Putin og drømmen om Eurasia

Skygger av to personer med sverd og sabel mot hverandre bak et flagg
Putin og drømmen om Eurasia
Russlands invasjon av Ukraina 24. februar 2022 og Putins begrunnelse har skapt sjokkbølger i Vesten. Hvor i alle dager henter Putin sine tanker og ideer fra?

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Et navn som dukker opp igjen og igjen i den forbindelse er Alexander Dugin. Av enkelte omtales han sågar som Putins «hjerne». Sentralt for Dugins tanker er Eurasianismen - et Eurasia - en landmakt ledet av Russland som strekker seg fra Vladivostok ved Stillehavet gjennom Europa. Denne landmakten er tuftet på tradisjonelle verdier (familie, religion) fundamentalt i strid, ifølge Dugin, med sjømakten til USA og dets lillebror, Storbritannia og vestlig liberalisme - Atlantisme.


I hans bok fra 1997 "The Foundations of Geopolitics" presenter Dugin nærmest en oppskrift på hvordan Russland skal gå fram for å gjenreise seg som imperium ved hjelp av allianser, nøring oppunder motsetninger og annekteringer. Han foreslår tre viktige allianser: Moskva-Teheran, Moskva-Berlin, og Moskva-Tokyo allianse. Dets primære oppgave vil være å bekjempe USAs kontroll og dominans i verden.​​​


Som et ledd i dette foreslår Dugin en «Finlandisering» av Europa – hvor Russland ved hjelp av militær og ikke militære midler, bidrar til å installere Russland-vennlige regjeringer i Europa. Dugin ser også for seg et delt Europa, hvor deler gis til Tyskland, mens andre legges inn under det nye russiske imperiet. Polen gis spesialstatus, mens Ukraina på sin side annekteres. Dugin oppfordrer videre i sin bok av 1997 til å påvirke befolkningen i Storbritannia til å gå ut av EU og derigjennom ikke lengre være del av Europa.


I Asia ser Dugin for seg at Kaukasus underlegges Russland, Armenia gis spesialstatus mens Azerbaijan deles og gis til Iran. I Tyrkia anbefaler Dugin å skape splittelser som bidrar til en revitalisering av Islam. Han foreslår også at Kina ledes i mer sørlig retning – mot Indokina, Fillippinene, Indonesia, Australia, i kombinasjon med et felles sikkerhetsbelte mellom Kina og Russland. Bare for å nevne noe. I USA er det ifølge Dugin «spesielt viktig å introdusere geopolitisk uorden i intern amerikansk aktivitet", gjennom å gi næring til " alle typer separatisme og etniske, sosiale og rasekonflikter" for å destabilisere. Til sist fremhever boken også betydningen av å spre antiamerikanisme verden over.


Dugin har siden den gang videreutviklet tankegodset bak «Euranismen» i boken «Den fjerde teori» som kom i 2009. Den beskriver en pluralistisk og moralsk verden der tradisjoner, familie og religioner respekteres, uten å bli pådyttet vestens liberale verdier.

Dugins tanker og ideer har fant tidlig sin vei inn i både militære og politiske kretser i Moskva. I løpet av kort tid ble den gjort til obligatorisk pensum for Russlands militærfaglige utdanningsprogram. Noe av forklaringen skyldes nok at Dugin (1962) ble født og oppvokst i en militærfamilie. I 1999 ble det også argumentert for at boken burde tas inn som obligatorisk pensum i den offentlige skolen. Dugin erklærte for øvrig sin støtte til presidenten allerede fra innsettelsen i 2000 og fikk da også flere viktige stillinger i regjeringen. Hans visjon om et «Hellig Russland» deler han også med den russisk- ortodokse kirken og han argumenterer for at en russisk nasjonalisme bør være basert på kultur, snarere enn på statsgrenser, og mener stat og kirke ikke bør være adskilt.


Dugin var dessuten leder ved prestisjetunge Moskvas Statsuniversitet 2009-2014, og hadde i en kort periode rollen som sjefsredaktør i Tsargrad TV (pro-kremlin TV-kanal). Det var i denne tv-kanalen hans datter, Daria, som ble drept i et attentat for kort tid tilbake, jobbet. Dugin var dessuten sentral i opprettelsen av det Eurasiske parti i 2002, og aktiv i utbryterregioner i Russland-Georgia-krigen i 2008 og i 2014 i Ukraina. Putin på sin side, etablerte en "eurasisk union"; mellom Russland og en håndfull tidligere sovjetstater som var mottakelige for tettere bånd med Moskva i 2011. 


I en tale fra 2013 sa han: «Vi ser at mange av de euro-atlantiske landene faktisk snur ryggen til sine røtter, inkludert kristne verdier som den Vestlige sivilisasjon er tuftet på. De forkaster moralske prinsipper og alle tradisjonelle identiteter: nasjonale, kulturelle, religiøse og selv seksuelle. De implementerer politikk som likestiller store familier med homofile/lesbiske partnerskap, tro på Gud med tro på Satan».

Putin har i likhet med Dugin også hatt tette bånd til den russisk-ortodokse kirken. Rykter hevder at Putin ser det som sin spirituelle skjebne å gjenreise kristendommen, med base i Moskva – det tredje Roma. Alt dette er i tråd med Dugins Eurasianisme. På den annen side har Dugin også til tider kritisert Putin for ikke å være tydelig nok mot Ukraina 2014, og ønsker enda mer ytterliggående krefter til makten i Russland.

Dugin har også blitt invitert og holdt forelesninger verden over, både i Iran, men også i Europa og i USA hvor hans tanker finner oppslutning blant høyreekstremistiske miljø og partiledere. Steve Bannon (Trumps sjefsstrateg) og Alexander Dugin omtaler sågar hverandre som «tvillingsjeler». Valget i 2016 av tidligere president Donald Trump ble lovpriset av Dugin. I høst tok Dugin turen til Nederland for å treffe den høyreekstremistiske lederen Thierry Baudet, hvorpå Baudet i et påfølgende intervju omtalte Putins krig i Ukraina som en «stor» og «heroisk» kamp mot «globalistene» og «den dype staten». Dugin har også de senere årene vært invitert til å holde forelesning på Kinas mest innflytelsesrike universitet.

Alt i alt viser dette hvordan ideer og tankegods spres over landegrenser av en myriade av aktører. Ideer og ideologier er derfor langt ifra død slik både Fukuyama (1989) og Bell (1960) i sin tid hevdet, men er derimot essensielle elementer for å forstå den nye verdensorden vi nå lever i. For å høre mer om dette kom på Lytring i Stormen bibliotek onsdag 26. april klokka 19.00.​​​​​

Kronikken stod først på trykk i Avisa Nordland 26.04.23

Kontaktperson