Handelshøgskolen vil spleise bedrifter med masterstudenter

Elnar Remi Holmen (administrerende direktør i BRUS) og June Borge Doornich
Handelshøgskolen vil spleise bedrifter med masterstudenter
Fraflytting og mangel på arbeidskraft er en betydelig utfordring for næringslivet i nord.  Handelshøgskolens internship-program kan bidra til å snu utviklingen, og bli en vinn-vinn-situasjon både for studenter og bedrifter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Gjennom internship-programmet får bedrifter nå mulighet til å i en periode ha studenter som en del av arbeidsstyrken.  

– HHNs  internship-program er et tilbud som virkelig treffer spikeren på hodet. Her får bedrifter og selskaper i nord en fantastisk god mulighet til å knytte kontakt med svært kompetente studenter, sier Elnar Remi Holmen som er administrerende direktør i Bodøregionens utviklingsselskap (BRUS).  ​

Siden 2021 har han vært med i styringsgruppen som har jobbet med å etablere det helt nye tilbudet, som nå går ut både til bedrifter, offentlige aktører - og masterstudenter ved HHN.  

– Stort behov for kompetansen  

–  Næringslivet i nord har enorm etterspørsel etter kompetanse, og ved Handelshøgskolen tilbys en type utdanning og arbeidskraft som det i regionen vår er et stort behov for. Bare det å få innpass hos disse studentene, i en tidlig rekrutteringsfase, vil være av stor betydning for bedrifter ute i næringslivet, sier BRUS-direktøren.  

 Programmet er lagt opp slik at det skal matche bedrifter med masterstudenter som innehar den typen kompetanse som vertsbedriften trenger.   

 Gjennom programmet får studenter mulighet til å få verdifull praksis​ og arbeidserfaring, og til å stifte bekjentskap med nye og potensielt fremtidige arbeidsgivere. 

Bedriftene, på sin side, får gjennom ordningen mulighet til å knytte til seg studenter som allerede er godt i gang med studieløpet, og som innehar spesialisert kompetanse innenfor fagområdene økonomi, ledelse og forretningsutvikling.   

– Dette programmet gir studentene verdifull læring og bedriftene god kompetanse - kort og godt en vinn-vinn, både for studentene våre og for næringslivet, sier HHN-dekan Gry Agnete Alsos.  

 En rekke selskaper og bedrifter har meldt interesse for å ha studenter fra HHN på internship.  

Studentene som skal «matches» med bedrifter kommer fra studieprogrammene: 

– De er veldig motiverte for å jobbe ute i bedriftene som en del av masterutdanningen, sier June Borge Doornich som er prodekan for utdanning ved HHN.   

Ute hos vertsbedriftene kan studentene enten jobbe med utvalgte prosjekter, eller de kan inngå som en ordinær del av arbeidsstaben.  

– Studenter som ønsker det kan også, i samråd med HHN og vertsbedriften, velge å koble internship-oppholdet opp mot arbeidet med masteroppgaven sin. Det kan også være verdt å merke seg, for selskaper eller bedrifter som har et ønske om at en masterstudent skal forske eller se nærmere på spesifikke problemstillinger, sier Doornich.  ​

– Tilbud til hele landsdelen  

HHN har i en årrekke hatt et nært samarbeid med næringsliv både i og utenfor Nord-Norge. På flere av studieprogrammene inngår praksisutplassering allerede som en fast del av studieløpet. Gjennom det nye internship-programmet ønsker HHN å styrke samarbeidet med næringslivet ytterligere.   

– For oss som handelshøgskole er det svært viktig at studentene våre skal få mulighet til å anvende de teoretiske kunnskapene og de metodiske ferdighetene som de har tilegnet seg gjennom studietiden hos oss. 

– Læringen og erfaringene som de får ute i praksis er også med på å styrke studieprogrammenes relevans ute i arbeidslivet. Gjennom dette nye internship-programmet håper vi enda flere bedrifter skal få erfare hvor nyttig og verdifullt det er å knytte kontakt med studentene våre, føyer prodekanen til.  

Ordningen er lagt opp slik at studentene over en fire måneder lang periode skal jobbe to arbeidsdager i uken ute i bedrift. For å klargjøre hvilke krav og forventninger som stiller seg både til studentene og arbeidsgiverne, har HHN utarbeidet en håndbok som er ment som en veiledning for begge parter.   

Prosjektleder Andreas Nordvik regner med stor pågang av bedrifter som vil være med:  

– Slik vi ser det er det bare fordeler, både for bedriftene og studentene, med å være med på dette. Vi har mange dyktige masterstudenter, som kan komme inn i bedriftene både med et friskt blikk og nye ideer. Og ettersom masterstudentene våre både er på studiestedene våre i Bodø, Mo i Rana og i Steinkjer, er det her gode muligheter for næringslivet i hele dette geografiske området å melde seg på, sier Nordvik.  

​– Nå til å begynne med ser vi for oss å knytte kontakt med et tyvetall bedrifter og studenter, men blir pågangen stor håper vi på sikt å kunne utvide tilbudet, sier prodekan June Borge Doornich.  

Om prosjektet

​​Internship-prosjektet er delvis finansiert gjennom DA-midler, fra Nordland fylkeskommune (DA = differnsiert arbeidsgiveravgift).

Med i styringsgruppen som har jobbet med prosjektet siden i fjor, er også:

  • ​Merete Nordheim, administrerende direktør i Bodø Næringsforum
  • Sunniva Greger, rådgiver i Kunnskapsparken Bodø AS
  • Daniel Villmones, HHS - Handelshøgskolens Studentforening Nord​
Kontaktperson