Friluftsliv

Se studieprogram

Høst 2017 (1. semester)

NA171L
10 sp

Vår 2018 (2. semester)

NA172L
10 sp

Dette er et 1-årig grunnstudium på 60 stp, som gir en bred innføring i friluftslivsfaget. Studiet inneholder rundt 50 utedøgn i ulike naturmiljø, og er i stor grad praktisk rettet med et bredt spekter av friluftslivsaktiviteter, samtidig som også relevant teoretisk kunnskap blir vektlagt. Dette gir gode muligheter til å utvikle egenferdigheter innen ulike friluftslivsaktiviteter, samtidig som man får teoretisk kunnskap til å bruke friluftsliv i ulike faglige sammenhenger. Årsstudium i friluftsliv gir et godt grunnlag for å fortsette mot bachelor- og mastergradsstudier.

Studiet er samlingsbasert med 8 praktiske 5-dagers samlinger og 16 dager med teoriundervisning fordelt på 4 - 8 samlinger. I tillegg til å delta på samlinger, skal studentene gjennomføre minimum 10 dager selvorganisert, friluftslivsrelatert praksis, og planlegge, gjennomføre og vurdere egenferd / egenferder med en total varighet på minimum 8 døgn. I og med at dette er et samlingsbasert studie, blir det også forventet at studentene driver aktivt selvstudium mellom samlingene

Etter fullført studie skal studentene ha følgende læringsresultat:

Kunnskap

Studenten skal:

  • Ha grunnleggende kunnskaper knyttet til aktuelle friluftslivsaktiviteter
  • Ha grunnleggende kunnskaper om sikkerhetsperspektiver ved friluftsliv
  • Ha grunnleggende kunnskaper om friluftslivspedagogikk, vegledning i friluftsliv, bruk av friluftsliv som pedagogisk verktøy og grupper og gruppeprosesser.
  • Ha innsikt i økosofi, friluftsliv som fenomen, friluftslivets historie og tradisjoner, og friluftslivets roller og betydning i det norske samfunnet, og i lys av dette, kunne se friluftsliv i en større samfunnssammenheng.
  • Ha grunnleggende kunnskaper om naturforvaltning, kommersialisering av friluftslivet og naturbasert turisme.

Ferdigheter

Studenten skal

  • Ha grunnleggende ferdigheter innen aktuelle friluftslivsaktiviteter i ulike naturkategorier og årstider
  • Beherske grunnleggende teknikker innen aktuelle friluftslivsaktiviteter
  • Kunne planlegge, gjennomføre og vurdere friluftsliv for aktuelle målgrupper,
  • Kunne reflektere rundt de pedagogiske og samfunnsmessige perspektivene ved friluftslivet
  • Kunne ivareta sikkerheten i de aktuelle friluftslivsaktivitetene
  • Kunne fungere som medlem i en gruppe og bidra til gruppens utvikling 

Generell kompetanse

Studenten skal

  • Ha innsikt i sammenhengen mellom gode egenferdigheter, kunnskaper og overskudd, og betydningen av dette for trygt friluftsliv
  • Ha innsikt i hvordan man kan bruke friluftsliv som pedagogisk verktøy og hvilke muligheter dette gir i forhold til læring og utvikling
  • Ha innsikt i de etiske dilemmaer som er knyttet til ferdsel i og bruk av naturen
  • Kunne se kunnskapen og ferdighetene i sammenheng, og bruke kombinasjonen av disse i praktiske situasjoner
 Opptak skjer på bakgrunn av generell studiekompetanse eller realkompetanse etter gjeldende regler.
Kombinert med andre relevante fag gir studiet kompetanse i f.eks. friluftsliv innen skoleverket, offentlig forvaltning, frivillige organisasjoner, reiselivsnæring, helse-, rehabiliterings- og sosialarbeid, eller i privat sektor.
Studiet kan tas som en del av bachelor i idrett eller friluftsliv (180 stp.). Kombinert med fagdidaktikk (PPU) kvalifiserer studiet til arbeid i med friluftsliv i skoleverket.
Henvises til Nord universitets hjemmeside.
Materiellkostnader vil utgjøre kr 10 000.- som blant annet dekker innkjøp og vedlikehold av fellesutstyr og transportkostnader i forbindelse med praktiske samlinger. I tillegg kommer kostnader knyttet til semesteravgift og pensumlitteratur.
Arbeidskrav og vurderingsformer fremgår av den enkelte emnebeskrivelse.
N/A
Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneundersøkelser og av studieprogramansvarlig. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.