Sykepleier Martine hyller studentmiljøet på Helgeland

Kvinnelig sykepleier i hvit uniform sitter på trebenk ute foran murbygning
Sykepleier Martine hyller studentmiljøet på Helgeland
POV: Du er ferdig på videregående og tror at studentlivet i en storby er bra. Men så viser det seg å være enda mer amazing i en mindre by.

Med en bachelor innen økonomistudier hadde Martine allerede levd den myteomtalte studentdrømmen i pulserende Trondheim.

Da den ferske økonomen flyttet tilbake til hjembyen Mo i Rana, gjorde tilfeldigheter at hun endte opp med en helt ny utdannelse og yrkesvei – og en tilværelse hun aldri kunne forestilt seg:

– Studentmiljøet på Campus Helgeland er helt fantastisk unikt, sier hun.

*POV: Point of view

Dame kledd i sykepleieruniform, sittende i en trapp inne i murbygg
Meant to be: Martine Dahle Storfjord er tidligere sykepleierstudent ved Campus Helgeland i Mo i Rana. Hun ble uteksaminert i 2021 fra Nord universitet. Foto: Lene Loe

Vi treffer en blid jente i slutten av 20-årene i foajeen på Helgelandssykehuset. Hun er kledd i hvitt fra topp til tå, slik bare en sykepleier er antrukket.

Det tar ikke lang tid før jenta får øye på journalisten, og ansiktet åpner seg i et eneste varmt smil idet hun rekker frem hånda for å hilse. Allerede da er det lett å se og forstå at sykepleieryrket er meant to be for Martine.

Fulgte strømmen på videregående skole

– Når man bor på en liten plass, er det nesten litt standard at man flytter til en storby for å studere. Veldig mange på Helgeland har allerede på videregående bestemt seg for å flytte til Trondheim. Det til tross for at de ikke har peiling på hvilken studieretning de skal velge, forteller sykepleier Martine Dahle Storfjord.

Martine, som opprinnelig kommer fra Mo i Rana og ble ferdig utdannet sykepleier i 2021, hadde samme oppfatning da hun selv gikk på videregående skole. Hun valgte først by, før hun landet på økonomistudier, som på den tiden var relativt populært og et safe valg.

På universitetet troppet hun opp på forelesninger sammen med resten av klassekameratene i et kull på over 300 studenter. Forholdene hun etter hvert skulle møte på sykepleierutdanningen ved Nord universitet i Mo i Rana, er noe mindre. Men det skal vi komme tilbake til.

Jobbsøking og sommerjobb som ga mersmak

Med bachelor i boks og ny økonom-tittel i bagasjen, flyttet Martine tilbake til hjembyen Mo i Rana for å starte med jobbsøkingsprosessen.

Hun fikk seg en midlertidig jobb i helsevesenet gjennom sommeren, samtidig som hun forfattet jobbsøknader på høygir fra jenterommet.

– Det er egentlig her den artige historien starter, forteller Martine og begynner å humre av sin egen karrierevei.

– Gjennom sommerjobben kom jeg i kontakt med en sykepleier som var utrolig dyktig, og jeg fikk plutselig opp øynene for jobben de gjorde, forteller Martine.

Hun var da ansatt i miljøterapien i kommunen, hvor oppgaven hennes var å tilrettelegge hverdagen for funksjonshemmede brukere.

– Jeg likte veldig godt måten sykepleieren jobbet med mennesker på. Etter å ha fått veiledning startet jeg å kjenne på en mestringsfølelse som jeg ikke hadde kjent på før. Jeg har aldri trodd jeg var en person som kunne jobbe med mennesker, men så føltes det plutselig veldig riktig, forteller Martine smilende.

Jeg elsket virkelig å være sykepleierstudent der.

Martine Dahle Storfjord
Smilende kvinnelig sykepleier sitter på trebenk utenfor murbygg
Stortrives som sykepleier: Martine Dahle Storfjord jobber til daglig ved kirurgisk avdeling på Helgelandssykehuset i Mo i Rana. Foto: Lene Loe

Utrolig positivt med mindre klasser

Martine tok sats og søkte på sykepleierutdanningen ved Nord universitet på Campus Helgeland i Mo i Rana. Og det gikk! Ironisk nok mens hun var nyutdannet og på jakt etter fast jobb i et helt annet yrke.

