Maries livsmotto: Alt er mulig!

Tre damer på fjelltur. En funksjonshemmet, og to ledsagere. Foto

Gålette: Ved hjelp av nyutviklede «Gålette», kan Marie Aune Bardal, med assistentene Anja Henrika Landfald og Bente Norums hjelp, gå opp til en mil på fjellet. Foto: Inga Berit Lein

Maries livsmotto: Alt er mulig!
Marie tar mastergrad i idrett, med cerebral parese i bagasjen. Alt startet med en spesiell forkjærlighet for løping.

I en verden hvor begrensninger ofte blir påtvunget, skinner Marie Aune Bardal med sin ståpåvilje. 29-åringen fra Snåsa har levd med cerebral parese i hele sitt liv, men nekter å la seg definere av den.

Marie begynte på en master i kroppsøvings- og idrettsvitenskap ved Nord universitet i Levanger for to år siden. Nå har hun bare mastergradsoppgaven igjen å skrive.

– Jeg blir 30 neste år, men utsetter feiringen til 2026. For da regner jeg med å være ferdig med mastergraden også, sier hun med et blikk som lyser av optimisme.

Ingen hindring: Marie Aune Bardal har aldri sett på cerebral parese som en hindring. Nå er hun på oppløpssiden på mastergraden i kroppsøvings- og idrettsvitenskap. Foto: Siv Lyngstad.

En tøff start på livet

Maries livsreise startet med en dramatisk fødsel. Hun kom til verden uten å puste, og en slange ble satt inn for å lære henne å puste.

– Slangen var tett, men det ble ikke oppdaget før en time senere, forteller Marie.

Til tross for tidlige utfordringer, vokste Marie opp i et støttende hjem. Foreldrene hennes tok henne med på alt fra fjellturer til idrettsskole og stevner, og ga henne den selvtilliten hun trengte for å utfordre sin funksjonsnedsettelse.

Fra ung alder var Marie lidenskapelig opptatt av idrett. Rullestolen var ingen hindring.

– Da jeg begynte å spille fotball, løp faren min bak meg og holdt meg oppe. Alle ble vant til at han var med og løp på banen. I ettertid ser jeg for en super tilrettelegging jeg fikk i Snåsa idrettslag, og også fra lagene vi spilte mot, smiler hun.

Snart fikk Marie en spesiell forkjærlighet for løping.

På skolen foreslo lærerne at jeg kunne sitte i rullestol på sekstimeteren og hundremeteren. Men det ble jo kjedelig.

Marie Aune Bardal

– På skolen foreslo lærerne at jeg kunne sitte i rullestol på sekstimeteren og hundremeteren. Men det ble jo kjedelig. Så var det en assistent som løftet meg opp av rullestolen og løp med meg. Og da ble jeg hekta, ler hun.

Studier og en ny retning

Marie var ti år gammel da hun fikk sin første Petra-sykkel, en sykkel uten pedaler som gjorde det mulig for henne å løpe selv. Et stevne på Guldbergaunet i Steinkjer, gjorde at løpegnisten hennes tok fyr for alvor.

– Jeg var den eneste på banen i en slik Frame Running-sykkel, og publikum reiste seg og applauderte. Det var en fantastisk følelse som inspirerte meg til å fortsette. Dermed ble det idrettslinja på Steinkjer, sier hun.

Etter videregående, visste Marie at hun ønsket seg inn på kroppsøving ved Nord universitet i Levanger. Hun trengte imidlertid en pause først – en pause hun fylte med nettstudier, som skaffet henne 30 studiepoeng i ledelse.

Så gikk turen til en bachelor i idrettsvitenskap ved Nord sin campus Røstad i Levanger.

– Etterpå tok jeg ett år ved Norges Idrettshøgskole, med fokus på funksjonshemming og fysisk aktivitet, før jeg søkte meg inn på mastergraden på Nord, forteller hun.

Konkurranseinstinkt: Marie Aune Bardal innrømmer at en må ha konkurranseinstinkt for å hevde seg i sporten Frame Running. Foto: Rose Mathilde Larsen.

Nytt liv med isbading

Ved siden av studiene, har Marie fortsatt med Frame Running (tidligere kalt Race Running), en løpesport for personer med funksjonsnedsettelser. Hun ble raskt så god at hun fikk reise på internasjonale konkurranser.

I tillegg til Frame Running, har Marie dilla på isbading.

– Jeg har alltid elsket å bade, men pleide å slutte når det ble kaldere i været, fordi assistentene ikke taklet kulden. Men så fikk jeg en lur assistent. Hun foreslo at vi kunne kjøpe vadere til assistentene, så nå bader vi om vinteren også.

Isbading er som å våkne igjen og påbegynne et helt nytt liv.

Marie Aune Bardal

Intens isbading: Marie Aune Bardal elsker å isbade. Og når det skjer, skjer det raskt og intenst. Video: Karen Ishol Skogan.

Maries gründerånd

For å ta kontroll over livet sitt, startet Marie og familien firmaet EIP ("Everything is Possible"). Selskapet fungerer som arbeidsgiver for assistentene hennes, og gir henne muligheten til å ansette fagfolk med høyere utdanning, som sykepleiere og vernepleiere.

– For meg startet dette en ny tidsregning. Det vanlige er at man får brukerstyrt personlig assistent, eller BPA, gjennom kommunen eller private firma. I begge tilfeller er man ansvarlig arbeidsleder, men uten myndighet fordi det alltid er ledelse over deg. Nå har jeg både ansvar og myndighet. Uten dette skiftet, hadde jeg ikke kunnet studere, mener hun.

Men ikke nok med det. Marie har vært med på å danne DA-et EIP Aktiv. Ett DA er et ansvarlig selskap med delt ansvar.

– Jeg har alltid hatt behov for å gå i naturen, men når alle hjelpemidler er på hjul blir det vanskelig. Nå har vi utviklet «Gålette», som gjør at jeg kan gå opp til en mil i tur og mark. Vi har akkurat inngått et samarbeid med Sitski Norge, som selger hjelpemiddelet til andre også.

For meg startet dette en ny tidsregning. (...) Uten dette skiftet, hadde jeg ikke kunnet studere.

Marie Aune Bardal
Pedagogisk åre: Marie Aune Bardal har lenge visst at hun har en pedagogisk åre. Allerede under de første utplasseringene i skoleverket, så hun de positive reaksjonene hun fikk fra elever med krav på alternativ opplæring. Foto: Siv Lyngstad.

Når alt er mulig

Etter mastergraden, har Marie mange muligheter.

– Jeg har hatt en rekke utplasseringer i løpet av studiet, og ser at jeg trives veldig godt som lærer for elever med krav på alternativ opplæring. Det er inspirerende å se hvor mye mer aktive de blir når læreren kommer inn i rullestol, smiler hun.

Marie er et testament til motstandskraft og viljen til å overvinne egne begrensninger. For blir det ikke jobb i skoleverket på henne, har Marie en plan til.

– Jeg vil gjerne være med på et prosjekt i Snåsa, hvor vi arrangerer aktivitetssamlinger for personer med funksjonsnedsettelser, sier hun.

Prosjektet eksisterer ikke enda, men det bekymrer henne ikke. For everything is possible for Marie.

Sporty: Marie Aune Bardal holder seg fysisk aktiv gjennom Frame Running, en sport hun tidvis hevder seg bra i, også internasjonalt. Foto: Siv Lyngstad.

Kroppsøving- og idrettsvitenskap, master

  • Oppstart: Høst 2024
  • Studiepoeng: 120
  • Søknadsfrist: 15. april 2024

Les mer om studiet

Kontaktperson