Helse, miljø og sikkerhet

Se studieprogram

Høst 2017 (1. semester)

Vår 2018 (2. semester)

HMS-lovgivningen stiller krav om et systematisk arbeid i virksomhetene for å skape et trygt arbeidsmiljø for alle ansatte. Studiet har som mål å gi deg nødvendige kunnskaper til å arbeide systematisk med helse, miljø og sikkerhet, innsikt i de samfunnsmessige og organisatoriske rammer som påvirker dette arbeidet, og forståelse for sammenhengen mellom arbeidsmiljø og helse.

Studiet har en ramme på 30 studiepoeng og gjennomføres som et deltidsstudium over to semestre. Studieprogresjonen vil være 50 % av normal studieprogresjon. Undervisningen vil bli organisert som fem ukesamlinger med relativt konsentrert undervisning, hovedsaklig forelesninger. Hver ukesamling går normalt fra mandag til torsdag.

Undervisningen vil ha et samlet omfang på 110-120 timer. Mellom samlingene holder studentene kontakten med universitetet ved hjelp av bl.a. e-post og det elektroniske læringsverktøyet Fronter.

Kunnskap

Kandidaten skal:

  • ha kunnskap om sentrale temaer, teorier, begreper, problemstillinger og arbeidsmetoder innen fagområdet helse, miljø og sikkerhet
  • ha kunnskap om innføring og utøvelse av internkontroll av helse, miljø og sikkerhet

Ferdigheter

Kandidaten skal:

  • kunne redegjøre for og anvende fagterminologien som benyttes innen fagområdet, og kunne kommunisere med og informere andre om sentrale temaer og problemstillinger ved hjelp av fagets begreper
  • ha grunnleggende ferdigheter i bruk av internkontroll som arbeidsmetode i det systematiske helse-, miljø og sikkerhetsarbeidet, og være i stand til å delta i planlegging og gjennomføring av systematiske tiltak

Generell kompetanse

Kandidaten skal:

  • kunne anvende sine kunnskaper og ferdigheter slik at det bidrar til å fremme et systematisk forbedringsarbeid på HMS-området og god praksis i det daglige HMS-arbeidet.a
Det kreves generell studiekompetanse som grunnlag for opptak.
Studiet gir kompetanse på et fagområde som er aktuelt i alle deler av arbeidslivet, og hvor satsingen hos både arbeidsgivere og offentlige myndigheter er økende.
Studiet kan inngå i et bachelorprogram.
Det er ikke tilrettelagt for utenlandsopphold.
Ingen kostnader utover semesteravgift og pensumlitteratur.

I slutten av andre semester arrangeres en seks timers skriftlig-skoleeksamen. Det gis bokstavkarakterer A-F. A er beste karakter og E er laveste karakter for bestått eksamen. F gis for ikke bestått eksamen. Sensureringen vil foregå i henhold til Nord universitets reglement.

Dessuten må hver student bestå to obligatoriske arbeider. Disse må være bestått for at studenten skal kunne gå opp til avsluttende eksamen.

Skriftlig skoleeksamen over 6 timer.
Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneundersøkelser og av studieprogramansvarlig. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.