Ernæring

Se studieprogram

Høst 2017 (1. semester)

ER350L
15 sp

Vår 2018 (2. semester)

ER351L
15 sp
Ernæringsmessig riktig kosthold spiller en vesentlig rolle både som grunnlag for god helse, og som forebygging og behandling av en rekke sykdommer og helseplager. Ernæring og kosthold er den eneste behandling av matvareallergi og matvarefølsomhet. I studiet vektlegges matvarekunnskap, ernæringslære, teorier om næringsstoffer og deres virkning på kroppen, spesielt sett i sammenheng med forebyggende helsearbeid og kostholdsrelaterte sykdommer. Gjennom hele studiet vektlegges praktisk matlaging for å sikre ferdigheter som grunnlag for å tilberede riktig kost.

Kunnskap

Du som gjennomfører dette studiet vil

  • ha bred kunnskap om mat, matens innhold og dens betydning for individ og samfunn
  • ha bred kunnskap om grunnleggende ernæring
  • kjenne kunnskapsgrunnlaget for offisielle kostholdsråd og næringsstoffanbefalinger
  • ha kunnskap om kostanbefalinger, næringsanbefalinger og næringsbehovet til ulike befolkningsgrupper som spedbarn, barn, unge, gravide, ammende, eldre, innvandrere, vegetarianere og idrettsutøvere
  • ha kunnskap om kostanbefalinger, næringsanbefalinger og næringsbehovet til ulike pasientgrupper som pasienter med overvekt, kreftsykdommer, metabolsk syndrom, diabetes type 2, allergi, cøliaki, laktoseintoleranse, barn med spesielle behov som f.eks premature barn, barn med medfødt hjerte sykdom
  • kjenne grunnlaget for kunnskapsbasert ernæringsvitenskap
  • ha kunnskap om prinsippene for moderne epidemiologiske undersøkelser av sammenhengen mellom ernæringsfaktorer, kostholdsfaktorer og sykdom
  • ha kunnskap om hvordan næringsstoffer i et samspill med hormoner regulerer genene i kroppen for på den måten å opprettholde energibalansen

Ferdigheter

Du som gjennomfører dette studiet vil kunne

  • gi kostholdsråd til individer og ulike befolkningsgrupper
  • forklare og formidle forskningsgrunnlaget for de offisielle kostholdsrådene og næringsstoffanbefalingene
  • forklare hvordan ulike næringsstoffer omsettes og virker i kroppen
  • kunne gjennomføre ernæringstiltak i ulike befolkningsgrupper og hvordan tiltakene er organisert i helsevesenet. Arbeide med kostholdspørsmål i kommune-, arbeide med forebyggende ernæringsarbeid
  • bruke relevante metoder innen i, ernæringsepidemiologi, ernærings og kostholdsforskning
  • arbeide med ernæringsspørsmål nasjonal og internasjonalt

Generell kompetanse

Du som gjennomfører dette studiet vil kunne 

  • bidra til kunnskapsutvikling og kritisk refleksjon innen ernæringsfaget og kunne samarbeide med ulike helseprofesjoner
  • reflektere kritisk rundt egen og andres forskning
  • ha innsikt i hvordan kost og matkultur varierer i samfunnet
  • identifisere og argumentere rundt grunnleggende etiske problemstillinger i nasjonale og internasjonale ernæringsspørsmål
  • reflektere kritisk over egen rolle som rådgiver, både på individ og samfunnsnivå , delta i vitenskapelige debatter innen fagområdet
  • kjenne til nytenkning og innovasjonsprosesser innenfor fagområdet
  • formidle hva som utgjør et helsefremmende kosthold innenfor fagområdet

Studiet bygger på fullført bachelorgrad, cand.mag.-grad, annen grad eller utdanningsløp av minimum 3 års omfang, eller utdanning godkjent som jevngod.

Som: lærere med relevant fagfordypning i mat og helse, faglærer i ernæring, helse- og miljøfag, fysioterapeut, ergoterapeut, kostøkonom, sykepleier, yrkesfaglærer i hotell- og næringsmiddelfag, yrkesfaglærer i helse- og sosialfag, annen relevant høgskole- eller universitetsutdanning.

Opptre som veileder i spørsmål om sammenhengen mellom kosthold og helse, både for enkeltpersoner og ulike befolkningsgrupper. Kompetanse som gir mulighet til å jobbe som i ernæring med det formål å fremme folkehelsen og øke kunnskapen om ernæring og helse hos private og kommunale instanser.  Drive med forskning innen ernæring. Rådgiver i næringsmiddelindustri i ernæringsrelaterte spørsmål. Anvende sine kunnskaper i praktisk arbeid med ernæringsspørsmål, nasjonalt og internasjonalt. Kunnskap til å drive formidling av ernæringskunnskaper i grunn og videregående skole.
Ikke aktuelt
Ingen kostnader utover semesteravgift og pensumlitteratur.
Mappe, hjemmeeksamen og skoleeksamen.
Individuell hjemmeeksamen
Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneundersøkelser og av studieprogramansvarlig. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.