Mat og helse 2
Se studieprogramFormålet med mat og helse 2 er å utdanne kompetente, trygge og reflekterte lærere i mat og helse.
Studiet består av to uavhengige moduler, hver på 15. studiepoeng. Modulen «Mat og måltiders miljømessige dimensjon: bærekraft i mat og helse» går på høstsemesteret, mens modulen «Mat og matkultur: Mat og måltiders kulturelle dimensjoner» tilbys på vårsemesteret.
Modulene gir til sammen 30 studiepoeng i mat og helse 2. Hver modul består av to samlinger à 3 dager (onsdag-fredag), samt digital undervisning torsdag ettermiddag (kl. 14.15-16) mellom samlingene. Samlingene blir avholdt i september og november på høstsemesteret, og i februar og april på vårsemesteret.
Etter endt studium i mat og helse 2 vil studenten ha oppnådd følgende læringsutbytter:
KUNNSKAP
Studenten
- har kunnskap om barn og unges rolle som matforbrukere og hvordan mat og måltid inngår i deres identitetsutvikling og sosialisering
- har kunnskap om faktorer som skaper variasjon i matkultur
- har kunnskap om hvordan matvaresystemet og forbrukerne kan påvirke hverandre
- har kunnskap om kostholdets påvirkning på helsa og strategier for implementering av helsefremmende kostholdstiltak
- har kunnskap om entreprenørskap og innovasjon i faget mat og helse
- har kunnskap om hvordan ny viten omdannes til nasjonale anbefalinger om kosthold og ernæring
FERDIGHETER
Studenten
- kan ivareta mattradisjoner og anvende innovative ferdigheter i skapende arbeid med elever
- kan beherske og anvende sensoriske uttrykk i praktisk matlaging og tilrettelegge for estetisk erfaring med mat og måltider
- kan kritisk vurdere ny viten om kosthold og påstander om kosthold og helse i ulike medier
- kan legge til rette for kreative læringsaktiviteter som bidrar til reflekterte matvarevalg i tråd med kostrådene og aktiviteter som tar hensyn til ulike kulturelle og sosiale kontekster
- kan benytte vitenskapsteori og relevante metoder og planlegge, gjennomføre og rapportere forsknings- og utviklingsprosjekt knyttet til egen lærerkompetanse og undervisning i mat og helse
GENERELL KOMPETANSE
Studenten
- kan vurdere helsemessige, kulturelle og miljømessige perspektiver ved mat og måltider
- kan implementere styringsdokumenter som er relevante for mat- og helsefaget og skolemåltidet
- kan oppdatere seg faglig og reflektere over egen undervisningspraksis i mat og helse.
Søker må ha fullført min 180 stp. lærerutdanning.
Søker må ha fullført og bestått mat og helse 1 eller tilsvarende på grunnleggende nivå.
Ved flere søkere enn antall studieplasser, vil søkere med fullført mat og helse 1 prioriteres.
Søkere må dokumentere et ansettelsesforhold i en skole. Hvis du ikke er ansatt i en skole må du dokumentere at du har mulighet til å gjennomføre praktiske oppgaver i mat og helse ved en skole mens du gjennomfører videreutdanningen. Ansettelsesforhold og praksis dokumenteres med en stemplet og signert attest fra arbeidsgiver. Søkere som har et ansettelsesforhold i en skole vil bli prioritert.
Samlinger høst 2024:
Levangerklassen
Samling 1: Uke 38: 18.-20. september 2024
Samling 2: Uke 48: 27.-29. november 2024
Bodøklassen
Samling 1: Uke 39: 25.-27. september 2024
Samling 2: Uke 47: 20.-22. november 2024
Samlinger vår 2025:
Levangerklassen
Samling 1: Uke 6: 5.-7. februar 2025
Samling 2: Uke 13: 26.-28. mars 2025
Bodøklassen
Samling 1: Uke 7: 12.-14. februar 2025
Samling 2: Uke 14: 2.-4. april 2025
Emnebeskrivelsene gir detaljert informasjon.
Eksamen reguleres av Forskrift om studier og eksamen ved Nord universitet.
Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneundersøkelser og av studieprogramansvarlig.
Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.