Studentenes matkonsept for eldre og syke vekker oppsikt

Mannlig og kvinnelig student i hvite dresser ved siden av frukt og grønt
Studentenes matkonsept for eldre og syke vekker oppsikt
Mange eldre og pasienter med spisevansker sliter med å få i seg nok næringsrik mat. Nå har et knippe studenter ved Nord universitet utviklet et produkt som kan gjøre dette langt enklere.

Det er fargerikt og flytende. Det er fristende og smakfullt, og det er sunt og godt. Den ferskpressede juicen er tappet på små lekre flasker, og navnet i seg selv er kort og spennende: Spiré.

– Spiré er en næringsrik juice-shot, presset og laget av såkalte mikrospirer, forteller en stolt Jørgen Hopaneng.

Hva mikrospirer er skal vi komme tilbake til.

Gul juice som helles fra flaske i kopp
Fargerik og næringsrik: Spiré er en næringsrik juice-shot, presset og laget av såkalte mikrospirer. Produktet er utviklet av Nord-studenter i samarbeid med selskapet Grønt fra laks AS. Foto: Jørgen Hopaneng

For brukere og pasienter med spisevansker på helseinstitusjoner

Går det som Jørgen håper på, kan Spiré bidra til løsningen på en av dagens store utfordringer blant eldre og pasienter med spisevansker: å få i seg nok ernæringsrik mat.

Med seg på laget har Jørgen sine medstudenter Sarah Brustad, Marthe Skjerpeng Benonisen og Tatdao Kaeosrila. I samarbeid med selskapet Grønt fra laks AS har de den siste tiden jobbet intensivt med sin forretningsidé innenfor helse og eldreomsorg.

De fire er masterstudenter i Entreprenørskap og forretningsutvikling ved Nord universitet, og har i høst lagt hodene i bløt med utgangspunkt i følgende problemstilling: "Hvordan kan man forbedre ernæring hos eldre og pasienter med spisevansker?".

– Vi valgte tidlig å rette oppmerksomheten mot kritiske aspekter av eldreomsorg og helseinstitusjoner. Spesielt har vi hatt fokus på innlagte brukere med spisevansker på helseinstitusjoner som målgruppe, sier Jørgen Hopaneng.

Ansatte med knapphet på tid og ressurser

Gjennom dialog og samarbeid med Jorunn Nilsen, fagsykepleier og ansatt ved Helsetunet sykehjem i Fauske, har studentene diskutert og fått innsikt i reelle utfordringer i helsevesenet i dag. Nilsen har delt av sine erfaringer knyttet til, og bekymringer rundt, behovet for å sikre eldre og underernærte brukere og pasienter individ-tilpassede måltider, med nok og riktig næringsinnhold.

– Middager som blir servert på Helsetunet sykehjem blir bestilt og levert fra eksterne storkjøkken. Andre måltider som frokost, lunsj, kveldsmat og mellommåltider preppes og tilberedes av ansatte på huset.

– Dette er vanlig og gjeldende for flere helseinstitusjoner i landet. Ofte vil de ansatte kunne stå overfor begrensede ressurser knyttet til selve matlagingen og måltids-situasjonene, sier Sarah Brustad.

Å sørge for at hvert eneste måltid oppfyller nødvendige næringskrav, forteller Brustad at hun selv, gjennom tidligere erfaring fra arbeidslivet på helseinstitusjon, vet kan være både tidkrevende og stressende i ellers godt travle arbeidsdager.

Studentene har altså allerede tatt sine første skritt mot å bringe en nyskapende løsning til live. 

«Spiré» bygger på en base av ferskpresset juice av mikrospirer, og er et praktisk og næringsrikt alternativ for eldre og pasienter med spisevansker. Du kan rett og slett spise mindre - og få i deg mer.

Sarah Brustad, masterstudent på Entreprenørskap og forretningsutvikling

Porsjonsflasker egnet som mellommåltid

Porsjonsflaske med rød juice
Sunt og godt: Spiré kommer i lekre porsjonsflasker og egner seg bra som mellommåltid. Foto: Jørgen Hopaneng

Ifølge spirekassen.nu er mikrospirer grønnsaker i miniformat, der smaken er mye mer intens enn i fullvoksne grønnsaker. Å dyrke sine egne mikrospirer er både klimavennlig og bærekraftig, ettersom det ikke krever ressurser verken til produksjon, transport eller emballasje. Spirene er dessuten fylt med vitaminer, fibre, mineraler, antioksidanter, aminosyrer og proteiner.

– Mikrospirer er kjent for å inneholde en høyere konsentrasjon av næringsstoffer enn fullvoksne grønnsaker, og kan derfor være en verdifull kilde til essensielle næringsstoffer, sier Marthe Skjerpeng Benonisen.

Produktet studentene har utviklet blir levert i små porsjonsflasker og kan serveres som enkle mellommåltid eller som supplement til andre inntatte måltider.

– Dette flytende kosttilskuddet er spesielt egnet for personer med ulike utfordringer knyttet til spiseproblematikk og ernæring. Det kan være forsnevringer eller trange partier i spiserøret, tyggeproblemer, munn- og svelgsår eller lite matlyst. Med andre ord, problemstillinger en gjerne finner igjen i eldreomsorgen og på andre helseinstitusjoner, sier Brustad.

Et bærekraftig produkt

Frukt og grønt
Bærekraftig: Mikrospirene i Spiré er hentet fra frukt og grønnsaker dyrket i vertikale lag, Foto: Marthe Skjerpeng Benonisen

Studentene forteller at Spiré-konseptet også har en annen bærekraftig dimensjon. Gjennom å bruke matsvinn bidrar de til å redusere klimaavtrykket.

Ideén om Spiré-shot stammer fra selskapet Grønt fra laks, som er en såkalt vertikalprodusent av salat urter og spirer.

Vertikalt landbruk er en landbruksteknikk der dyrking av planter foregår i vertikale lag. Produksjonen foregår innendørs, er svært bærekraftig og en forholdsvis ny måte å dyrke grønt på som utfordrer det tradisjonelle landbruket vi kjenner i dag.

– Spirene blir dyrket i et hydroponisk anlegg. Det betyr at du i stedet for å benytte jord, bruker vann og næring som blir tilført plantene. Det gjør at produktet er veldig bærekraftig. Vi ser derfor store muligheter for å ta denne ideen videre, sier Brustad.

I tillegg har det potensiale til å på sikt skape arbeidsplasser i regionen.

– Gjennom vår masterutdanning i Entreprenørskap og forretningsutvikling gir vi studentene mulighet til å bruke sin kunnskap og sine idéer til å løse reelle problemer og utvikle bærekraftige forretningsløsninger. Det er dette Spiré-konseptet et godt eksempel på, sier førsteamanuensis Iselin Kristine Mauseth Steira ved Handelshøgskolen.

Mann og kvinne i hvite frakker ved bord med frukt og grønt
Innovative studenter: Jørgen Hopaneng og Sarah Brustad har stor tro på sitt nye produkt. Foto: Marthe Skjerpeng Benonisen

Kontaktinformasjon

Les mer om masterutdanningen i Entreprenørskap og forretningsutvikling.