Biologi og akvakultur

Se studieprogram

Høst 2017 (1. semester)

BI321F
10 sp
Obligatoriske emner
BIO5001
10 sp
BI317F
10 sp

Vår 2018 (2. semester)

KJE5001
0 sp
Valgemner
BI322F
5 sp
BI214F
10 sp
BI319F
5 sp
BI308F
5 sp
BI307F
10 sp
Spesialisering
MABIO-H17-SPESIAL1
Spesialisering - Marin Økologi
0 sp
MABIO-H17-SPESIAL3
Spesialisering - Genomikk
0 sp
MABIO-H17-SPESIAL2
Spesialisering - Akvakultur
0 sp

Høst 2018 (3. semester)

Masteroppgave
BI309F
0 sp
BIO5002
0 sp
AK305F
0 sp
Valgemner
PRA2005
5 sp

Vår 2019 (4. semester)

Masteroppgave
BI309F
60 sp
BIO5002
60 sp
BIO5002
0 sp
AK305F
30 sp
Valgemner
PRA2005
5 sp
BI319F
5 sp
BI308F
5 sp
BI307F
10 sp

Er du interessert i biologi og akvakultur? Er du interessert i å studere det marine miljø, både evolusjonære tilpasninger og menneskeskapte påvirkninger? Vil du være med å bidra til en mer bærekraftig havbruksnæring?

Det marine miljø påvirkes av en ekspanderende havbruksnæring og klimaforandringer. Verden trenger studenter som kan være med å sikre bærekraftig utnyttelse av de marine ressurser, og har kunnskap om hvordan det marine miljø blir påvirket av klimaendringer. Vi trenger også studenter som kan bidra med ny kunnskap til havbruksnæringen. Studenter ved masterprogrammet i biologi og akvakultur får muligheten til å bruke avanserte molekylærbiologiske teknikker for å løse aktuelle biologiske og økologiske utfordringer. Som masterstudent i biologi og akvakultur blir du en del av et internasjonalt forskningsmiljø med mulighet for spennende masteroppgaver innenfor marin økologi, genomikk og akvakultur.

Første semester av Master i biologi og akvakultur består av de obligatoriske emnene

  • Vitenskapelig kommunikasjon og forskningsmetode
  • Akvakulturøkologi
  • Evolusjonær genetikk eller Fiskefysiologi

Deretter velger studentene spesialisering, enten akvakultur, marin økologi eller genomikk.

Spesialisering Akvakultur

Akvakultur, også kjent som havbruk, innebærer avl, oppdrett og høsting av planter og dyr i alle typer vannmiljøer. Akvakultur er trolig den raskest voksende mat-produserende sektor i verden, og står nå står for nesten 50 prosent av verdens sjømat. Spesialiseringen i havbruk har som mål å gi studentene en dyptgående kunnskap i utvalgte områder av akvakultur. Gjennom valg av tema, kan du fordype deg i fag som akvakulturernæring, fiskefysiologi, fiskehelse, kvalitet og/ eller matsikkerhet. Masteroppgaven er normalt innenfor temaer som reproduksjon av fisk, ernæring, fiskevelferd og helse, og muskel kvalitet. Det praktiske arbeidet kan utføres i universitetets egen forskningsstasjon i Mørkvedbukta, eller i nært samarbeid med næringen. Du velger selv om du vil gjøre en masteroppgaven på 30 eller 60 studiepoeng. Dersom du velger masteroppgave på 30 studiepoeng, kan du ta valgemner i for eksempel økonomi og ledelse som tilbys ved andre fakulteter ved Nord Universitet.

Spesialisering Marin økologi

Økologi er kunnskap om faktorer og mekanismer som bestemmer antall og fordeling av organismer. Dette fagområdet blir stadig viktigere ettersom menneskelig aktivitet utnytter og påvirker naturen på ulike måter. Feltundersøkelser, kontrollerte eksperimenter, modellering og avanserte laboratorieanalyser er forskningsmetoder som benyttes i økologiske studier. Spesialiseringen i marin økologi tilbyr valgemner som omhandler det å forstå og forutsi hvordan klimaendringer og andre menneskeskapte eller naturlige faktorer påvirker marine bentiske systemer, samt hvordan denne kunnskapen kan anvendes til bærekraftig forvaltning av økosystemet. En annen mulighet er å fordype deg i bunndyr og planter, eller studere samspillet mellom marine organismer og deres miljø på alle skalaer fra cellenivå til havbassengene. Du kan også analysere hvordan populasjoner er relatert og tilpasse seg skiftende omgivelser ved hjelp av molekylærbiologiske teknikker.

