– Takk, bestemor!

Renan de Jesus Ferreira
– Takk, bestemor!
Brasilianske Renan trives så godt i Bodø at han ønsker å ta master på Handelshøgskolen. Den muligheten får han fordi bestemor for lenge siden tok et klokt valg.

Vi treffer Renan de Jesus Ferreira på en av de første høstdagene med minusgrader i Bodø. Utvekslingsstudenten fra Brasil hutrer litt.

– Jeg har hørt at alle bruker ull, men har ikke begynt med det enda, sier han smilende. Litt smånervøs for hva den omtalte mørketida vil handle om. Hvor mørkt blir det egentlig, og hvor lenge vil det vare?

– Og skal du kle på deg mye for å gå til skolen, blir det jo fryktelig varmt inne, undrer han, og får en aldri så liten leksjon om overtrekksklær.

– Smart! Problem løst!

Renan har nemlig tenkt å bli i Bodø, så dette må han lære seg.

Advokat i hjemlandet

Som student fra et land i Sør-Amerika er det ikke innlysende at studier i Norge er en økonomisk mulighet. Studenter fra land utenfor EU må fra i år betale opptil flere hundre tusen i studentavgift, et politisk vedtak som har vært omstridt. Men for Renan fantes en utvei:

– Jeg er nemlig så heldig at jeg har dobbelt statsborgerskap. Min bestemor utvandret fra Luxembourg, og beholdt sitt statsborgerskap. Dermed fikk også min mor dobbelt statsborgerskap, en mulighet som gikk videre til meg, forteller utvekslingsstudenten, som egentlig kom til Bodø for å være her bare ett semester.

Han har hele familien sin i en middels stor by i hjemlandet, der han inntil nylig jobbet som advokat samtidig som han studerte til master innen «Intellectical property and innovation» ved Federal Institue of Rio Grande do Sul Federal.

Kjempet for utvekslingsstipend

– Jeg var ansatt i et firma som heiet på videreutdanning, og la til rette for det. Men den store interessen var ikke til stede – ikke før nå, forteller Renan, som virkelig måtte argumentere godt for å stikke av med utvekslingsstipendet som gjennom en Erasmus+ Global mobility-avtale muliggjorde å ta et semester ved et universitet i Europa.

– Denne gangen var det nemlig bare én student som fikk dra, og det ble meg, sier Renan, som både måtte dokumentere tilfredsstillende nivå i engelsk, og skrive et «letter of intent» - et motivasjonsbrev som ble utslagsgivende.

Renan de Jesus Ferreira

Innovativ tankegang

Gjennom hele studieløpet har innovasjon i en eller annen form vært en rød tråd, og han har alltid  hatt en stor interesse for innovasjonsrelaterte problemstillinger. Som advokat jobbet han med konkurranselovgivning, åndsverk, copywrite og trademarks. Alt med en innovativ tilnærming.

– Da jeg reiste til Norge, valgte jeg å si opp jobben. Jeg ville starte med helt blanke ark, uten å ha hodet mitt et annet sted, sier han.

Mye sosial læring

Etter de første ukene som student ved Global Management var saken klar: Renan ønsket å bli heltidsstudent ved Handelshøgskolen Nord. Han liker rett og slett alt!

– Motivasjonen blant studentene er en helt annen enn det jeg var vant til. Jeg har kjent på inspirasjon fra dag én. Foredragsholderne er vennlige og interesserte, og gir virkelig en følelse av at de ønsker at du skal lykkes. Jeg opplever også et høyere nivå på samarbeid mellom studentene, alle er engasjerte og bidrar på gruppene. Jeg vil si at nivået på sosial læring er mye høyere, sier Renan.

For å komme inn i studentmiljøet, har han engasjert seg i frivillig arbeid for en studentorganisasjon, noe han opplever som både nyttig og meningsfullt.

– Nå ser jeg fram til å fortsette studentlivet i Bodø. Og hvem vet, kanskje familien kommer etter? Om ikke til Bodø, så kanskje til et annet land i Europa, avslutter Renan.

Global ledelse, samlingsbasert master

Studiepoeng: 120
Studiested: Bodø
Språk: Engelsk
Opptakskrav:  Les mer om opptakskrav på studieprogramsiden.

Les mer om studiet her

Kontaktperson