Årets alumn på Handelshøgskolen

Prisen tildeles tidligere studenter som har utmerket seg som en god rollemodell for våre studenter.
Handelshøgskolen fasade
  • Årets alumn 2023, Heidi Wolden, er siviløkonom med ballast fra Handelshøgskolen i Bodø. Hun takler bølger bedre enn de fleste – både til lands og til vanns.

    Årets alumn Heidi Wolden
    Årets Alumn Heidi Wolden.

    Her kan du lese mer om Heidi Wolden og hennes erfaringer.

  • 49-åringen, som gir seg som landslagssjef etter denne sesongen, kan skilte med fantastiske resultater etter åtte år i jobben. En rekke utøvere har paradert inn medaljer under Løfshus ledelse, men den avtroppende landslagssjefen vil bli husket for langt mer enn «gullrekka».

    Dekan Erlend Bullvåg og årets alumn Vidar Løfshus.

    Løfshus er kjent for å være meningssterk og glad i gode diskusjoner både når det gjelder norsk og internasjonal idrettspolitikk. Som landslagssjef har han vært uredd, og motet hans har blitt trukket frem både av sportskommentatorer og kollegaer.

    - Mye av grunnlaget for min lederkarriere ble lagt ved Siviløkonomstudiet i Bodø. Selv om jeg har tatt et litt uvanlig valg som siviløkonom, så er det klart at jeg ikke kunne virket som landslagssjef uten min solide utdanning fra Bodø, sier Løfshus.

     - Årene i Bodø ga meg stor innsikt i en bred fagkrets som har formet meg som leder. Metodikk fra de fagene som jeg studerte her oppe har vært en retningsgiver for meg i en utfordrende hverdag. Livet som leder blir vanskeligere dersom verktøykassen ikke har fått tildelt godt redskap. Mye av denne redskapen fikk jeg i Bodø. Det handler mye om det jeg tok med meg fra klasserommet, men også det som studentmiljøet gav meg. Nettopp i det gode studentmiljøet i Bodø fikk jeg den inspirasjonen som trengtes for å bli sulten i arbeidslivet, sier Løfshus.

    Årene etter studietida har vært begivenhetsrike for Løfshus, som er født og oppvokst i gruvesamfunnet Løkken Verk i Sør-Trøndelag. Livet til 49-åringen - som i dag bor i Vestby i Akershus med kona Anja og to barn - har alltid vært preget av langrenn. Først som eliteutøver og deretter som trener og landslagssjef.
    Satsingen på langrenn gjorde at Løfshus kom sent i gang med studier, men det var på ingen måter til hinder for karriereutviklingen.

    - Jeg avsluttet min egen langrennskarriere med å kombinere studier og langrenn ved University of Denver. Deretter gikk veien via Tromsø til Siviløkonomstudiet i Bodø, forteller Løfshus, som også har studert internasjonal politikk.

    Etter at han i 2011 fikk jobben som landslagssjef har han sammen med utøverne og det øvrige støtteapparatet skapt utallige gyldne øyeblikk i norsk langrennshistorie. Som landslagssjef har han også tatt elitecoach-studiet med Olympiatoppen og Høgskolen i Telemark.

    - Min hverdag har vært preget av et prestasjonsmiljø som savner sidestykke. Jeg har alltid søkt å dytte på grenser utover det som er mulig. Da har livet i toppidretten for meg vært et riktig lodd. Å lykkes med å jobbe i prestasjonsteam gir en ekstra dimensjon i min hverdag. Det handler om relasjoner, samt det å dyrke kunnskapen og kompetansen som ligger i lagene, sier Løfshus.​

  • Bodøværing og Widereø-sjef Stein Nilsen ble hedret med pris.

    Roy B. Nilsen, medlem i Alumni Advisory Board og dekan Erlend Bullvåg.

    – Når logistikk fungerer, er det som et kunstverk, sier Widerøe-sjef Stein Nilsen (52). Over 30 år etter at han begynte på siviløkonomstudiet ved Handelshøgskolen, ble han hedret med prisen «Årets alumn».

    Widerøe-direktøren Stein Nilsen (52) har viet livet sitt til å frakte folk fra der de er til dit de vil. Han begynte sin karriere som økonom i SAS Norge, og var i mange år leder både av bakketjenestene i SAS-konsernet og SAS i Norge. Han har også vært konserndirektør for persontransport i NSB og administrerende direktør i transportselskapet Nobina, før han i 2012 begynte i Credo Partners.

    Vel, egentlig startet reisen lenge før, for som 19-åring finansierte unge Nilsen studiene ved daværende Siviløkonomutdanningen i Bodø – og nå snakker vi så langt tilbake i tid at skolen lå på sin opprinnelige plass i Bankgata - som stuer for SAS. Den gangen var det SAS som sto for bagasjehåndteringen til Widerøe. Så man kan vel si at ringen er sluttet for Widerøe-direktøren.

