Nattergalen

Nattergalen handler om mentorskap og tilbyr barn med minoritetsbakgrunn en profesjonell rollemodell i åtte måneder.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Nattergalen handler om mentorskap. Ordningen tilbyr barn med minoritetsbakgrunn i alderen 8-12 år en profesjonell rollemodell (mentor) i åtte måneder. Mentorene er bachelorstudenter i barnevern eller sosialt arbeid ved Nord universitet.

  • Nattergalens primære mål er todelt: 

    1. ​Å styrke kultursensitivitet og flerkulturell kompetanse i barnevernet gjennom å gi studentene bedre kunnskap om og kompetanse på barn og unge med minoritetsbakgrunn og deres familie.
    2. Å bidra til at flere barn med minoritetsbakgrunn får bedre ferdigheter i norsk, økt skolemotivasjon, styrket selvfølelse og flere mestringsopplevelser. Den langsiktige målsettingen er å bidra til at flere barn og unge med minoritetsbakgrunn fullfører videregående opplæring og får muligheten til å gjennomføre høyere utdanning. 

    Nattergalen er internasjonalt og ble startet opp i Israel allerede i 1972. I Europa, ble ordningen startet ved Malmø høgskole (Malmø universitet) i 1997. Nå deltar 25 institusjoner fra seks land (Norge, Sverige, Østerrike, Spania, Sveits og Island). Siden 1972 har flere tusen barn og mentorer deltatt, og noen mentorer har til og med selv hatt mentorer da de var barn. I Norge har mentorprosjektet pågått hvert år siden 2006. 

    Nattergalen finansieres av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

    Nord universitet har vært med siden 2008

    Nord universitet, som en av åtte høgskoler/universitet i Norge, har vært en del av Nattergalen siden 2008, og Bodø er den nordligste byen i Europa som tilbyr ordningen.

    Mer informasjon om Nattergalen

    For å bli bedre kjent med Nattergalen, og lære om erfaringene til barna og mentorene, kan du se filmen som ligger på YouTube (youtube.com) og lese reportasjer om Nattergalen ved Nord universitet:

    >> Video "Nattergalen" (youtube.com)

    ​Malmø universitets har i tillegg lagt ut flere YouTube-filmer om Nattergalen-programmet, som gir et innblikk i relasjonene mellom mentor og mentorbarn i Sverige:

    >> Video "Mentor Mentee" (youtube.com)
    >> Video "Intervjuer med mentorsbarn och mentorer"​ (youtube.com)
    >> Video "Intervjuer med Näktergalens ex-mentorer" (youtube.com)

  • Ved Nord universitet inngår Nattergalen som et undervisningsprosjekt i ett av de to obligatoriske praksisemne for studenter som studerer bachelor i barnevern eller bachelor i sosialt arbeid. Emnet heter "PRA1025 Mentorskap i flerkulturell kontekst". Emnet utgjør 5 studiepoeng, og fungerer som et introduksjonskurs til praksis i første studieår.

    Praksisperioden (mentoråret) for PRA1025 varer fra oktober til mai. Som hovedregel møtes mentor og mentorbarn ca. to til tre timer hver uke i minimum 20 uker. De bestemmer selv hva de ønsker å gjøre, og dere får utforske de mulighetene som finnes sammen med hverandre. Nattergalen gir muligheter for gjensidig glede, inspirasjon og læring for både barn og mentorer.

    Studentene som er med på Nattergalen skal få supplere sin praksis med forelesninger, veiledningsseminarer, individuelle veiledninger og refleksjonsoppgaver. I tillegg skal studentene levere en avsluttende eksamensoppgave som vurderes til bestått/ikke bestått. Gjennom hele praksisperioden får studentene også oppfølgning av en faglærer på Nord universitet. ​

  • Formålet med Nattergalen, er at barnet skal møte en voksen student som de kan finne på nye og trivelige aktiviteter med. De skal få et innblikk i mentorens hverdag på universitetet, og få trening i å utvikle sine språklige og sosiale ferdigheter. Det er også et mål at barna skal få styrket selvfølelse og få inspirasjon til å satse på skole og utdanning. Gjennom regelmessige møter med et barn skal studentene bygge relasjoner, bidra til økt deltakelse og oppøve sin kulturforståelse.

    Hvordan få en mentor?

    For å få en mentor gjennom Nattergalen, må barnet ditt være mellom 8 og 12 år, og barnets skole allerede ha et samarbeid med Nattergalen. Om du ønsker at ditt barn skal få en mentor, ta kontakt med kontaktperson ved barnets skole.

