Steinkjer: – En skjult studentbyperle

Fem studenter ute på torg ved kulturhus under blå himmel. Foto

Jubler for Steinkjer som studentby: Fra venstre Ask Totsås Langelo, Glenn Asbjørn Berle Ovedal, Patrick Johansen, Ina-Marie Ovesen og Kristiane Jensen. Foto: Marthe Haugdal/PKOM.

Steinkjer: – En skjult studentbyperle
– Steinkjer har alt vi trenger og mer til, mener Nord-studentene.

Visste du at Steinkjer er på topp 10 over landets beste studentbyer? I alle fall om vi skal tro en rykende fersk kåring gjennomført av Studentum.

Her plasserer de Longyearbyen helt øverst, mens Steinkjer havner på en strålende 8. plass. Kåringen er basert på score for et sett ulike parametere, deriblant faglig kvalitet, ekstrajobb og bolig-alternativer (se faktaboks).

Dronebilde av Steinkjer sentrum og InnoCamp. Foto
På topp ti: Steinkjer havner på åttende plass i Studentum sin nyeste kåring over Norges beste studentbyer. Nord universitet sitt studiested ligger i InnoCamp, hvor de er samlokaliserte med over førti andre virksomheter. Foto: Camerat.

– Burde vært på førsteplass

– Det eneste som er overraskende med at Steinkjer er kåret til Norges 8. beste studentby, er at den ikke kommer enda høyere opp på lista. Den burde vært på førsteplass.

Det mener økonomi-student Patrick Johansen. Opprinnelig er han fra Fredrikstad, men studieårene i Steinkjer har gjort at han vurderer å bli steinkjerbygg på permanent basis.

Nettverket jeg har fått er så verdifullt for meg, og jeg får så mange muligheter her.

Patrick Johansen

– Jeg hadde knapt hørt om Steinkjer før jeg søkte meg hit til årsstudium økonomi. Nå sikter jeg meg inn på en mastergrad her. Det kan godt hende at jeg slår meg til ro i Steinkjer for godt, for så godt trives jeg. Nettverket jeg har fått er så verdifullt for meg, og jeg får så mange muligheter her, forteller 23-åringen.

Fra plankebyen: Patrick Johansen fra Fredrikstad trives så godt at han vurderer å slå rot i Steinkjer. Foto: Marthe Haugdal/PKOM.

Lave boligpriser

Vennene Ina-Marie Ovesen, Ask Totsås Langelo, Glenn Asbjørn Berle Ovedal og Kristiane Jensen trives også godt i byen innerst i Trondheimsfjorden, og de utdyper hvorfor det gode studentliv finnes i Steinkjer.

– Godt studentmiljø hvor alle kjenner alle, mange aktiviteter og foreninger man kan være en del av, tett kontakt med forelesere, samlokalisering med fagmiljø, lave boligpriser, og enkelt å få seg jobb ved siden av studiene, sier Kristiane med bekreftende nikk fra vennegjengen.

Det er lett å få seg jobb her, og med fleksible studietider går det bare godt.

Kristiane Jensen

Hun er opprinnelig fra Sortland og har hele tre jobber ved siden av studiene i husdyrvitenskap.

– Jeg er brukerstyrt personlig assistent (BPA), jobber i sportsbutikk og har en stilling ved Nord. Det er lett å få seg jobb her, og med fleksible studietider går det bare godt, smiler hun.

Stortrives i Steinkjer: Fra venstre Patrick Johansen, Ina-Marie Ovesen, Ask Totsås Langelo, Kristiane Jensen og Glenn Asbjørn Berle Ovedal. Foto: Marthe Haugdal/PKOM.

Lett å få jobb

At det er enkelt å få jobb ved siden av studiene illustreres godt i denne kåringen, hvor parameterne ekstrajobber, lave boligpriser og faglig høy kvalitet kommer tydelig fram. Alt dette kjenner studentene seg godt igjen i.

– Mange av oss jobber ved siden av studiene, og når vi i tillegg har lave boligpriser får vi tak i boliger som øker trivselen. Jeg leier et bolighus ti minutter unna studiestedet sammen med fire venner. Vi har blitt som en liten familie, forteller Ina-Marie, som jobber ved Vinmonopolet. Hun er også leder for fadderstyret.

Jeg leier et bolighus ti minutter unna studiestedet sammen med fire venner. Vi har blitt som en liten familie.

Ina-Marie Ovesen
Tre kvinner som står og prater inne, med PC og sekk. Foto
Akkurat passe stor: Sagka Sundset fra Hattfjelldal stortrives ved Nord universitet i Steinkjer. Foto: Albertine Vestvik.

Sagka Sundset studerer husdyrvitenskap, og jobber i tillegg ved NIBIO. Hun bekrefter at det generelt er lett for studenter å få seg jobb ved siden av studiene i Steinkjer.

– Det er veldig mange studenter som jobber på butikk, men det er også mange muligheter innenfor andre næringer.

Hun peker også på størrelsen på studiestedet som en klar fordel.

– Vi er ikke så mange, så vi kjenner de fleste. Det er veldig positivt. For min del er Steinkjer en passe stor plass, sier Sagka.

Tilgjengelige faglærere

Steinkjer scorer også høyt på faglig kvalitet i undersøkelsen. Ask Totsås Langelo fra Trondheim og Glenn Asbjørn Berle Ovedal fra Sirdal har selv erfaring med at veien mellom forelesere og studenter er kort. De to studerer naturforvaltning.

– Vi kjenner hverandre så godt at det er bare å stikke innom foreleserne på kontoret om vi lurer på noe. Det gjør noe med miljøet og kvaliteten på undervisningen, sier de, og sammenligner oppfølgningen de får fra foreleserne med den oppfølgningen som er vanlig i skoleklasser på videregående skoler.

Mulighetenes by

Her har vi alt: – Vi har alt vi trenger og mer til, og vi har plass til flere, sier Nord-studentene Glenn Asbjørn, Ask, Ina-Marie, Kristiane og Patrick. Foto: Marthe Haugdal/PKOM.

Patrick og Ina-Marie er og har vært aktive i fadderstyrer og studentråd, og mener de her har fått muligheter som de ikke ville fått i de største byene.

Vi får til nesten hva som helst her, fordi folk er så nært og så tilgjengelige for oss studenter.

Patrick Johansen

– Vi blir kjent med ordfører og andre sentrale folk i byen, og vi får et helt utrolig nettverk. De som vil skaffe seg verdifull erfaring fra slikt arbeid, får anledning til det her, rett og slett, sier Patrick.

– Det er også masse andre aktiviteter i gangavstand fra campus. Vi har quiz, bowling, kino, svømmehall, nytt kulturhus, kaféer, konserter, friluftsliv og mange lag og foreninger som gjør morsomme ting sammen. Så er universitet plassert midt i byen. Vi har alt vi trenger og mer til – og vi har plass til flere, lover Ina-Marie.

Fakta om kåringen

Kåringen er gjort av Studentum, som siden 2022 har kåret Norges beste studentby. Parametere for rangeringen er gjort ut ifra undersøkelser de selv har hatt blant sine besøkende på nettsiden, for å finne ut hva som var viktig i valg av studentby. Datainnsamlingen er gjort fra SHoT undersøkelsen, ssb.no, dbh.hkdir,no og finn.no

For mer info:

Norges beste studentby 2024 (studentum.no)

Kontaktperson