Spesialisering genomikk

Teknologiske gjennombrudd i DNA-sekvensering har raskt gjort nye problemstillinger tilgjengelig og endret praksis innen biologisk forskning. Studiet gir kunnskap om hvordan samle inn, analysere og tolke store datasett ved hjelp av bioinformatikk. Genomikk er studiet av struktur og funksjon av det genetiske materialet, og lar studentene fordype seg i et bredt spekter av spennende tema og problemstillinger. Relevante fagområder omfatter marin økologi, evolusjonsbiologi, systematikk, adferdsøkologi og havbruk. Fullført master gjør det mulig å arbeide med en rekke biologiske disipliner innen industri, helse, forvaltning og forskning.

Kunnskap

Kandidaten

  • har avansert kunnskap innenfor fagområdet biologi (akvakultur, økologi eller marin genomikk) avhengig av masterens spesialisering
  • har inngående kunnskap om relevante vitenskapelige metoder som benyttes innen biologisk forskning

Ferdigheter

kandidaten

  • kan analysere og forholde seg kritisk til ulike informasjonskilder og anvende disse til å strukturere og formulere problemstillinger innen biologi og akvakultur
  • kan analysere eksisterende teorier, metoder og forskningsstrategier innenfor fagfeltet
  • kan bruke relevante metoder på en selvstendig måte til å samle inn, analysere, tolke og forstå biologiske data
  • kan gjennomføre et selvstendig, avgrenset forskningsprosjekt under veiledning og i tråd med gjeldende forskningsetiske normer

Generell kompetanse

Kandidaten

  • kan analysere relevante biologiske og forskningsetiske problemstillinger
  • kan anvende sine kunnskaper og ferdigheter til å delta i vitenskapelige forskning og profesjonelle forskningsmiljø relatert til masterens spesialisering
  • kan gjennomføre avanserte arbeidsoppgaver og prosjekter innen sitt fagområde
  • kan formidle omfattende selvstendig arbeid og behersker fagområdets uttrykksformer
  • kan kommunisere om faglige biologiske problemstillinger til vitenskapelig miljø og allmennheten
  • kan bidra til nytenking og i innovasjonsprosesser
Opptak skjer på bakgrunn av en bachelorgrad innen ett biologisk felt med gjennomsnittlig karakter C eller bedre. Søkere må ha grunnleggende kunnskap i matematikk og statistikk, samt minst 60 ECTS biovitenskapelige emner.

Mastergraden gir mulighet til videre forskningsarbeid. Du er også kvalifisert for stillinger innenfor forvaltning og rådgiving. Bygger du på med praktisk-pedagogisk utdanning, kan du bli lektor i videregående skole.

En mastergrad i biologi og havbruk kvalifiserer for jobber i både offentlig og privat sektor. Arbeid innen rådgivning og utredning både privat og i ulike departementer, direktorater, fylkeskommunale og kommunale myndigheter er aktuelt. Avhengig av spesialisering vil studenten være kvalifisert for jobb som miljøkonsulent eller i forskjellige posisjoner i molekylærbiologiske laboratorier. Virksomheter som driver med fôrproduksjon, vaksine og kommersiell akvakultur i Norge og internasjonalt er også aktuelle arbeids oppdrettsnæring innen virksomheter.

Ph.d. i akvatisk biovitenskap ved Nord Universitet.

Studiet gir også grunnlag for videre doktorgradsutdanning ved andre norske eller utenlandske læresteder.

Har du tenkt på muligheten for å dra til utlandet i løpet av studietida?

Som en del av studiet kan du reise til et av våre partneruniversiteter i Europa eller andre steder i verden. Du kan også søke om 15 ukers praksisopphold i utenlandsk bedrift.

På grunn av at master i biologi og akvakultur ikke har noen valgemner i løpet av studiet, kan det være utfordrende å finne et universitet som har tilsvarende emner. Men vi er fleksible og hjelper deg så godt vi kan slik at du kan dra ett eller to semestre på utveksling.

Her finner du en oversikt over partneruniversiteter som tilbyr emner innenfor biologi og akvakultur på masternivå:

AUSTRALIA
James Cook University

EUROPA
Nederland:
University of Groningen
University of Wageningen

Russland:
Staint Petersburg State University

Storbritannia:
University of Newcastle
University of Stirling

Tyskland:
Unversity of Bremen
Leuphana University Lüneburg

Ingen kostnader utover semesteravgift og pensumlitteratur. Det kan være kostnader i tilknytning til enkelte valgemner, oppad begrenset til kr. 3000.
Emnene i masterprogrammet har ulike eksamens- og vurderingsformer, for eksempel muntlig eksamen, hjemmeeksamen og oppgaver. Etter at masteroppgaven er levert skriftlig, skal studenten forsvare oppgaven med en forelesning åpen for allmennheten. Etter forelesningen skal oppgaven forsvares muntlig. Masteroppgaven og emnene på masternivå er evaluert av interne så vel som eksterne sensorer.
Avsluttende eksamen på studieprogrammet er masteroppgave i skriftlig form, forelesning med tema tilknyttet masteroppgaven, samt muntlig forsvar av oppgaven.
Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneundersøkelser og av studieprogramansvarlig. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.