Denne artikkelen er over ett år gammel.
SEA-EU skal styrke det kystnære forsknings- og utdanningsfeltet, og sammen skal alliansen fremme andre sentrale samarbeidsområder som internasjonalisering, bærekraft, digital transformasjon, åpenhet og demokrati m.m. Siktemålet er å bli en internasjonal rollemodell for samhandling innen EU, og et viktig grep for alliansen er å heve forskningsaktiviteten.
Seks av universitetene har allerede jobbet sammen i tre år. Nord ble i januar 2022 invitert inn som én av tre nye partnere i SEA-EU. Til sammen har partnerne i alliansen mer enn 150.000 studenter og 18.000 ansatte som vil nyte godt av målsettingene som alliansen har satt seg.
Sikret finansiering for de neste fire årene
Onsdag 27. juli fikk SEA-EU godtatt en finansieringssøknad i EU for de kommende fire årene. Finanseringen er på totalt ca. 14.4 mill. EUR, og av dette er Nords andel ca. 1,7 mill. EUR. Alliansen er dermed sikret midlene som trengs for nå målene som er satt.
Levi Gårseth-Nesbakk som er prorektor for utdanning ved Nord universitet, har vært sentral i alliansens arbeid med utforming av EU-søknaden. I dag er han svært glad for at søknaden fikk tilslag.
– Dette er en viktig dag for SEA-EU og for Nord universitet. Universitetsallianser er en del av EUs flaggskipsatsing på et felles utdanningsfelleskap og satsing i Europa. At EU nå har bevilget finansiering for en prosjektperiode på fire år, gjør at vi kan gå fra planlegging til realisering av alliansens planlagte satsinger, sier Gårseth-Nesbakk.
Dette skal SEA-EU jobbe med
Universitetsalliansen skal i den neste fireårsperioden prioritere utvikling innenfor seks hovedområder: 1) Ledelse og styring, 2) utdanning og kompetanseheving, 3) forskning og innovasjon, 4) europeisk studentliv, 5) styrke koblingen til samfunnet , og 6) formidling og innvirkning.
Rektor Hanne Solheim Hansen tror samarbeidet i SEA-EU vil bidra til å styrke forskningen og utvikle Nord universitet til et anerkjent, internasjonalt universitet.
– Jeg er kjempefornøyd med at vårt arbeid i alliansen har fått finansiering. Det er svært dyktige folk og gode universitet vi blir sammen med i alliansen, og dette vil både heve kvaliteten vår og øke vårt internasjonale arbeid. Studentene vil merke at vi blir mer internasjonale, og de vil få et forhold til flere andre universitet i EU. I en utfordrende tid er det svært viktig med godt samarbeid og styrking av utdanning og forskning innenlands og på tvers av landegrenser, sier Solheim Hansen.
Partnerne i SEA-EU
Det er kompetente universitet som inngår i alliansen; noen med flere nobelpriser og høy forskningsaktivitet. Partene i samarbeidet ser på SEA-EU som strategisk viktig for sine universitet, og har forpliktet seg til å sikre at man lykkes med målene for alliansen.
I de foregående tre årene var det seks partnere som dannet universitetsalliansen:
- University of Cadiz (Spania)
- University of Western Brittany (Brest, Frankrike)
- Kiel University (Tyskland)
- University of Gdansk (Polen)
- University of Split (Kroatia)
- University of Malta (Malta)
Dette er de tre nye universitetene som blir med i SEA-EU fra høsten 2022:
- Parthenope University of Naples (Italia)
- University of Algarve (Portugal)
- Nord universitet (Norge)