    Liste over samarbeidsskoler og kontaktpersoner:

    Østbyen skole:
    Monika Ellingsen
    Monika.Ellingsen@bodo.kommune.no / Tlf: 75 55 76 00

    Hunstad skole:
    Elin S Heggelund Valøy
    Elin.S.Heggelund.Valoy@bodo.kommune.no / Tlf: 75 55 65 31

    Rønvik skole:
    Elin Johanne Iversen
    Elin.Johanne.Iversen@bodo.kommune.no / Tlf: 75 55 68 62

    Løpsmarka skole:
    Linda Henningsen
    linda.henningsen@bodo.kommune.no / Tlf: 920 51 781 eller 75 55 69 02

    Mørkvedmarka skole:
    Sølvi Kristiansen
    Solvi.Margrethe.Kristiansen@bodo.kommune.no​ / Tlf:: 990 49 610

    Brosjyrer med informasjon om Nattergalen på ulike språk:

    Hva får mentorbarn?

    ​Mentorbarn får:

    • En profesjonell og positiv rollemodell, støtte og venn
    • Tilgang til felles arrangementer arrangert av Nattergalen, sammen med sine mentorer
    • Møter med aktiviteter å se frem til hver uke
    • Utforske og bli trygg på mulighetene som finnes i barnets nærmiljø og i Bodø by sammen med en mentor
    • Muligheten til å bli bedre kjent med hvordan det er å være student, besøke universitetet og lære om studentenes skolegang​​

    ​Hvordan velges barnets mentor?

    ​Studentene som skal være mentor, sender oss informasjonsskjema, referanser og politiattest. Disse opplysningene kontrolleres og studentene blir deretter intervjuet. Før barn og mentorer møtes, har mentorene også deltatt på to kurssamlinger om å være mentor.

    Vi matcher mentor og mentorbarn på bakgrunn av den informasjonen som kom fram i registreringsskjema og intervjuet. Hensikten er å tilrettelegge for trygge og gode rammer slik at barna og mentorene skal trives bra sammen.

    Det arrangeres en felles oppstartsdag (bli kjent-samling) på Nord universitet i oktober, hvor barna og mentorene treffer hverandre for første gang. Da er også barnas familier til stede. Første møte etter oppstart er vanligvis hjemme hos barnet. Foreldre, barn og mentor får slik god mulighet til å bli kjent med hverandre.

    Hva som skjer videre, avgjøres i fellesskap mellom foreldre, barn og mentor. Meningen er at mentor og barn tar del i aktiviteter som er morsomme, spennende og som utvider horisonten til både mentor og barn. Det skal stort sett være hverdagslige aktiviteter med lave kostnader, eksempelvis spille spill, prate, gå tur, matlaging, gå på kino, teater, osv. Nattergalen organiserer også felles aktiviteter, som idrett, turer, utflukter, konkurranser og lignende.

    Hva forventes av foreldre/foresatte?

    Foreldrene lager en avtale med mentor, og har oversikt over hvor og når mentor og barn skal treffes og hva slags aktiviteter de har planlagt. Foreldrene må gi beskjed til mentor dersom barnet er sykt eller ikke kan møte av annen grunn. 

    Mentor og barn har et personlig mentor-/barn-forhold, og mentoren skal ikke brukes som mentor for andre barn. Det er klare rammer rundt tiden mentor og barn har sammen. Mentorene skal tilbringe tid med barnet 2-3 timer pr. uke utenom høytider.

    Samtykke

    Alle foreldrene fyller ut og signerer samtykkeskjema, som er en formell erklæring om deltakelse i Nattergalen. Denne gjøres ferdig før oppstartsdagen, eller på oppstartsdagen. Mentorene undertegner også en avtale om deltakelse i Nattergalen.

    Samtykkeskjema på ulike språk:

    Samtykkeskjema tigrinja norsk (pdf)

    Vanlige spørsmål:

    • Koster det noe å være med?
      Nattergalen er gratis, men foreldrene betaler for sitt barn når barn og mentor gjør noe som koster penger. Barn og mentor har, når de er sammen i anledning Nattergalen, også ulykkesforsikring.

    • Hvem betaler for aktivitetene?
      Foreldre betaler for sitt barn, men det er også mulig for foreldrene å få litt støtte ved spesielle behov. Barnets mentor betaler for seg selv.

    • Hvem bestemmer hva barnet og mentor gjør sammen?
      Det bestemmer barnet, foreldre og mentor i fellesskap.

    • Hvem kontakter jeg om det skulle skje noe?
      Kontakt skolens kontaktperson eller koordinator på Nord universitet, Yan Zhao (yan.zhao@nord.no).