Elsker variasjonen mellom trening og teori

Studenter

Sarah Elisabeth Koksvik (20, foran i midten) fra Tingvoll liker kombinasjonen mellom praktiske idretter og teori. Her er hun og medstudentene på bachelor idrettsvitenskap og årsstudium i idrett i gang med volleyball. Alle studentene blir godt kjent med hverandre under studiet.

Elsker variasjonen mellom trening og teori
Gjennom idrettstudiene får de både trene selv og lære om trening og anatomi. – Vi blir sett og vil blir godt kjent!

Smilene sitter løst og studentene er ivrig etter å komme i gang med aktiviteter. Volleyball og karate står på timeplanen denne dagen.

– Vi starter med å varme opp og være i bevegelse, slik at vi unngår skader. Det er forbudt å stå i ro, sier lærer Ivar Moa.

Studentene er ikke vanskelige å be. Timene med praktiske idretter hver uke er et høydepunkt for mange.

– Dette er det jeg liker aller best med studiet, smiler Annika Hansen Nystad (21) fra Brønnøysund.

ARTIG OG LÆRERIKT: Annika Hansen Nystad (21) fra Brønnøysund (t.v.) liker timene med praktiske idretter aller best. Godt samhold og god trening er rett og slett en bra kombinasjon!

Ekstremt godt samhold

Studentene på bachelor idrettsvitenskap har seks timer i uka med praktiske idretter som volleyball, håndball, fotball og karate, orientering og svømming. I tillegg kommer noen kurs i løpet av året. Det er også ti timer i uka med teori.

Studentene som går første år av bachelor idrettsvitenskap er sammen med studentene som tar årsstudium idrett.

– Jeg liker variasjonen godt. Det er både teoretisk og praktisk. Jeg vil lære mest mulig om idrett og bli godt trent, sier Erik Håland (20) fra Bodø. Han tar årsstudium idrett.

Jesper Nevland er enig. Han tar bachelor idrettsvitenskap, og ønsker å jobbe med idrett i fremtiden.

– Miljøet her er veldig bra. Det er mange engasjerte folk, liten klasse og det er mye tid til oppfølging av hver enkelt student. Jeg kjenner alle medstudentene veldig godt, sier Nevland, som selv har sølv i nordisk mesterskap i thaiboksing.

LUNSJ I KANTINA MED GJENGEN: Idrettsstudentene blir godt kjent med hverandre. F.v. Matilde Henriksen, Annika Nystad, Anne Marie Anzjøn, Jesper Nevland og Erik Håland. Bak f.v. Hans Hjelmseth, Iver Johnsen og Tim Teige.

Miljøet her er veldig bra. Det er mange engasjerte folk og mye tid til oppfølging av hver enkelt student. Jeg kjenner alle medstudentene godt.

Jesper Nevland, student i Levanger
ENGASJERTE STUDENTER: Anne Marie Anzjøen (21) fra Namdalseid (i imidten) er så glad i trening at hun i tillegg til studiene og sosialt samvær med medstudenter, har valgt å være fotballtrener for jenter 17 i Levanger.

Mye trening og alt i nærheten av universitetet

En av studentene bor i Trondheim og tar toget frem og tilbake til Levanger hver dag. Det tar en drøy time hver vei og reisetiden går med til å lese. De fleste andre bor i Levanger. Sarah Elisabeth Koksvik (20) fra Tingvoll i Møre og Romsdal har valgt å bo på studentboligene på Røstad, et steinkast fra universitetet.

– Jeg har alt i nærheten her; universitetet, treningssenter og butikk. Det er ganske lite her, men samtidig større enn der jeg kommer fra. Vi får et nært forhold både til venner og ansatte på skolen. Vi blir sett og vi blir hørt, det synes jeg er fint, sier Koksvik.

Mange av dem som tar studiet er over gjennomsnittet glad i trening og velger derfor også å trene en del i helgene. I tillegg blir det noen turer på byen innimellom.
Les mer om Levanger som studiested her.

SVETTE OG KONSENTRASJON: Når karate står på timeplanen gjelder det å være konsentrert.

Testlaboratorium som studentene kan benytte

I tilknytning til universitetet ligger 3T treningssenter og Trønderhallen. I Trønderhallen er det klatrevegg, buldrevegg, svømmehall, volleyballbane og muligheter for alle ballidretter. Rett nedenfor Trønderhallen er det ei sandstrand for den som føler for et isbad på vinteren eller en rolig dag på stranda om sommeren. I Trønderhallen er det også et testlaboratorium som studentene benytter.

– I studiet er det både treningslære, psykologi, fysiologi, motorikk, bevegelseslære og anatomi. Vi kobler teori og praksis, sier førstelektor Truls Valland Roaas. Ved å eksempelvis kombinere teori om treningslære og fysiologi sammen med en praktisk øvelse, så får studentene kjenne på kroppen hvordan man skal øve seg for å bli bedre og samtidig få forståelse for sammenhenger.

Når de får testet teorien på seg selv, har de også et godt grunnlag for å veilede andre.

TEST: Sarah Elisabeth Koksvik (20) tester oksygenopptaket sitt. Gjennom at studentene selv både får kombinert teori med praksis, og at de selv får testet hvordan de skal trene for å få fremgang, blir de bedre i stand til å veilede andre. Lærerne Terje Dalen tv. og Simen Sandmæl t.h. følger med.

Studenter er med på utvikle ny kunnskap

Roaas tar i bruk mange virkemidler i undervisningen for at koblingen mellom teori og praksis skal bli best mulig. Studentgruppene varierer mellom 20 og 60 i antall.

– Det er artig å undervise. Gjennom de teoretiske øktene og praktiske idrettene blir studentene godt kjent, og det faglige miljøet er godt, sier Roaas.

UNDERVISNING: Truls Roaas bruker virkemidler som gjør at studentene forstår teorien de leser.

Bachelor idrettsvitenskap har fokus på forskning og vitenskap. Som student får du være med på å bygge opp ny kompetanse innenfor idrett.

– Dere har en av de beste trenerne i karate i Europa som lærer her. Er studiet kun for veldig ambisiøse idrettsstudenter?

– Nei. Det er ikke noe krav til høy egenferdighet og ingen dummer seg ut. Vi har studenter som er på landslaget i enkelte idretter, noen som er norgesmestere og noen som bare er glad i idrettsaktivitet. Dette studiet passer alle som har en lidenskap og interesse for å lære mer om idrett, sier Roaas.

Bachelor idrettsvitenskap - Levanger

Studiepoeng: 180
Studieform: Heltid
Studielengde: 3 år
Språk: Norsk
Studiested: Levanger

Her finner du mer informasjon om studiet.


Årsstudium idrett

Studiepoeng: 60
Studieform: Heltid
Studielengde: 1 år
Språk: Norsk
Studiested: Levanger

Her finner du mer informasjon om studiet.