Samhold og høy faglig kvalitet på studiested Steinkjer

Portrettbilde av ung kvinne og ung mann, smilende og kledd i T-skjorter med Felleskjøpet-logo.
Samhold og høy faglig kvalitet på studiested Steinkjer
Henning Røyneberg og Vilde Bilstad er to rogalendinger som dro til Trøndelag for å studere husdyrvitenskap. Det har de aldri angret på.

– Det er de tre beste årene jeg har hatt, sier Vilde med et stort smil.

Henning er enig. – Jeg er veldig glad for at jeg valgte Steinkjer, sier han.

Begge jobber nå i Felleskjøpet Rogaland Agder, inntil nylig i samme type stilling som salgskonsulent storfe. Det innebærer rådgivning for foring av storfe og salg av kraftfôr.

Vilde har nettopp gått over i et vikariat som fagleder svin, der hun skal ha et fagansvar knyttet til fôring av og utvikling av kraftfôr og tilskuddsprodukter til gris.

Vilde Bilstad (25)

Vilde bor nå på nabogården til hjemgården i Orre, og er fortsatt aktivt med i driften der, med svin og grønnsaksproduksjon.

Henning Røyneberg (28)

Henning bor på gård Sola der han driver med korn og potet ved siden av jobben i Felleskjøpet.

Hvorfor falt valget på husdyrvitenskap og Nord universitet?

– Jeg har alltid vært interessert i landbruk og husdyr. Etter å ha gått landbruk på videregående skole var det naturlig å søke videre landbruksutdanning, forteller Henning. – Husdyrvitenskap ville gi meg mulighet til å få en jobb innenfor det jeg trives best med.

Hennings opprinnelige plan var imidlertid å gå på NMBU på Ås, men det krevde at han måtte ta et forstudium for å møte opptakskravet.

– Jeg hadde Nord på andreplass, og da jeg fikk tilbud der valgte jeg å takke ja til det. Det har jeg aldri angret på, sier han ettertrykkelig.

Vilde hadde ikke like klare planer for landbruksutdanning da hun var yngre. Hun gikk på studiespesialisering med fordypning i samfunn og politikk på videregående, og planla egentlig mer utdanning i den retningen. Etter videregående ble det imidlertid litt pause fra skole. Først satt hun i sentralstyret for Elevorganisasjonen, siden var hun i Forsvaret og til slutt jobbet hun fulltid hjemme på gården.

Det var tiden på gården som gjorde at studievalget ble husdyrfag.

– Jeg trives så godt med dyr, og det var veldig kjekt å jobbe fullt med gårdsdrift, sier Vilde.

– Så da bestemte jeg meg for å søke høyere utdanning i faget. Jeg kjente Henning fra før, og han skrøt så veldig av Steinkjer og utdanningen. Det ble til at jeg fulgte i hans fotspor, noe jeg er veldig glad for!

Valgte husdyrfag: Vilde Bilstad (25) valgte utdanning etter det hun trivdes best med - gårdsdrift og dyr. Foto: Anne Linn Olsen

Samholdet og folket var det beste

– Jeg havnet i en veldig fin klasse, forteller Vilde. Mange var tilreisende og dro ikke hjem så ofte, så vi hadde det kjempesosialt og var mye sammen, sier hun.

– Det var rikelig med studentaktiviteter med for eksempel idrett og spillekvelder. Som gårdsinteresserte studenter ble det jo også flere gårdsbesøk vi dro på sammen.

– Til tross for at studiene ble sterkt påvirket av koronarestriksjoner etter 2020, hadde vi fordelen av å være en relativt liten klasse. Det ga fleksibilitet til å møtes fysisk, forteller Vilde. Det var også mye dialog på tvers av ulike trinn, og vi kunne spille på hverandre, diskutere og dele erfaringer med studenter både over og under oss.

– Og så er jo Steinkjer en helt genial plass, med både fjord og fjell, så det var gode muligheter for å komme seg ut i naturen. Og det er så mange trivelige folk der, skryter Vilde.

Et lite studiested blir en stor fordel

Henning kjenner seg igjen i Vildes beskrivelser.

– Steinkjer er ikke så stort studiested, og det gjør at du kommer tettere på dem du studerer sammen med, men også øvrige studenter på andre retninger, forteller han.

– Det er en god del sosiale aktiviteter, for eksempel gjennom studentforeningene. Foreningen på husdyrvitenskap «Collegium animalis» arrangerte studieturer, utflukter og aktiviteter. Vi dro på flere gårdsbesøk, tur til Sverige, hadde julebord og andre treff. Det var veldig kjekt, sier Henning.

– Kontakten med faglærerne var enklere enn det kanskje blir på store studier, sier han. – Det var aldri noe problem å stikke innom et kontor om det var noe du lurte på. Det satte vi veldig pris på.

– Du er ikke bare en blant mange. Foreleser ser deg og har tid til deg, bekrefter Vilde.

Henning fikk også sansen for Steinkjer som by, med korte avstander i sentrum, alt en trenger av butikker og servicetilbud, og enkel transport med tog nordover og sørover.

– Skal man hjem en helg så går det veldig fint å komme seg for eksempel til Trondheim lufthavn, sier Henning.

