Startet på årsstudium - nå sikter de på master

Studenter ved HHN Mari og Cathrine

Sikter mot master: Cathrine Harsem (21) og Mari Eline Syraksen (23) trives godt med økonomistudiene, og peiler seg nå inn på masterutdanningen i økonomi og administrasjon – også kjent som siviløkonomutdanningen. Foto: Hege Eilertsen/Nord universitet.

Startet på årsstudium - nå sikter de på master
De hoppet rett fra årsstudium til bachelor i økonomi og administrasjon. Nå har de bestemt seg for å ta en full siviløkonomutdanning – med en Master of Science in Business.

– Masteren er et «must», så vi skal gå videre, sier Cathrine Harsem (21) og Mari Eline Syraksen (23). 
 
De to venninnene, som i dag går på henholdsvis 3. og 2. året på Nords bachelorutdanning i økonomi og administrasjon, startet begge ut med et årsstudium i økonomi og administrasjon

Studentene på dette studiet kan, dersom de ønsker å fortsette, gå rett inn på andreåret på bachelorutdanningen i økonomi og administrasjon. Den studieveien valgte både Cathrine og Mari Eline. 
 
– Jeg er veldig fornøyd med det, for jeg vet at dette er en utdanning jeg vil få bruk for, sier Cathrine som opprinnelig kommer fra Lillestrøm. 

– De fleste skal fortsette 

Både hun og Mari Eline, som kommer fra Steigen, er klare på at de etter bachelorutdanningen vil fortsette på masterprogrammet i økonomi og administrasjon (siviløkonomutdanningen/Master of Science in Business). De forteller at de fleste av medstudentene i vennegjengen deres også har planlagt å fortsette studiene på masternivå.  
 
– Jeg føler at det er et klokt valg. Både for å bli ettertraktet på arbeidsmarkedet, og for å ha noen fortrinn. I tillegg synes jeg masterprogrammet ser veldig interessant ut, sier Mari Eline.  

– Jeg tenker også at det er veldig behagelig å kunne studere to år til, når vi først er i gang og har muligheten. Vi har jo mange år foran oss hvor vi skal jobbe, så jeg tror de to ekstra årene blir verdt det. Bare det at man får ekstra kompetansen, og kan spisse seg inn mot fagfelt som man er interessert i, er verdifullt, fortsetter Cathrine.  

Ettersom hun er på sisteåret på bacheloren, er hun den av de to som er nærmest en oppstart på masterutdanningen.  
 
– Jeg og en annen på studiet, som også er fra Lillestrøm, holder på med skriving av bacheloroppgaven nå. Vi jobber med en verdsettelsesanalyse, og ser på en bedrifts finansielle stilling for å vurdere hvordan de ligger an og hvordan markedsverdien deres faktisk er, forteller hun.  

Nyttige fag – og fordypninger 

På masterutdanningen, hvor det er mulig å spesialisere seg innenfor en rekke ulike fagretninger, ønsker Cathrine å velge økonomistyring. 
 
– Jeg snuste litt på finans også, men landet på økonomistyring. Men alle fagene på masterutdanningen er jo noe man vil få bruk for senere, sier hun. 

– Har du noen tanker om veien videre, etter studiene ved Nord?  
 
– Det er fortsatt ganske åpent hva jeg vil gjøre etterpå, men jeg har en tanke om at jeg vil bli igjen her i Bodø en stund etter studiene. Det er ganske mye enklere å få seg jobb her enn i Oslo. Og så kan man jo klatre litt høyere her, enn de man konkurrerer med i Oslo, sier hun.  
 
Mari Eline regner med at hun vil velge samme spesialisering. 

– Jeg har allerede søkt om å bli flyttet over på den femårige og integrerte masteren, så vi går ganske like løp Cathrine og jeg. Jeg er veldig interessert i aquakultur og laksenæringen, så jeg sikter meg litt inn mot det. Jeg har flere i familien som jobber med det, og synes det virker spennende, sier hun.  

Føler seg sett  

Ved siden av studiene ved Handelshøgskolen Nord (HHN) er de to venninnene aktive og engasjerte i Handelshøgskolens studentforening (HHS). Mari Eline er leder for foreningen, og Cathrine er økonomiansvarlig.  

Jeg setter veldig pris på at det er en relativt liten campus.

Mari Eline Syraksen

– Det er fint å studere her. Jeg setter veldig pris på at det er en relativt liten campus. Det gjør at man føler seg sett, både av faglærere og de andre studentene. Man forsvinner liksom ikke i et folkehav, og det betyr mye, sier Mari Eline. 
 
Cathrine er enig:  
 
– Jeg kjenner noen som studerer i Oslo, på større campuser. De forteller at de ikke får like god oppfølging der, så jeg føler at det er godt å være her. Her blir man ganske godt kjent med lærerne  også, og får alltid hjelp. Det er bare å gjøre en avtale eller å sende en melding, så ordner det seg, sier hun. 
 
Lillestrøm-studenten snuser også litt på muligheten for å dra på studentutveksling. 

– Foreleserne våre anbefaler jo det, for å få med seg erfaringer fra det også. Det eneste negative med Bodø er kulden og været om vinteren, så da hadde det passet perfekt å benytte muligheten til å ta ett semester et annet og varmere sted, sier hun. 

Årsstudium
Økonomi og administrasjon

Bodø, Steinkjer

Er du interessert i en grunnleggende innføring i hvordan økonomiske beslutninger fattes? Da er kanskje et årsstudium noe for deg. Studiet tilsvarer første året av Bachelor i økonomi og ledelse og gir deg muligheten til å søke direkte opptak til andre studieår på bachelorprogrammet.

>> Årsstudium i Økonomi og administrasjon

Bachelor
Økonomi og administrasjon

Bodø, Steinkjer

Alle bedrifter og organisasjoner trenger dyktige økonomer og god ledelse, og med denne utdanningen vil fremtidsmulighetene dine være mange. Her kan du også velge i et bredt spekter av fag som du kan spesialisere deg i. Blant annet finans, regnskap, innovasjon og sirkulærøkonomi. 

>> Bachelor i økonomi og administrasjon

Master (2 år)
Siviløkonom

Bodø

Har du en bachelorgrad innen økonomiske og administrative fag? Og ønsker å ta steget fullt ut, og utdanne deg til å bli siviløkonom? Da er dette toårige masterprogrammet i økonomi og administrasjon midt i blinken.

>> Master i økonomi og administrasjon - Siviløkonom

Kontaktperson
Ansattbilde: Martin Olsen
Studieveileder Årsstudium og Bachelor

Martin Olsen