitale kart. Studiet er fleksibelt, sosialt, og du kan bo hvor som helst mens du studerer geografi på Nord!
Hva kan du jobbe som?
Undervisningen er samlingsbasert med totalt seks samlinger; tre på høsten og tre på våren. Fire av samlingene er med oppmøte, to av samlingene er digitale. De fysiske samlingene er i hovedsak fra tirsdag til torsdag. Disse finner sted på ulike steder i Trøndelag som Levanger, Trondheim og Flatanger. På samlingene er det forelesninger, gruppearbeid og ekskursjoner. Det er krav om oppmøte på de fysiske samlinger for å kunne ta eksamen i emnene som blir undervist.
I periodene mellom samlingene er det selvstudier og arbeid med øvinger, og for noen emner er det også digital undervisning og webinarer mellom samlingene. Det gis tilbakemeldinger på innleverte øvinger individuelt.
Årsstudiet i geografi og 1. år på bachelorstudiet i geografi og samfunnsplanlegging gjennomføres sammen.
Samlinger studieåret 2025-2026:
Høstsemesteret 2025
26. - 28. august (fysisk samling)
30. september - 2. oktober (fysisk samling)
5. - 6. november (digital samling)
Vårsemesteret 2026
13. - 15. januar (fysisk samling)
25. - 26. februar (digital samling)
14. 16. april (fysisk samling)
Opptak til studieprogrammet krever generell studiekompetanse.
Søkere som ikke har generell studiekompetanse, og er 25 år eller eldre, kan søke om opptak på grunnlag av Realkompetanse
Studiet omhandler et mangfold av tema som åpner for videre studier og ulike yrkesvalg. Årsstudiet i geografi gir deg undervisningskompetanse i videregående skole og tilsvarer første studieåret i en bachelorgrad i geografi. Fortsetter du på bachelor og eventuelt master i geografi, kan du spesialisere deg i for eksempel økonomisk geografi, miljøgeografi, reiseliv og opplevelsesnæringer eller byplanlegging med grønnstruktur osv.
Studiet er tilpasset nasjonale fagkrav for geografi, og kan inngå som en del av bachelorgradsstudier også ved andre læresteder.
Etter endt studium som geografistudent skal kandidaten ha oppnådd følgende læringsutbytte:
Kunnskap
Kandidaten
- har bred kunnskap om geografifaget, faghistorien, og vitenskapelige metoder
- har kunnskap om grunnleggende samfunnsplanlegging og geografiske informasjonssystemer (GIS)
- kjenner til geografifagets egenart og plass i samfunnet.
Ferdigheter
Kandidaten
- kan jobbe selvstendig med viktige problemstillinger innenfor geografifaget
- er i stand til å skrive strukturerte akademiske besvarelser
- kan sette faget inn i en aktuell samfunnssammenheng.
Generell kompetanse
Kandidaten
- har evne til å se viktige sammenhenger mellom menneske, samfunn og natur, og utvikle holdninger basert på helhetlig kunnskap
- kan bruke geografifaget i en fagdidaktisk sammenheng.