Husdyrfag - velferd og produksjon

Se studieprogram

Høst 2020 (1. semester)

HUS120
10 sp
MAT1010
2.5 sp

Vår 2021 (2. semester)

HUS1003
5 sp
HUS1002
7.5 sp
HUS1001
7.5 sp

Høst 2021 (3. semester)

HUS2000
5 sp
HUS1004
7.5 sp
HUS210
10 sp

Vår 2022 (4. semester)

REG1003
7.5 sp
HUS2002
7.5 sp
HUS2001
10 sp
Valgemner
HUS2030
5 sp

Vår 2023 (6. semester)

HUS2003
10 sp
Valgemner
HUS2151
7.5 sp
MA116F
10 sp

Bachelor i husdyrfag – velferd og produksjon er en tverrfaglig utdanning som kombinerer biologiske og husdyrfaglige emner med tekniske og økonomiske emner. Dette gir kandidatene en unik kompetanse med fokus på driftsoptimalisering som er relevant og ettertraktet i landbruksnæringa. Målet for studiet er å utdanne kandidater som i ulike roller kan bidra til å utvikle et lønnsomt husdyrhold basert på god dyrevelferd. 

I første studieår lærer studentene om husdyras oppbygging, og om deres atferd, velferd og helse. I tillegg inngår emner som klima og bærekraft i landbruket, samt grunnleggende emner i matematikk, genetikk og kjemi. 

I andre og tredje studieår rettes fokus mot emner som husdyrernæring, fôrmidler, bygningsplanlegging og innendørsmekanisering, økonomi, landbrukspolitikk og husdyrproduksjon. Her vil kunnskaper fra tidligere emner kobles sammen og anvendes på konkrete landbruksfaglige problemstillinger. Gjennom en slik faglig progresjon i studiet, og med flere prosjektoppgaver som gjennomføres i samarbeid med aktive gårdbrukere, vil studentene utvikle evnen til å analysere og planlegge husdyrhold under varierende betingelser.

Studiet avsluttes med en bacheloroppgave som skrives i tredje studieår. Gjennom denne oppgaven får studentene anledning til å fordype seg i et selvvalgt tema.

Undervisningen består av forelesninger, øvinger, gruppearbeid og prosjektarbeid. Nærmere beskrivelse av undervisningsopplegget finnes under hvert enkelt emne. Studieplanen er hele tida gjenstand for vurdering, og mindre endringer kan bli foretatt underveis. Deler av undervisningen kan bli gitt på engelsk.

Steinkjer er midt i et aktivt landbruksmiljø. Dette utnyttes i studiet ved at det i mange emner er lagt opp til øvinger og utferder til gårdsbruk og andre bedrifter lokalt. Vi har samarbeid med Mære landbruksskole, slik at deres husdyravdelinger også brukes aktivt i undervisningen. Hvert studieår blir det arrangert kortere eller lengre utferder.

Etter fullført studium skal kandidaten:

Kunnskaper:

  • ha bred kunnskap om husdyras anatomi og fysiologi, helse, velferd og produksjon
  • ha bred kunnskap om produksjonsøkonomi og bygningsløsninger innen husdyrproduksjonene, og om sentrale klimaspørsmål tilknyttet landbruket
  • ha kunnskap om offentlige lover og forskrifter som er viktige for husdyrholdet
  • ha bred kunnskap om rammevilkårene for norsk landbruk og næringa sin betydning for samfunnet
  • kjenne til viktig forsknings- og utviklingsarbeid innen husdyrproduksjon og kan oppdatere sin kunnskap innen det landbruksfaglige området

Ferdigheter:

  • kunne anvende faglig kunnskap og resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid på landbruksfaglige problemstillinger
  • kunne reflektere over hvordan husdyrhold bør drives for å oppnå god dyrevelferd og godt økonomisk resultat
  • kunne finne, vurdere og henvise til fagstoff for å belyse landbruksfaglige problemstillinger
  • kunne bruke ulike verktøy og uttrykksformer for å analysere, planlegge og presentere optimale driftsopplegg for ulike husdyrslag

Generell kompetanse:

  • ha god innsikt i og forståelse for fag- og yrkesetiske problemstillinger knyttet til husdyrvelferd og -produksjon
  • kunne planlegge og gjennomføre større, varierte arbeidsoppgaver, alene eller som del av en gruppe, i tråd med etiske normer
  • kunne innhente, kvalitetssikre og bruke relevant informasjon i en faglig sammenheng og presentere dette for andre
  • kunne utveksle synspunkter og erfaringer innen fagmiljøet og derigjennom bidra til utvikling av et lønnsomt husdyrhold basert på god dyrevelferd
  • kjenne til nyskaping og nyskapingsprosesser og kunne relatere dette til tradisjonell landbruksdrift og til tilleggsnæringer på gårdsbruk

Opptak til studieprogrammet krever Generell studiekompetanse. Søkere som ikke har generell studiekompetanse, og er 25 år eller eldre, kan søke om opptak på grunnlag av realkompetanse.

Realkompetanse: I tillegg til de generelle kravene for realkompetanse ved Nord universitet gjelder følgende fagspesifikke krav for realkompetanseopptak på studiet: Relevant arbeidserfaring i tilknytning til husdyrproduksjon, dyrehold og stell av dyr.

Studiet kvalifiserer for stillinger der det er behov for teoretisk kompetanse og praktisk innsikt i spørsmål om husdyrhold.

Studiet kvalifiserer for kunnskapskrevende stillinger innen rådgivning og planlegging i husdyrsektoren, og til ulike jobber i de faglige organisasjonene i landbruket, i landbruksforvaltningen og i service- og foredlingsbedrifter som er orientert mot dyrehold og husdyrbruk. Mange kandidater fra studiet jobber f.eks. i Tine, Nortura, Norsk landbruksrådgiving, Felleskjøpet, Norsvin og i landbruksforvaltningen i kommunene.

Studiet gir også en solid yrkesutdanning for husdyrbrukere som ønsker å drive et økonomisk forsvarlig husdyrhold basert på god dyrevelferd. Mange kandidater fra studiet driver nå egen gård.

Studiet gir muligheter for videre studier på norske eller utenlandske universitet eller høgskoler. Studiet kvalifiserer for videre studier ved NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) fram til en mastergrad i husdyrvitenskap, eller relevante mastergradsstudier i utlandet.

Landbruk er ei internasjonal næring. For videre utvikling av norsk landbruk er det viktig å utveksle erfaringer og kompetanse med internasjonale fagmiljøer. Vi oppfordrer derfor våre studenter til å studere et semester i utlandet.

Studiet er tilrettelagt for utveksling i fjerde semester. For studenter på Bachelor i husdyrfag – velferd og produksjon er det særlig aktuelt å reise til utvalgte universiteter i Sverige (Swedish University of Agricultural Sciences), Nederland og USA.  

Ta kontakt med internasjonal koordinator på fakultetet, Jeanett Stegen, for å høre mer om mulighetenene dine.

Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin med headset og kamera. Studentene må kjøpe egen laboratoriefrakk til bruk i emner med laboratorieøvelser. Det kan bli krav om egenandeler på enkelte ikke-obligatoriske utferder.
Studiet vurderes gjennom ulike eksamensformer (se emnebeskrivelsene) og iht. NOKUTs forskrifter.

Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneevalueringer og semesterevalueringer, samt av studieprogramansvarlig. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.

Studieplanen kan endres på bakgrunn av behov og ønsker som kommer fram gjennom studieevalueringer eller muligheter i arbeidsmarkedet.