    – Hva er det med deg og transport, Stein Nilsen?
    – Jeg er fascinert av logistikk. Når logistikk fungerer optimalt, er det som et kunstverk. Tenk så mange som må yte sitt beste hver dag for å få dette til! Og når vi i tillegg snakker om transport av mennesker, snakker vi følelser, legger direktøren til, stolt over selskapet han er satt til å forvalte.

    Nilsen bor i Nittedal rett nord for Oslo, men er ofte å se på hovedkontoret i Bodø med en kaffekopp og bærbar pc. Direktøren for 3000 ansatte har ikke eget kontor. Det er slik han vil ha det.
    – Jeg vil helst være der folk er, ikke bak en dør. Jeg jobber med folk som er mye bedre enn meg på det de gjør, og som har en imponerende kompetanse. Min jobb er å legge til rette slik at de får gjort jobben sin, rett og slett. Og å ta dem i å gjøre noe bra, og da må jeg være der de er. For å være leder er ikke noe spesielt i seg selv, mener økonomen. Faktisk var han sjef i mange år før han ble leder.

    – Jeg ble en først en god leder da jeg ble pappa som 30-åring. Da lærte jeg smørbrødmetoden, sier Nilsen.
    Kort fortalt: Innled med noe positivt, ta opp problemet og avslutt med ros.

    – For negativitet suger energi ut av folk. Når du får barn forstår du at det ikke hjelper å beordre folk rundt. Folk skal ha lyst til å gå på jobb. Det handler ganske enkelt om å behandle folk slik du selv ønsker å bli behandlet. Når ting ikke fungerer, skyldes det ofte at ledelsen og de ansatte ikke har samme mål eller deler en visjon, forklarer Nilsen.

    For ham er det stas å bli tildelt prisen «Årets Alumn» av Handelshøgskolen under Handelshøgskoledagen 2018, spesielt fordi han selv bidrar til å utdanne nye ledere ved den samme skolen, både via foredrag innen ledelsesfag og økonomistyring. Han bidrar også fast med forelesninger basert på førstehåndskunnskap om luftfarten på HHNs MBA i luftfartsledelse.

    – Jeg utdannet meg til økonom fordi det var en utdannelse som kunne brukes til alt med bred og anvendelig kompetanse. Med denne i bunn har det vært lett å skifte retning, bokstavelig talt, sier Nilsen.
    Det ikke så mange vet, er at Stein Nilsen også er jurist. Den utdanningen tok han mens han var småbarnspappa og hadde behov for å «roe ned» etter mange år med tung ledelse.
     – Jeg ble jurist i 2007. Jeg trengte mere tid med ungene, rett og slett og da var tre år på skolebenken en god løsning.

    Det er ingen tvil om at dette er en mann som setter spor etter seg etter at han tok den nye lederjobben på strak arm da at den forrige sjefen, Lars Kobberstad måtte gå etter uenighet om veien videre. Noe av det første Nilsen gjorde, var å dra til Brasil for å kjøpe tre nye jetfly med 114 seter. Under Nilsen ledelse, har også Widerøe overtatt bakkehandlingsselskapet som også betjener SAS sine flygninger på flyplasser rundt om i landet. Widerøe er også en betydelig lærlingbedrift.

    – For to år siden sto vi litt fast med 60-70 prosent høyere avgifter enn i 2012. Enten måtte vi legge ned deler av vårt rutenett eller satse nytt. Veksten vi har hatt er både ledelse og ansatte samlet rundt i en felles visjon, sier Årets Alumn.
    – Tenk så heldig jeg er som får være dirigent for dette korpset!

  • Handelshøgskolen feiret at det er 30 år siden det første kullet med siviløkonomer ble uteksaminert i Bodø. Et av høydepunktene i programmet var utdelingen av «Årets alumn», en hederspris til en tidligere student som på noe vis har utmerket seg. Vinneren av årets pris var Brynjolv Anke, konserndirektør for SMB-markedet (små- og mellomstore bedrifter) i Nordea Norge.

    Et godt forbilde
    Erlend Bullvåg, dekan ved Handelshøgskolen Nord universitet, understreker at prisen handler om mer enn bare å ha en fyldig CV.
    - Ikke bare har Anke en imponerende karriere som bankmann, han er også en mester i relasjonsbygging mellom banken, ansatte, kunder og viktige samfunnsaktører. Han er et utmerket eksempel på noen som bruker kompetansen sin for fremme utvikling av nærings- og samfunnsliv. Dette engasjementet gjør han til et godt forbilde for dagens økonomistudenter, og en verdig vinner av «Årets alumn», sier Bullvåg. 

    Underfundig spørsmål 
    Pål Pedersen, professor ved Handelshøgskolen, husker godt hvordan Anke var som student. 

