Emnebeskrivelse for 2020/21
Ex. Phil. Etikk, bærekraft og samfunnsansvar
FIL1001
Emnebeskrivelse for 2020/21

Ex. Phil. Etikk, bærekraft og samfunnsansvar

FIL1001

Målet med Examen Philosophicum er å gi studentene innføring i sentrale posisjoner, teorier og ideer innenfor vestlig filosofi. Ikke-vestlige tradisjoner som for eksempel Buddhisme blir også forklart og diskutert. Det blir lagt stor vekt på øvelse i kritisk refleksjon over dagsaktuelle utfordringer i lys av filosofisk kunnskap og forståelse.

Lærestoffet er valgt ut slik at temaene skal ha relevans for videre studier innenfor humanistiske fagområder, og samfunns- og naturvitenskaper. Kunnskap om vitenskapenes tenke- og arbeidsmåter og øvelse i dialog på tvers av ulike fagområder inngår også som en del av kurset.

Lærestoffet blir presentert og diskutert i ulike moduler; Virkelighetsoppfatning og vitenskapelig forståelse, ekspertise og kunnskap, evolusjon, diversitet og etikk, økonomi, natur og samfunn, religion, kunst og frihet, og massemedias rolle i det moderne samfunnet.

Det er mulig å søke opptak til emnet som enkeltemne. Det tas forbehold om ledig kapasitet på emnet. Søkeren må oppfylle gjeldende opptakskrav for Bachelor i økonomi og ledelse, Bachelor i økonomi, digitalisering og forretningsutvikling eller Bachelor i regnskap.

Mer informasjon om enkeltemneopptak og frister

Studenter må oppfylle gjeldene opptakskrav ved tilhørende studieprogram.

Kunnskap:

Studentene skal:

  • Ha inngående kunnskap om sentrale posisjoner, teorier og ideer som beskrevet og definert i læreplan, forelesninger og øvrig undervisningsmateriell.

Ferdigheter:

Studentene skal:

  • Være i stand til å redegjøre for sentrale filosofiske tradisjoner, teorier og ideer behandlet i pensum.
  • Være i stand til å gi en filosofisk redegjørelse for faglige og praktiske problemstillinger.
  • Være i stand til å reflektere over egne erfaringer i lys av filosofisk kunnskap.
  • Forholde seg kritisk til bruk av ulike informasjonskilder.

Generell kompetanse:

Studentene skal:

  • Være i stand til å identifisere, analysere og utarbeide velbegrunnede løsningsforslag forankret i filosofisk innsikt på aktuelle utfordringer.
  • Kunne reflektere kritisk over sin egen stilling som forsker og forvalter av vitenskapelig kunnskap.
  • Kunne delta aktivt i samfunnsdebatten omkring spørsmål som knytter seg til dagsaktuelle problemstillinger med filosofisk relevans
Ingen kostnader utover semester avgift og pensumlitteratur
Obligatorisk

Undervisningen er en blanding av forelesninger, dialoger og film. Studentene forventes å ta ansvar for egen læring gjennom aktiv deltakelse i de ulike aktivitetene.

Eksamen må besvares i grupper på 2-3 studenter.

Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneundersøkelser (midtveisevaluering og sluttevaluering). Evaluering inngår som en del av universitetets kvalitetssikringsystem.
Oppgave - gruppe, karakterregel Bokstavkarakterer
Blyant, penn, linjal, enkel kalkulator og tospråklige ordbøker.