– Jeg ble utrolig godt tatt imot. Jeg ble installert med egen arbeidsplass og de ordnet til og med en sykkel til meg, slik at jeg kunne føle meg skikkelig dansk og sykle på jobb.
Det sier Monica Christin Hansen. I vår var hun på et tre måneders internasjonaliserings-opphold hos Forskningsenheten for Klinisk Sygepleje ved Aalborg Universitetshospital.
Dette er noe hun varmt anbefaler andre stipendiater ved Nord universitet å gjøre.
– Det var et nyttig opphold som gav meg mye faglig påfyll. I tillegg ga det meg nye ideer og innspill til doktorgradsprosjektet som jeg jobber med, sier Hansen.
Underernærte pasienter
Etter å ha jobbet 19 år på en ortopedisk sengepost på Nordlandssykehuset, fant sykepleieren ut at hun ønsket å bli forsker. Nå jobber hun med et tre år langt prosjekt som undersøker om informasjonsfilmer kan bidra til å hindre underernæring hos eldre pasienter.
– Mange pasienter på sykehus står i fare for å bli underernærte, eller er det allerede. Dette har for mange store negative konsekvenser. Derfor ser vi på hvordan vi kan hjelpe denne pasientgruppen, slik at de unngår underernæring, forklarer hun.
Hansen har to danske biveiledere. Ved enheten hun har besøkt i Danmark er det også forskere som jobber med samme type problemstillinger som henne selv. Det var med andre ord ikke tilfeldig at hun dro til nettopp denne enheten.
– Under oppholdet i Aalborg fikk jeg egne mentorer. De hjalp meg både med det praktiske og introduserte meg for spennende forskere.
– Jeg fikk også delta i enhetens forskningsmøter, hvor jeg fikk høre om de spennende prosjektene de arbeidet med. I tillegg fikk jeg også presentere mitt eget arbeid. Det gav meg nyttige tilbakemeldinger, som jeg har tatt med meg videre, sier Hansen.
God øvelse
Hun fikk også komme tett på de danske stipendiatene, og delta i stipendiatforum sammen med dem.
– Der fikk jeg også muligheten til å presentere prosjektet mitt, høre om andre stipendiaters prosjekter og komme med tilbakemeldinger basert på mine erfaringer, sier Hansen.
Jeg fikk rett og slett mye trening i å legge fram prosjektet mitt. Det blir nyttig med tanke på konferanser og den videre jobben med avhandlingen.
Monica Christin Hansen, stipendiat
Utenom det rent faglige fikk Hansen gjennom de danske stipendiatene et nytt perspektiv på sin egen tilværelse som stipendiat.
– Jeg kjente på hvor heldig vi er her i Norge og ved Nord universitet, hvor vi får finansiert utdannelsen vår. I Danmark må stipendiatene selv søke midler for å dekke egen lønn, konferansereiser og så videre. Det bruker de ganske mye tid på, og i tillegg driver de undervisning, forklarer Hansen.
Mest mulig utbytte
Hun føler at hun fikk muligheten til å bli en del av miljøet i Aalborg mens hun var der.
– Jeg ble tatt med på det som var. De har blant annet et nettverkssamarbeid med et forskningsmiljø i Australia. Mens jeg var der hadde de besøk av en forsker derfra. Dette fikk også jeg være med på, sier Hansen.
Mens Hansen var i Aalborg jobbet hun med en vitenskapelig artikkel og tok et metodekurs. Det ble derfor noe kvelds- og helgearbeid.
– Jeg tenkte at det var viktig å være med på så mye som mulig av det som skjedde der, for å få mest mulig utbytte av oppholdet. Derfor jobbet jeg ekstra på kveldene for å holde fristene for doktorgradsprosjektet, forklarer Hansen.
Fikk sett mye av Danmark
Hun var så heldig å ha med seg sin mann, som også jobber ved Nord universitet, på oppholdet. Sammen fikk de utforsket store deler av det lille landet.
– Vi reiste rundt i helgene og så Danmark på kryss og tvers, og det var utrolig artig. Enheten jeg besøkte ville gjerne at vi skulle få best mulig utbytte av oppholdet på alle mulige måter. Derfor fikk vi også gode tips om lokale attraksjoner og restauranter. Det gjorde at vi følte oss mindre som turister og fikk oppleve landet litt som dansker, sier Hansen.
– Danmark er et utrolig vakkert land og vi var heldige som fikk oppleve våren allerede i april.
Etter tre måneder i Danmark føler Hansen at hun kommer hjem med en bagasje bestående av både gode opplevelser og et sterkere fundament som forsker.
– Jeg fikk mulighet til å bli så godt kjent med mine danske kolleger, at jeg føler jeg har fått nye venner. Vi har holdt kontakten etter at jeg kom hjem, og flere har sagt at de vil hjelpe meg som sparringspartnere på min doktorgradsavhandling. De er også åpne for å finne nye prosjekter sammen med meg, sier Hansen.
Trives i akademia
Hansen har i alle år trivdes godt med jobbe pasientnært i sykehus. Men da hun tok sin mastergrad, fant hun ut at også forskning er noe hun finner det interessant å jobbe med.
– Jeg kjente etter hvert at det var spennende å lære mer om forskning. Jeg er nysgjerrig, liker å lære nye ting og få økt forståelse for sykepleiefaget. Da jeg tok masteren i klinisk sykepleie her ved Nord universitet, kjente jeg virkelig at dette er en arbeidsform som jeg liker, sier Hansen om hvorfor hun søkte om å bli stipendiat.
Hun fant ut at hun vil bidra med det hun kan, til å drive forskningen fremover.
– Jeg ønsker å kunne fortsette å utvikle meg faglig, være med på å finne nye løsninger på ting og hjelpe pasienter og deres pårørende.
Støtter internasjonal utveksling
Hvert år lyser Nord universitet ut midler som ansatte kan søke på om de ønsker å reise ut av landet for å jobbe med forskning. Monica Hansen hadde gjort klar en søknad, og sendte den inn straks en passende utlysning kom.
Jeg er veldig glad for at universitetet lot meg reise ut, og vil oppfordre andre kolleger til å gjøre det samme.
Monica Christin Hansen
Nord universitet ønsker i utgangspunktet at finansiering søkes gjennom Erasmus Plus-midler i EU, og dekker normalt inn kostnader som ikke dekkes opp av disse midlene.
Hansen oppfordrer andre stipendiater som ønsker å reise ut på internasjonaliseringsopphold, til å bruke veiledere og deres nettverk til å finne egnet institusjon for oppholdet.
Studietilbud og utveksling
Ved Nord universitet har du mange muligheter for studieopphold i utlandet, både som ansatt og som student. Blant annet gjennom den europeiske universitetsalliansen Sea-EU. Dette er en allianse for samarbeid innenfor utdanning og forskning over landegrensene i Europa. Sea-EU består av ni universitet:
- Nord universitet
- University of Gdansk (Polen)
- Kiel University (Tyskland)
- University of Western Brittany (Brest - Frankrike)
- University of Split (Kroatia)
- Parthenope University of Naples (Italia)
- University of Algarve (Portugal)
- University of Cádiz (Spania)
- University of Malta
Les mer om alle mulighetene på Sea-EU (nord.no)
Som student er mulighetene enda flere. Frister det med et semester i utlandet, anbefaler vi deg å besøke Alt om utveksling (nord.no). Nå kan du dessuten dra på virtuell studentutveksling.