Fuglekjennskap, nettbasert

Se studieprogram

Vår 2022 (1. semester)

Arbeidet med Fuglekjennskap FKJN har to hovedmål: 1) å kjenne igjen fuglearter ut fra deres utseende og atferd, 2) å kjenne igjen fuglearter ut fra deres lyder, spesielt sang

Artskunnskapen gjelder arter observert i Norge ut fra oppgitt pensumliste.

Mer informasjon finnes her: www.birdid.no

NETTBASERT UNDERVISNING: Nettsiden www.birdid.no vil inneholde store mengder bilder og lyder der quiz sammen med bestemmelseslitteratur legger til rette for læring. Nettsiden inneholder BirdIDs fuglebok.

Her finner du Søknadsskjema

FERDIGHETER Studenten kan:

  • Artsbestemme de vanligste fuglene i felt ut fra utseende og atferd, uavhengig av fuglenes alder, kjønn og årstidsvariasjoner.
  • Artsbestemme de vanligste fuglene ut fra sang, og for noen arter også ut fra kontaktlyder, varsellyder, alarmlyder eller andre typer lyder
  • Bruke habitat og geografisk område som hjelpemidler til å vurdere sannsynligheten av om antatt art er riktig
  • Bruke GISS (general impression of size and shape) til hjelp i artsbestemmelse
  • Ta med seg grupper av elever og andre ut på oppdagerferd i naturen

KUNNSKAP Studenten har kunnskap, som testes ved eksamen, om:

  • Karakteristiske kjennetegn på utseende til ulike grupper av fugler (orden, familie)
  • Karakteristiske artskjennetegn på fuglers utseende
  • Karakteristiske artskjennetegn på fuglers lyder
  • Teorispørsmål som tester feltkunnskap og innholdet i utvalgte vitenskapelige artikler
  • De vanligste fugleartene i Norge, oppgitt i pensumlista på www.birdid.no

GENERELL KOMPETANSE Studenten:

  • Har fått skjerpet og trent opp sin evne til å oppdage fugler i naturen, og dermed økt sin glede ved å være ute i naturen
  • Har kjennskap til viktige digitale ressurser om fugl

Opptak til studieprogrammet krever generell studiekompetanse.

Søkere som ikke har generell studiekompetanse, og er 25 år eller eldre, kan søke om opptak på grunnlag av realkompetanse.

Kompetansen som dokumenteres gjennom Fuglekjennskap vil være nyttig for alle som ønsker oppgaver med taksering av fugler for ulike oppdragsgivere, i undervisning med mer.

I Norge kan emnene inngå som del av lærerutdanninga eller i en bachelorgrad. Emnene kan godkjennes i oppbygging til en relevant mastergrad.

Emnene BID1003 og BID1004 gir grunnlag for å gå videre med emnene BID2001 Fuglers utseende Vest-Palearktis, og BID2002 Fuglers lyder Vest Palearktis.

I Norge kan emnene inngå som del av lærerutdanninga eller i en bachelorgrad. Emnene kan godkjennes i oppbygging til en relevant mastergrad.

Norske studenter må betale semesteravgift i eksamenssemesteret.

Bruk av web-basert trening: Nettsiden www.birdid.no og BirdID App er åpen og gratis for alle.

VURDERING Eksamen er nettbasert.

Nord universitet må godkjenne søknad om å ta eksamen. Studenten må gjennomføre 10 beståtte arbeidskrav, og etter det tiende gis det automatisk adgang til å gjennomføre eksamen innen 10 dager. Det gis adgang til å ta eksamen gjennom hele året i henhold til fristene på nettsiden (www.birdid.no)

Det vil være mulig å ta ny eksamen etter tre måneder. Beste resultat vil være gjeldende. Eksamensresultatet gis i gradert skala.

Det er mulig å gi tilbakemelding til de ansvarlige for nettsiden om de skulle oppdage feil eller ha forslag til forbedringer.