    - Brynjolv markerte seg tidlig som student som svært talentfull og arbeidsom, og vi er mange i fagkollegiet som ennå husker hans interesse og åpenhet for nye t​anker og ideer, og hans faglige spørsmål som fikk oss til å måtte tenke på nytt på eget fag, før vi kunne svare på hans «underfundige» spørsmål! 
    Anke har i likhet med mange andre tidligere studenter beholdt et nært forhold til sitt gamle studiested. Flere av studentene og alumnene som var tilstede på markeringen kjenner Anke som både foredragsholder og studentmentor. 
    - Årets vinner av prisen er en god ambassadør både for Handelshøgskolen og for landsdelen, konkluderer dekan Erlend Bullvåg. 

  • Irene Skiri omtales som en som virkelig går inn for det en driver med. Det er all in. Om det er i karrieren, for siviløkonomforeningen, i skirenn eller for så vidt å danse på bordet.  

    Hun er kjent som flink til å organisere seg, familien og mannen. For å få ting til å gå opp, nøler hun ikke med å sette både mann og unger i arbeid. Samtidig har hun en evne til å hente seg inn, slappe av, nyte et glass rødvin og en god bok. Nå er det å si at hun er gift med en annen siviløkonom fra Bodø.

    Etter studiene har Irene hatt ulike jobber i offentlig og senere privat sektor. Hun startet som økonomikonsulent i Nordland fylkeskommune, og jobbet både på utdanningsavdelingen og på budsjett- og planleggingsavdelingen. Hun har også vært økonomisjef på SAS-hotellet i Bodø, og jobbet i en periode utenlands i hotellkonsernet med oppbygging av SAS-hotellet i Riga. Etter dette har hun hatt ulike lederstillinger i Helse Nord med ansvar for økonomi, forhandlinger med private leverandører av tjenester, eieroppfølging og vært medlem av styret i Helse Finnmark. 

    I tillegg til å være en siviløkonom med mange interessante jobber og posisjoner, har Irene engasjert seg i utviklingen av Handelshøgskolen Nord. Hun har blant annet vært medlem av det øverste styringsorganet Kollegiet en periode, og har hatt lokale, regionale og nasjonale verv i Econa. Hun har også et brennende engasjement for fag og fagutvikling, kompetanse og utdanning og er dermed en ypperlig representant for handelshøgskolens mange alumner. Og ikke minst er hun et godt forbilde for unge studenter og kandidater, både med sine varierte yrkeskarriere og positive holdninger til videreutvikling av vårt fagmiljø. Hun har også vist at det går an å være en ekte student, og lykkes videre.

    Irene er nå tilbake i privat sektor hvor hun for tiden er konsernsjef i Saltdalshus. Der begynte hun som økonomidirektør og fikk senere jobben som konsertsjef. En bedrift som fra å være en  ledende hytteleverandør, nå utvikler seg raskt i markedet for leveranser av bolighus. ​

  • Jeg har aldri vunnet en eneste pris i mitt liv, så det her var skikkelig stas, sier Janson.

    Årets Alumn 2014 Jan-Frode Janson og Knut Riksen for Alumni Advisory Board.

    - Godt å komme hjem
    - Vi er ikke i tvil om at vi har funnet en meget verdig kandidat, sa juryleder Knut Riksen jr. da han offentliggjorde beslutningen.

    Janson har i tillegg til siviløkonomutdannelsen fra Bodø også en doktorgrad i industriell økonomi og teknologiledelse fra NTNU (tidligereNTH) i Trondheim.

    Juryen opplyser om at de har lagt vekt på Jansons ambisjon om å bidra til å utvikle Nord-Norge.

    - Direkte kontakt med politikere og lokalt næringsliv viser at vedkommende også har kunden i fokus. Samtidig skiller han ikke på om vedkommende er ordfører eller student. Stor eller liten. I møte føler du at Jan-Frode Janson har en genuin interesse og oppmerksomhet for akkurat deg, sa jurylederen

    - Det er godt å komme hjem til Bodø og Handelshøgskolen, sa han under sitt foredrag for tidligere og nåværende studenter og ansatte under prisutdelingen på Handelshøgskoledagen.

    - Jeg var Bodøværing fra 1990 til 1992, og oppfatningen min er at som handelshøgskole er den i Bodø den beste på Nordkalotten, fortsetter en tydelig glad Janson.

    - Som bankmann er en jo ikke spesielt elsket, så det er veldig stas å få en pris.

  • Årets alumn 2013, Yngve Myhre ble tidlig administrerende direktør i en av Norges, og ikke minst kyst-Norges, viktigste næringer. 

    Knut Riksen for Alumni Advisory Board og årets alumni 2013 Yngve Myhre.

    Yngve ble senere en av de yngste CEO-er på Oslo Børs da han ble ansatt i Aker Seafoods. En stilling han beholdt i ni år, noe som viser leveranse- og stayer evne som ikke mange kan vise til.  De senere år har han også vært konsernsjef i et annet børsnotert selskap, SalMar ASA. At han nylig på eget initiativ har valgt å gå av etter en lang periode med pendling fra familie, viser at han også ser andre verdier i livet enn jobb og posisjoner. 

    Knut Riksen, på vegne av Alumni Advosory Board, stod for utdeling av prisen under et alumni arrangement på Stratos i Oslo.  ​