Fornøyd med jobbmulighetene: Henning Røyneberg (28) opplevde at han var attraktiv på jobbmarkedet etter studiene i husdyrfag. Foto: Halvard Bøe

Du er ikke bare en blant mange. Foreleser ser deg og har tid til deg

Vilde Bilstad, tidligere student på bachelor i husdyrvitenskap

Høy faglig kvalitet

Begge er svært fornøyd med innholdet i studieprogrammet, ikke minst på grunn av de gode mulighetene for praktisk undervisning. Universitetet har et godt samarbeid med Mære landbruksskole, som er en videregående skole med naturbruk. Mye praktisk undervisning foregikk der, og det var også samarbeid med lokale bønder.

– Denne kombinasjonen av teori og praksis vi fikk har jeg stor nytte av i jobben min nå, sier Vilde. – Faglærerne på studiet er utrolig flinke og den faglige styrken på fakultetet er unik. I tillegg ble det ofte hentet inn gjesteforelesere fra for eksempel Norsk landbruksrådgivning, Tine rådgivning og andre relevante organisasjoner.

InnoCamp skapte nye muligheter på tvers

Vilde fikk oppleve synergieffektene med InnoCamp, der mange sentrale organisasjoner har kontorer på samme sted som studentene holder til.

– Var det noe vi lurte på, kunne vi oppsøke for eksempel Innovasjon Norge eller Bondelaget og spørre direkte. Det er så mye kompetanse samlet på ett sted, og det gir så bra miljø og flotte ringvirkninger. For eksempel tilbys det internships i organisasjoner der. Vi som studenter ble også verdsatt som en ressurs, og det var veldig fint å kjenne på, sier Vilde.

Skilt med "InnoCamp" og Nord-logo, tatt nedenfra
InnoCamp: På InnoCamp i Steinkjer er Nord universitet samlokalisert med mange bedrifter og organisasjoner innenfor landbruk, forskning, utvikling og kreativitet.

Veien til jobb

Både Vilde og Henning var innom tanken på å fortsette med en mastergrad etterpå. Men så kom arbeidsgiveren selv dem i forkjøpet med jobbtilbud. Begge ble kontaktet av Felleskjøpet Rogaland Agder, og plutselig sto de med kontrakt i hendene lenge før de hadde skrevet bacheloroppgave.

En nabo som var kunde av Felleskjøpet, tipset dem om at Henning snart var ferdig utdannet. Det endte med at Henning ble innkalt til flere intervju, før han ble tilbudt jobben han har nå.

– Jeg var «svinheldige». Jeg kunne ikke tenkt meg noe bedre, forteller han.

Vilde fikk tilbud fra Felleskjøpet i januar 2022.

– Da kjente jeg at jeg var klar for å tjene mine egne penger, og det var veldig deilig å slippe å tenke på jobbsøking mens jeg skrev oppgave. Nå hadde jeg en plan, smiler Vilde.

Studiet hadde stor relevans for jobben

Begge opplever at studiet har vært midt i blinken for det de nå møter i arbeidslivet.

– Både praksisen og teorien fra studiet har vist seg å være gull verdt, sier Henning.

– Jeg kjenner ofte at jeg kan feste praksisen i jobben på teoretisk kunnskap fra Nord. Nesten hver dag dukker det opp problemstillinger som jeg kan relatere til det vi har lært. Et eksempel er driftsanalyse. Å ha både praktisk kunnskap og økonomisk forståelse er verdifullt der, sier Vilde.

Portrettbilde av ung kvinne og ung mann, smilende og kledd i T-skjorter med Felleskjøpet-logo.
Alumner fra Nord universitet: Vilde Bilstad og Henning Røyneberg har begge tatt bachelor i husdyrvitenskap ved Nord universitet, og jobber nå hos Felleskjøpet Rogaland Agder. Foto: Anne Linn Olsen

Flere jobbmuligheter

Også deres medstudenter har kommet seg fort ut i relevante jobber, blant annet i Landbruksdirektoratet, avlsorganisasjoner og skoler. Og selv om studiet har fokus på produksjonsdyr, egner det seg også godt om du er mer interessert i kjæledyr og hobbydyr. Dette er tema man også får godt innblikk i.

– Husdyrvitenskap åpner mange dører, det er masse muligheter, for eksempel innen landbruksøkonomi, plantekultur, avl, genetikk, foring og mye mer, sier Vilde.

– Jeg vet også om studenter som nå driver for eksempel hundepensjonat eller dyrebutikker. – Og det er ikke minst et veldig bra utgangspunkt om du skal drive din egen gård, legger Henning til.

– Velg Steinkjer!

Det er altså ingen tvil: disse to anbefaler Nord universitet, Steinkjer og husdyrvitenskap på det varmeste.

– Har du litt interesse for dyr og landbruk er dette perfekt. Og miljøet rundt studiet vil gi deg masse ny inspirasjon og læring, ikke bare innenfor landbruksfaget. Steinkjer er en kjempebra studentby, det er lite og kompakt, men samtidig får du alt, sier Vilde.

De vil heller ikke nøle med å anbefale studiet til folk uten mer praktisk landbruksbakgrunn.

– Du får en så god og grundig innføring at det ikke er noe problem, sier Vilde. – Dessuten er det masse å lære av medstudenter også.