Før Martine visste ordet av det satt hun nok en gang på skolebenken med nye klassekamerater i en ny studentby, som attpåtil var hennes hjemby. Og denne gangen føltes alt komplett.

– Jeg elsket virkelig å være sykepleierstudent der, forteller Martine med et eneste stort glis.

– Å gå fra å være 360 studenter i ett stort auditorium til å være ca. 70 studenter, var utrolig positivt for min del. Det gjør noe med både dynamikken og kontakten mellom studentene og foreleserne, forteller Martine og utdyper;

– Den gangen var jeg bare én av veldig mange. Men på sykepleierutdanningen på Campus Helgeland føler du at du virkelig blir sett, forteller hun.

Hun hyller kunnskapsrike forelesere for kvaliteten og nivået på undervisningen, og forklarer hvorfor den er så god som den er.

– Det som er så kult er at de fleste av foreleserne våre også jobber i akuttmottak og på intensivavdelingen på Helgelandssykehuset. Du merker at de er utrolig dyktig i undervisningen, nettopp fordi de praktiserer det de underviser, sier Martine.

Roser studentlivet på Helgeland opp i skyene

– Studentene blir veldig knyttet til hverandre. Spesielt på tvers av trinnene, slik at man blir kjent med dem som studerer året under og over deg.

Martine trekker spesielt frem Studentorganisasjonen Helgeland. De var særdeles aktiv gjennom hele studietiden med å samle studentene til ulike sosiale happenings som for eksempel studentfester, filmkvelder og fjellturer.

– Jeg har så sykt mange venner etter studietiden på Nord universitet, nettopp fordi jeg valgte et mindre studiested, forteller Martine med stjerner i øynene når hun mimrer tilbake.

Ung dame sett bakfra, ligger på en fjelltopp med armene ut, utsikt over hav og holmer
Helgelandsidyll på Rødøyløva: Martine og studievennene brukte den siste sommeren før de ble uteksaminert til å utforske alle kriker og kroker rundt på Helgeland. Turen til Rødøyløva minnes Martine som den mest spektakulære! Foto: Martine Dahle Storfjord

– Jeg har så sykt mange venner etter studietiden på Nord universitet, nettopp fordi jeg valgte et mindre studiested

Martine Dahle Storfjord, tidligere sykepleierstudent ved Nord

Flest medstudenter fra Øst- og Vestlandet

Etter at Martine kom tilbake til Mo i Rana, har hun fått øynene opp for byen på en helt annen måte.

– Mo i Rana har så sykt mye å tilby, og det skjer så mye i byen her.

Ettersom de fleste i kullet til Martine var fra andre deler av landet, fungerte hun og studievennene fra Mo i Rana nærmest som guider i regionen. Helgeland er et yndet turmål for toppturer på sommerhalvåret og randonee på vinteren.

– Den siste sommeren før vi ble ferdig utdannet, gjorde vi alt. Vi reise rundt omkring på Helgeland og gikk den kjente fjellkjeden De syv søstre. Vi var på Rabothytta og besteg Rødøyløva, som har den mest spektakulære utsikten over Helgeland du kan tenke deg, forteller Martine ivrig.

Samtidig som hun snakker gestikulerer hun med begge hender for å vise hvor stor fjellheimen i Helgeland er.

– Jeg anbefaler absolutt alle å komme til en mindre plass, og kan ikke få sagt det nok; studentmiljøet på Campus Helgeland er helt amazing!

Vinterkledd person står på snødekt fjell med armene opp i lufta, vendt mot sola. Blå himmel og utsikt over flere fjelltopper i bakgrunnen.
Randolykke: En av favorittaktivitetene etter forelesning var å bestige nye topper på randonee ski sammen med studievennene. Her fra Hellerfjellet i Rana kommune. Foto: Martine Dahle Storfjord.