Geografi og samfunnsplanlegging
Se studieprogramBachelorgradsstudiet i geografi og samfunnsplanlegging gir en generell innføring i geografifagets arbeidsområder, problemstillinger, teorier, begreper og forskningsmetoder med et særskilt fokus på samfunnsplanlegging og geografiske informasjonssystemer. Studiet gir en oversikt over norske, nordlige og internasjonale samfunns- og miljøforhold, og knytter relevant teori og forskning til omfattende endringsprosesser. Studiet gir også grunnleggende innføring i kvalitativ og kvantitativ samfunnsvitenskapelig metode, gjør studentene kjent med ulike forskningsfelt innenfor geografifaget, og gir studentene mulighet til å fordype seg innenfor et område av geografifaget.
Bachelorgradsstudiet omfatter så forskjellige tema som samfunnsplanlegging, geografiske informasjonssystemer, økonomisk geografi, befolkningsutvikling, globalisering, naturbasert næringsutvikling, miljø- og klimautfordringer, bærekraftsmålene og bærekraftig utvikling. Komplekse samfunnsutfordringer trenger tverrfaglige løsninger. Som geograf kan du spesialisere deg i flere retninger, for eksempel samfunnsplanlegging med fokus på bærekraft, romlige analyser med geografiske informasjonssystemer, økonomisk geografi med vektlegging av næringsutvikling, miljøgeografi med fokus på fornybare energikilder, eller reiseliv og opplevelsesnæringer.
Studiet er samlingsbasert. Les mer om organisering av studiet under overskriften Samlinger.
Etter fullført studium skal kandidaten ha oppnådd følgende læringsutbytte:
Kunnskap:
Kandidaten
- har bred kunnskap om geografiske teorier og begreper og geografifagets sentrale perspektiver og problemstillinger
- har bred kunnskap om samfunnsplanlegging på ulike nivåer med særskilt fokus på kommunal planlegging
- har kunnskap om planleggingens forutsetninger og metoder
- har kunnskap om geografiske informasjonssystemer (GIS) og romlige metoder
- har kunnskap om bærekraft og bærekraftsmålene
- har kunnskap om internasjonale forhold og planlegging på europeisk og globalt nivå
- har kunnskap om kvalitativ og kvantitativ samfunnsvitenskapelig metode
- kjenner til vitenskapsteori og geografifagets forskningsfelt.
Ferdigheter:
Kandidaten
- kan anvende romlige metoder og teorier innenfor samfunnsplanlegging
- kan anvende geografiske informasjonssystemer for å beskrive og analysere romlige forhold
- kan anvende geografiske teorier og begreper relatert til natur- og samfunnsmessige sammenhenger på lokalt, regionalt og globalt nivå
- kan gjøre rede for viktige endringsprosesser innenfor befolkning, mobilitet, miljø, arbeidsliv, økonomi og globalisering
- kan anvende og forholde seg til geografiske kunnskaper på forskjellige geografiske nivåer og hvordan disse nivåene samspiller
- kan vurdere bruken og kvaliteten av ulike forskningsmetoder relatert til egen problemstilling
- kan tilrettelegge og gjennomføre en geografisk ekskursjon i fagdidaktisk sammenheng.
Generell kompetanse:
Kandidaten
- forstår og kan reflektere selvstendig over natur- og samfunnsmessige utfordringer og endringer på ulike geografiske nivåer
- kan formidle geografiske perspektiver i ulike sammenhenger
- kjenner til nytenkning og innovasjonsprosesser innenfor geografi og samfunnsplanlegging.
Opptak til studieprogrammet krever generell studiekompetanse.
Søkere som ikke har generell studiekompetanse, og er 25 år eller eldre, kan søke om opptak på grunnlag av realkompetanse.
Studiet er samlingsbasert med majoriteten av samlingene på Nord universitets campus Levanger, men noen samlinger er lagt til andre steder i Trøndelag. Det er mest vanlig med 3 samlinger per semester (2 samlinger á 3 dager med oppmøte og 1 digital samling). Undervisningen på samlingene består av forelesninger, seminarer, gruppearbeid og ekskursjoner. Ekskursjoner og Samlinger på nye steder, gir muligheter for innsikt i lokale og regionale særtrekk, ulikheter og utfordringer. Mulighetene ved å utforske nye steder geografisk inspirerer og utfordrer studentene og det stimulerer til økt læringsutbytte. Det tredje året vil det også bli anledning til å anvende kunnskapene på en lengre samling/ekskursjon.
Deltagelse på samlingene er, dersom det ikke er spesifisert noe annet, obligatorisk. Møter med den fysiske og sosiale virkeligheten og variasjonen fra sted til sted, er viktig i geografi. Gjennom ekskursjoner, feltarbeid og andre praksisnære aktiviteter, bygger faget kunnskap og forståelse for samspillet mellom menneskelig aktivitet og ressursgrunnlaget.
Fritak fra samling kan innvilges ved særskilte årsaker som sykdom, innvilget toppidrettsstatus eller annet. Søknad med dokumentasjon sendes til studieprogramansvarlig så snart det er aktuelt. Studiearbeid som alternativ for samlingen må påregnes.
I periodene mellom samlingene er det digital undervisning, webinarer og øvinger. Det gis tilbakemeldinger på innleverte øvinger individuelt.
Samlinger for årsstudiet/1. år på bachelorstudiet i studieåret 2024-2025:
- 28-30. august (samling med oppmøte)
- 2-4. oktober (samling med oppmøte)
- 6-7. november (digital samling)
- 15-17. januar (samling med oppmøte)
- 26-27. februar (digital samling)
- 7-9. april (samling med oppmøte)
Aktuelt semester for utveksling på bachelor i geografi og samfunnsplanlegging er 4. semester. Dersom du ønsker å studere et semester i utlandet har vi flere aktuelle utvekslingsavtaler;
Mittuniversitetet i Sverige
Roskilde University i Danmark
University of Iceland på Island
Universitet i Padova i Italia
Augsburg University i Minneapolis i USA
Western Sydney University i Australia
Vancouver Island University og University of Northern British Colombia (UNBC) i Canada
Ta kontakt med studieveileder for mer informasjon om utvekslingsmuligheter!
Det må påregnes kostnader til semester- og kopinoravgift og pensumlitteratur. Studentene må selv dekke utgifter til kost, losji og reiser i forbindelse med samlingene. Dersom det er utgifter til transport i forbindelse med ekskursjoner på samling, vil dette dekkes av Nord universitet.
I 5. semester vil det være en samling som finner sted i eller utenfor Norge. Kostnader som må påregnes for denne må også dekkes av studentene. Deltagelsen er frivillig, og det tilbys et alternativt opplegg for de som ikke har anledning til å delta.