Mette Spliid Ludvigsen
Bakgrunn
Jeg ble utdannet sykepleier i 1987, tok en mastergrad i sykepleie i 1996 og ble tildelt en ph.d.-grad fra Aarhus Universitet i 2009. Siden 1996 har jeg vært akademiker og undervist en rekke sykepleie- og helsefagstudenter på alle nivåer. Siden 2018 har jeg hatt et professorat i sykepleievitenskap ved Nord universitet, der jeg for tiden er leder for ph.d.-programmet Profesjonsvitenskap.
Publikasjoner og bidrag
Jeg har forfattet en rekke fagfellevurderte internasjonale publikasjoner innen sykepleie, som omfatter utforskende og kvalitative kunnskapsoppsummeringer og primærstudier på ulike populasjoner, inkludert nyfødte, ungdommer, unge voksne, eldre voksne, personer med alvorlig anorexia nervosa, sykepleiere og pårørende. I tillegg har jeg bidratt med kapitler til lærebøker om temaer som relasjoner, langvarig sykdom, pasientsikkerhet, uønskede hendelser, kvalitativ metode og sykepleieteori.
Jeg er medlem av redaksjonsrådet for Global Qualitative Nursing Journal.
Forskning
Forskningen min er rettet mot å forstå brukerperspektiver og brukermedvirkning i overgangsfasen for pasienter med langvarige sykdommer, samt evaluering av personsentrerte omsorgstiltak.
Profesjonelle tilknytninger
Jeg er medlem av European Academy of Nursing Sciences (FEANS) og sitter i EANS' vitenskapelige komité.
Jeg er medlem av forskningsgruppen «Etikk, relasjoner og handlinger i sykepleie og helsevitenskap» ved Fakultet for sykepleie og helsevitenskap, Nord universitet.
Jeg har forskningssamarbeid i Forskningsgruppen PRANSIT med forskere i Norge, Sverige, Færøyene og Danmark.
Involvert som rådgiver i en studie finansiert av det britiske Medical Research Council Better Methods Better Research (bevilgningsnummer UKRI149) for å utvikle en ny rapporteringsretningslinje for kvalitative kunnskapsoppsummeringer, kalt PRISMA QES (nettside her PRISMA QES). Forskningen ledes i fellesskap av professor Jane Noyes ved Bangor University og professor Emma France ved University of Stirling. Studien startet 1. oktober 2024 og vil pågå i 30 måneder.
Kunnskapsområder
Metoder: kvalitative intervjuer, fokusgrupper, observasjon, kvalitativ dataanalyse, hermeneutisk fenomenologisk analyse, sonderende oversikt (=scoping review), systematisk kvalitativ kunnskapsoppsummering og komplekse intervensjoner.
Teori: sykepleie- og omsorgsteorier, transisjonsteori, hermeneutisk fenomenologi.
Undervisning og veiledning:
Jeg underviser og veileder ph.d.- og masterstudenter i ulike aspekter av sykepleie. Jeg har veiledet og vært mentor for unge forskere ved Aarhus og Nord universitet.
Studieprogramansvarlig for Ph.d. program i profesjonsvitenskap
Emneansvarlig for PRO9014: Profesjonsvitenskap med vekt på språk, relasjoner og handlinger Ph.d. grad/obligatorisk emne
Muligheter for ph.d./doktorgradsprosjekter innenfor:
Brukerperspektiver: Utforske og beskrive pasienters syn på sine tilstander og behandlinger gjennom kvalitative studier, inkludert kvalitative kunnskapsoppsummeringer (metasynteser) om brukererfaringer.
Brukermedvirkning i overgangsfasen: Undersøke pasienters erfaringer med medvirkning i overflyttings- og overgangsintervensjoner gjennom eksplorative og deskriptive studier.
Personsentrert omsorg: Kombinere de ovennevnte forskningsretningene i bredere initiativer basert på deltakende og samdesignede tilnærminger, for eksempel komplekse intervensjonsprogrammer.
Generell helsetjenesteforskning - spesielt utvikling og evaluering av komplekse intervensjoner. Sykepleie ved nyresvikt og hemodialyse. Kvalitative metoder som inkluderer robuste kunnskapsoppsummeringer. Metodologisk forskning - særlig omfangsvurderinger og kvalitative metoder for kunnskapsoppsummering.
Forskningsinteresse: Transforming Transitional Care: Banebrytende forskning i pasientsentrert sykepleie
Brukerperspektiver: Utforske og beskrive pasienters syn på egen tilstand og behandling gjennom kvalitative studier og systematiske oversikter (kvalitative kunnskapsoppsummeringer) om brukererfaringer.
Brukermedvirkning i overgangsfasen: Undersøker pasienters opplevelse av medvirkning i overflytting og overganger gjennom eksplorative og deskriptive studier.
Personsentrert omsorg: Kombinere de ovennevnte forskningsretningene i bredere initiativer basert på deltakende og samdesignede tilnærminger, for eksempel komplekse intervensjonsprogrammer.
Link til tidligere publikasjoner: